Oppo Find X5 Pro – odvaha mu nechýba

Recenzia top modelu s keramickou povrchovou úpravou, výkonným hardvérom, výborným fotoaparátom s OIS, nechýba mu IP68 a poteší 5000 mAh batériou s 80 W nabíjaním.

Značka Oppo vstúpila na slovenský trh v lete minulého roka, keď priniesla modely strednej triedy Reno5. Postupne pribudli ďalšie modely. Vyšší rad Find X donedávna u nás chýbal, no od apríla si môžete prémiový Oppo Find X5 Pro (základné info) kúpiť exkluzívne v Orangei. 

Do kategórie top modelov patrí nielen výbavou a vysokou cenou, ale aj dizajnom. Nenájdeme tu tradičné sklo, ale keramickú povrchovú úpravu zadnej steny, ktorá dodáva zariadeniu luxusný vzhľad. Výborným riešením je plynulý prechod keramiky okolo objektívov fotoaparátu. vyzerajú ako "zaliate", takže prach nemá šancu. 

Nevýhodou lesklej úpravy keramiky je rýchle zachytávanie odtlačkov a šmýkanie sa telefónu v ruke aj pri bežnej manipulácii. Preto som s radosťou siahla po pribalenom ochrannom kryte z matného silikónu. Bohužiaľ, telefón stratil výhodu prémiového vzhľadu, ale za pokoj v duši, že testovačku nerozbijem, mi to stálo. 

Keramická úprava bráni poškodeniu poškriabaním, lebo je tvrdšia než tradičné sklo, no proti rozbitiu pri páde neochráni, takže nejaký kryt bude zrejme nutnosťou. Od výroby bol chránený aj displej, a použitím odolného skla Gorilla Glass Victus a nalepenou fóliou. 

Ako správna vlajková loď aj Oppo Find X5 Pro získal cetrifikáciu IP68, a tak zvládne ponorenie do sladkej vody do hĺbky 1,5 metra počas maximálne 3O-tich minút a problémom by nemalo byť ani prašné prostredie. To ale pri nepoškodenej konštrukcii. Stačí jeden tvrdý pád, ktorý spôsobí jemné narušenie spojov, mikro prasklinky a problém s vnikaním vlhkosti do vnútra prístroja je na svete. To sa ale týka všetkých certifikovaných zariadení.  

Na rozloženie hardvérových prvkov po stranách som si musela pár dní zvykať. Tu sú klávesy ovládania hlasitosti na ľavej strane, nie vpravo nad vypínačom, ako to má väčšina výrobcov. Navyše je vypínač zbytočne vysoko a ak máte menšie ruky, pri bežnom držaní na vypínač palcom nedočiahnete. 

Dizajnéri zrejme umiestňovali tlačidlo podľa mužskej dlane a na ženskú ruku nemysleli. Navyše, ak držíte telefón v jednej ruke a chcete zapnúť vypínačom, občas sa stane, že naraz stlačíte aj klávesu hlasitosti a zhotovíte neželaný screenshot. Otravné. 

V spodnej stene sa nachádza šuplík na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor, druhý je v malej mriežke nad displejom. Horná stena je prázdna, 3,5 mm jack chýba. Stereo reprodukcia zvuku je dostatočne hlasná a primeranej kvality. Spodný reproduktor je primárny, hlasnejší než ten horný. 

V nastaveniach Zvuku -> Dolby Atmos máte na výber z niekoľkých profilov pre konkrétne prostredie. Pri ich prepínaní som však zaregistrovala iba minimálny rozdiel. Po pripojení slúchadiel (aj bezdrôtových) máte k dispozícii aj ekvalizér a možnosť vlastných úprav zvuku. Veľké zázraky však nečakajte. Kvalita zvuku závisí najmä od použitých slúchadiel, nie od nastavení ekvalizéra. 

AMOLED displej so 6,7-palcovou uhlopriečkou a jemným rozlíšením 1440 x 3216 bodov patrí medzi špičku. Ak vám nevyhovuje farebné nastavenie od výroby, v Režime farieb obrazovky si všetko upravíte poľa seba. Rozlíšenie si môžete nastaviť manuálne na QHD+ alebo Full HD+, prípadne to nechať na automatiku, ktorá prepínaním rozlíšenia šetrí batériu. 

To isté sa týka obnovovacej frekvencie. Na výber máte Štandardnú so 60 Hz a Vysokú s 10 Hz až 120 Hz, kedy systém dynamicky sa prepína podľa zobrazeného obsahu. Medzi svetlým a tmavým režimom môžete prepínať automaticky pri západe slnka a nechýba ani ochrana zraku s vlastným rozvrhom. 

Čitateľnosť na priamom slnku je veľmi dobrá. Maximálny jas 1300 nitov síce nepatrí k najvyšším hodnotám, ale nemala som problém prečítať na obrazovke všetko, čo som potrebovala. Displej dokáže zobraziť jednu miliardu farieb. Namiesto notifikačnej diódy môžete použiť osvetlenie na okraji, ktoré sa po prijatí oznámenia rozbliká podľa nastavených farieb a efektov. 

V telefóne beží výkonný Snapdragon 8 Gen 1 doplnený zobrazovacou jednotkou 6 nm NPU MariSilicon X, ktorá má na starosti výslednú kvalitu fotografií, najmä za zhoršených svetelných podmienok. Na Slovensku sa predáva pamäťový variant s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Veľkej väčšine bežných zákazníkov zrejme táto kapacita bude stačiť, ak je vám 256 GB málo, zvoľte radšej iný model. 

Operačná pamäť sa dá v prípade potreby rozšíriť pomocou pevného úložiska až o ďalších 7 GB. V nastaveniach máte na výber zväčšenie o 3 GB, 5 GB alebo maximum 7 GB. Zahrievaniu telefónu sa počas používania nevyhnete, najmä ak budete dlhší čas používať fotoaparát, navigáciu, pozerať YouTube videá a podobne. Pri dlhom fotografovaní ma telefón v ruke občas až nepríjemne pálil. 

Nad operačným systémom Android 12 beží vlastná používateľská nadstavba ColorOS 12.1, plná rôznych nastavení a podrobných prispôsobení. Páši sa mi. Výhrady mám však k rýchlosti aktualizácií. 

V čase testovania (júl / august) bola posledná verzia bezpečnostných záplat z júna. Pre porovnanie, v Samsung Galaxy S22 Ultra som už mala augustové záplaty. Vyzerá to, že aktualizácie nie sú silnou stránkou Oppo.

Na rýchlosť a stabilitu systému však nemôžem povedať krivé slovo. Páčil sa mi dizajn, možnosti prispôsobenia a výhrady nemám ani k čítačke odtlačkov umiestnenej v displeji. Na 95 % pracovala tak, ako mala. Kombinovala som ju s rozpoznávaním tváre, a tak na odomknutie som nikdy dlho nečakala. 

Môžete sa rozhodnúť, či sa po rozpoznaní tváre obrazovka hneď otvorí a nechýba ani možnosť prebudenia zodvihnutím alebo dvojitým ťuknutím. Potiahnutím prsta zhora nadol po domácej obrazovke vyrolujete panel oznámení. Zvoliť si na toto gesto môžete aj globálne vyhľadávanie, ja som však zvyknutá na notifikačnú lištu. 

Zobrazovanie vždy zapnutého displeja (AOD) si viete načasovať podľa rozvrhu, nechať svietiť celý deň alebo sa zobrazí iba po zodvihnutí telefónu. Zobrazuje sa dátum, čas, percentá batérie a maximálne štyri ikony oznámenia. 

Fotoaparát patrí k tomu lepšiemu, čo v tejto triede na trhu máme. Oppo sa pýši spomínaným obrazovým procesorom MariSilicon X, ktorý na základe výpočtov umelej inteligencie upravuje v reálnom čase dynamický rozsah tak, aby boli nočné fotografie a videá jasné, s minimom šumu. Dobre si vie poradiť aj s protisvetlom. 

Na vývoji fotoaparátu spolupracovalo Oppo so známou firmou Hasellblad, ktorá mala na starosti kalibráciu farieb pre prirodzené podanie. Malou pikoškou je, že dodala aj autentický zvuk uzávierky a režim XPan pre fotografie v štýle vintage. 

Trojicu zadných fotoaparátov tvorí dvojica 50 Mpix senzorov IMX766 od Sony pre hlavný a širokouhlý objektív a 13 Mpix teleobjektív. K hlavnému a širokouhlému fotoaparátu nemám väčšie výhrady, hlavnému nechýba optická stabilizácia obrazu ani nahrávanie 4K videí so 60 fps. Kvalita fotografií je naozaj výborná. 

Menšie výhrady mám k šírke záberu širokouhlého objektívu, ktorý je "iba" 112°. Do záberu sa vám tak zmestí o niečo menej objektov než pri konkurenčných modeloch, niektoré sa pýšia až 123° rozsahom. Takisto by sa dal vylepšiť teleobjektív, 2-násobné optické priblíženie je pri tom modeloch už málo, štandardom sa postupne stáva 5-násobný optický zoom. Taký Galaxy S22 Ultra zvládne aj 10x optický zoom. 

Pri nahrávaní 4K videí môžete medzi objektívmi prepínať, ale iba ak máte nastavenú snímkovú frekvenciu na 30. Pri 60 fps sa približovať ani oddialiť scénu nedá. Počas nahrávania 4K 30 fps viete priblížiť až 20-násobne hybridným zoomom, no kvalita ide veľmi rýchlo dole. Do 5-násobného zoomu je video ešte použiteľné. Makro videá sa nahrávať nedajú, veľmi blízke objekty ostanú neostré a ručné zaostrenie absentuje. Stabilizácia obrazu pri chôdzi je však veľmi dobrá.

Veľmi oceňujem portrétový režim, ktorý si dobre poradil s okrajmi objektov a rozostrením pozadia. Pekné fotografie vytvára aj predná 32 Mpix kamera, niekoho ale môže sklamať nahrávaním videí maximálne vo Full HD s 30 fps. V tejto cenovej kategórii by som očakávala 4K rozlíšenie a autofokus pri fotografovaní. 

Energiu dodáva telefónu 5000 mAh batéria, zázraky od výdrže ale nečakajte. Oppo Find X5 Pro je štandardný jednodňový telefón, pričom pri odpojení z nabíjačky ráno a 100 % kapacite máte večer rezervu približne 25 %. Výhodou je ale rýchle nabíjanie. Pätnásťminútové nabíjanie dodá zariadeniu energiu do približne 50 %, na 100 % sa dostanete za menej než 40 minút. 

V prípade potreby máte k dispozícii šetriaci režim, ktorý však obmedzí niektoré funkcie telefónu. Môžete si nastaviť, že sa vám pri určitej úrovni batérie zapne šetriaci režim automaticky. Nemusíte tak stále sledovať úroveň nabitia. 

Telefónu nechýba 50 W bezdrôtové nabíjanie, zohnať kompatibilnú nabíjačku však na Slovensku nie je jednoduché. Pomocou reverzného nabíjania viete dobiť smart hodinky, slúchadlá a druhý smartfón. 

Súčasťou balenia je okrem obalu aj 80 W rýchlonabíjačka a USB-C kábel. Bohužiaľ, nabíjačka mala USB-A vstup, nie USB-C, takže ak dodávaný kábel mal tieto konektory. Škoda, výrobcovia už zvyčajne volia USB-C na obidvoch stranách. je to praktické. 

Orientačná cena: 1269 eur (Orange)

Výhody:

+ elegantná a kvalitná konštrukcia z keramiky

+ bohaté balenie s 80 W nabíjačkou

+ rýchly systém

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ pekný displej

+ kvalitný fotoaparát

+ super rýchle nabíjanie

Nevýhody:

- vysoká cena

- lesklý a šmykľavý povrch konštrukcie

- teleobjektív má iba 2-násobné optické priblíženie

- počas nahrávania 4K 60 fps videí sa nedá prepínať medzi objektívmi

- na Slovensku iba 256 GB verzia bez možnosti rozšírenia

- prehrievanie zariadenia pri vyššej námahe (fotografovanie)

Záver

Oppo Find X5 Pro je výborným androidom s kvalitnou konštrukciou, zaujímavo riešenou zadnou stranou, výkonným hardvérom, kvalitným displejom a výborným fotoaparátom, ktorý však nie je úplne bez chyby. Výhrady nemám ani k rýchlosti a stabilite systému, len k jeho aktualizáciám. Zamrzí aj prehrievanie pri záťaži. 

Ako správnemu top modelu ani Find X5 Pro nechýba certifikácia IP68, slušné stereo reproduktory ani rýchle káblové či bezdrôtové nabíjanie. Pre mnohých zákazníkov bude určite veľkým plusom 80 W nabíjačka v balení. Odradiť ich môže vysoká cena a zlá dostupnosť v bežných obchodoch. Oficiálne sa u nás dá kúpiť iba v Orangei za 1269 eur. U operátora sa dá kúpiť aj bez paušálu a na splátky. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu