Oppo Reno5 5G - sebavedomý nováčik

Recenzia 6,4'' androidu strednej triedy, ktorý zaujme vyladeným systémom, 5G konektivitou, slušným 64 Mpix hlavným fotoaparátom a 65 W rýchlym nabíjaním.

Na slovenský a český trh nedávno vstúpil nový výrobca, ktorý podobne ako napríklad OnePlus, Realme či Vivo začal svoju éru pod krídlami spoločnosti BBK Electronics. Firma priniesla na začiatok náš trh dva modely - Reno5 5G (základné info) a Reno5 Z (základné info). V portfóliu má aj prémiové smartfóny, no zatiaľ to na Slovensku skúša s dvojicou strednej triedy. 

Do redakcie sme dostali na test lepšie vybavený Oppo Reno5 5G. Už na prvý pohľad zaujme atraktívnym spracovaním zadnej steny, ktorá je z jemne zdrsneného plastu, ktorý výborne odoláva odtlačkom a nečistotám. Nekĺže v ruke tak ako sklenené, hladké konštrukcie, no aj tak som radšej telefón "obliekla" do silikónového obalu, ktorý som našla v balení. 

Telefón ochráni proti poškriabaniu a nielenže dorovnáva vystupujúce zadné fotoaparáty, ale jemne vystupuje nad displej, takže pri položení smartfónu obrazovkou nadol sa displej nedotýka podložky. Aj vďaka svojej nízkej hmotnosti 174 gramov a celkom prijateľnej šírke 73 mm sa Reno5 5G dobre drží v ruke. 

V pravej bočnej stene sa nachádza vypínač, klávesy ovládania hlasitosti a šuplík na dve nanoSIM karty nájdeme na opačnej strane. Slot na microSD karty chýba, a tak vám na uloženie multimédií, aplikácií a ďalšieho obsahu bude musieť stačiť približne 105 GB dostupný úložný priestor. 

V spodnej stene nechýba USB-C konektor, 3,5 mm jack ani tradičný reproduktor. Na tele smartfónu nájdeme len jeden, priemernej kvality, stereo reprodukcia zvukov chýba. Nie je tu ani infraport na ovládanie domácej techniky, ktorý ešte stále býva súčasťou niektorých konkurenčných značiek. 

Prednej strane dominuje 6,4-palcový AMOLED displej s Full HD+ rozlíšením a 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Nemám k nemu žiadne pripomienky. Problémom neboli ani slnečné dni, na displeji som stále vedela prečítať, čo som potrebovala. Obnovovacia frekvencia sa dá nastaviť iba napevno na 60 Hz alebo 90 Hz. Nie je tu implementované automatické prispôsobovanie obsahu. 

Notifikačná LED dióda síce chýba, no zastúpiť ju môže Osvetlenie na okraji. Po prijatí oznámenia sa okolo obrazovky môže zobraziť svetelný efekt, ktorý upozorní na doručenú notifikáciu. Nechýba ani Always on funkcia, hľadajte ju v nastaveniach pod názvom Vždy zapnutý displej. Vyberať môžete z niekoľkých vzorov, rôznych vzhľadov hodín, dá sa pridať text a načasovať zobrazenie. Je zrejme zbytočné, mať zapnutý AOD aj v noci. 

Operačný systém Android 11 je doplnený o vlastnú používateľskú nadstavbu ColorOS 11.1. Pohyb v systéme je plynulý, nikde nič neseká a určite odporúčam prejsť celé menu nastavení a nevynechať žiadnu položku ani podskupinu možností. 

Zapnúť môžete napríklad Inteligentný bočný panel, ktorým rýchlo spustíte obľúbené aplikácie a viete ich využívať aj na rozdelenej obrazovke. Na vstup do režimu rozdelenej obrazovky, keď chcete mať dve aplikácie na displeji naraz, stačí potiahnuť tri prsty nahor. Funguje to rýchlo a spoľahlivo. 

V časti Prispôsobenie nájdeme široké možnosti úprav vzhľadu podľa vlastných preferencií. Na výber máte rôzne motívy, tapety, štýly ikon, upravíte si rozloženie aplikácií, písmo, farby aj panel oznámení. Zvoliť si môžete aj jednu z ôsmich animácií čítačky odtlačkov, ktorá je integrovaná do displeja. 

Nepatrí medzi najrýchlejšie, ale je spoľahlivá. A to je pre mňa dôležité. Málokedy sa mi stalo, že ba senzor nerozpoznal môj palec. Na zabezpečenie obsahu máte k dispozícii aj rozpoznávanie tváre a aktívne môžu byť obidve funkcie naraz. 

Na ovládanie systému vždy využívam gestá, pokiaľ sú dostupné. A inak tomu nebolo ani tu. Pohybu prsta z pravej strany do stredu nebránila ani nalepená ochranná fólia na displeji. Niektoré smartfóny majú fólie s ostrým okrajom a palec dostáva zabrať. Tu som s gestami ani obrusovaním pokožky palca nemala žiadne problémy. 

Vnútri pracuje čipset Snapdragon 765G spolu s 8 GB operačnou pamäťou RAM, ktorá sa dá v prípade potreby a vysokej záťaže virtuálne "nafúknuť" o ďalšie 3 GB. Počas používania som nezaznamenala žiadne známky poklesu výkonnosti smartfónu alebo výraznejšieho zahrievania. 

Široká podpora navigačných satelitov zabezpečí, že údaje o vašej polohe budú čo možno najviac presné. Fungovalo mi aj VoLTE na SIM karte Radosti, Wi-Fi hovory a problém nebol ani s Wi-Fi pripojením. Nechýba NFC, takže telefón môžete využívať na bezkontaktné platby mobilom. Pripojenie do 5G siete viete využívať iba v jednom slote, druhý podporuje iba 4G. 

Na zadnej strane sa nachádza dnes už klasické kvarteto fotoaparátov. Hlavný 64 Mpix a širokouhlý 8 Mpix dopĺňa dvojica 2 Mpix v podstate zbytočných makro a bokeh fotoaparátov. Tie tu plnia najmä marketingovú úlohu. 

Makro zábery viete spraviť lepšie hlavným fotoaparátom a na rozostrovanie pozadia stačia softvérové úpravy, nie je potrebný samostatný portrétový objektív. No Oppo nie je jediné, pri ktorom toto kritizujeme, je jasné, že sa zrejme musí (chce) prispôsobiť konkurencii. 

Hlavný 64-megapixelový snímač odvádza najmä za dobrých svetelných podmienok veľmi slušnú prácu. Technológiou spájania štyroch pixelov do jedného sú výslední snímky v 16 Mpix rozlíšení, no viete fotiť aj v plnom 64 Mpix rozlíšení. Stačí si tento režim zvoliť v ponuke aplikácie fotoaparát, volá sa Extra HD a výsledné snímky majú dokonca (zrejme po softvérovej úprave) 108 megapixelov. Pri 2-násobnom alebo 5-násobnom priblížení v tomto režime majú fotografie 64 Mpix. 

Režim Extra HD odporúčam práve na fotenie makro záberov, teda rôznych detailov. Vtedy sú výsledky celkom slušné a určite lepšie než pri použití 2 Mpix makro fotoaparátu. Portrétový režim si celkom obstojne poradil so zaostrením na hlavný objekt. Úroveň rozostrenia viete pred zosnímaním upravovať.

Širokouhlý objektív mám rada, zvyčajne ho využívam najčastejšie. Tu svoju prácu odvádza dobre, no iba ak je dostatok denného svetla. S nastupujúcim šerom prichádza šum a detaily splývajú. Medzi režimami nechýba Noc. Príjemne prekvapil. 

Pokiaľ máte pri snímaní ruku opretú o pevnú podložku, aby ste počas šiestich sekúnd, kedy cvakne uzávierka, telefónom netriasli, snímky sú pekne rozjasnené. Ale nie príliš, takže našťastie nie je výsledkom nočná fotografia, ktorá vyzerá ako fotená cez deň, ale len fotografia doplnená o svetlejšie detaily.

Videá viete nahrávať aj v 4K rýchlosťou 30 snímok za sekundu, no ak chcete staviť na istotu a využívať aj elektronickú stabilizáciu obrazu, nechajte si nastavené Full HD so 60 fps. Budete mať video menej roztrasené. 

V menu nájdete režim Video s dvomi zobrazeniami, vtedy nahrávate obraz zo zadnej a prednej kamery naraz, pričom máte na výber tri druhy zobrazenia druhej kamery - kruh, obdĺžnik ale rozdelenie obrazu 1:1. 

Veľkou výhodou inak bežného smartfónu strednej triedy je rýchle 65 W nabíjanie. Rýchlonabíjačka spolu s hrubým USB-C káblom je súčasťou balenia, a tak po kúpe nemusíte riešiť nielen základnú ochranu zariadenia, pretože dostanete priesvitný obal, ale ušetríte aj za adaptér s rýchlym nabíjaním. 

Z nuly do 100 % kapacity to Reno5 5G zvládne za 35 minút a 60 % dá za krátku štvrťhodinku. Je to veľmi návykové a nemusíte sa obávať, že keď vám dôjde energia v smartfóne, budete ho musieť nechať na nabíjačke aspoň hodinu. Tu to vybavíte pokojne aj počas raňajok. 

Výdrž 4300 mAh akumulátora patrí medzi očakávaný štandard. Teda pri bežnom zaťažení zvládne jeden a pol dňa, cez víkend mi stačilo nabíjať až po dvoch dňoch. Ani pri silnej záťaži (navigácia, hudba, hry, fotografovanie) sa mi nestalo, že by som večer mala nulu. 

No aj keby ste sa chystali na večerné posedenie s priateľmi a chceli si dobiť batériu na vyššiu úroveň, na nabíjačke vám stačí nechať telefón pár minút a máte po probléme. 

Výhody: 

+ konštrukcia odoláva odtlačkom a nečistotám

+ vzhľadom na veľkosť displeja nízka hmotnosť

+ kvalitný hlavný fotoaparát

+ dostatočný výkon

+ pekný displej

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ rýchle 65 W nabíjanie

+ rýchlonabíjačka a ochranný kryt v balení

+ šikovná nadstavba ColorOS

+ spoľahlivá čítačka v displeji

Nevýhody: 

- chýba slot na microSD karty

- žiadna ochrana proti ošplechnutiu vodou

- zbytočný makro fotoaparát

- 90 Hz frekvencia obrazovky, konkurencia disponuje aj 120 Hz

- cena

Orientačná cena:  449 €

Záver

Oppo Reno5 5G je určite vydareným smartfónom. Ponúka dostatočný výkon, pekný dizajn so zaujímavou povrchovou úpravou, kvalitný displej s Always on režimom, šikovnú nadstavbu s možnosťou prispôsobenia vzhľadu, veľmi slušný hlavný fotoaparát a dobrú výdrž batérie so super rýchlym nabíjaním. Toto je naozaj návykové. 

No nebude to mať v širokej konkurencii jednoduché. Na Slovensku sa predáva za odporúčanú cenu 449 eur  a určite by mu viac pristala o 50 eur nižšia cenovka. Aj keď Reno5 5G je určite dôstojným konkurentom. Oceňujeme, že výrobca pridal do balenia nielen ochranný kryt, ale aj 65 W rýchlonabíjačku. Oppo sľubuje, že na náš trh prinesie ďalšie zariadenia, a tak sme zvedaví, čo otestujeme nabudúce.  

Živé fotografie:

 

 

 

 

 

 

 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu