Oppo Find X3 - exotický spoločník

Čitateľské skúsenosti z používania 6,7'' veľmi dobre vybaveného androidu s čínskou verziou softvéru a výbornými fotoaparátmi.

Dnes tu mám pre vás telefón pre naše končiny jemne exotický, a to hneď z dvoch dôvodov. Tým prvým je samotná značka Oppo, ktorá na Slovensku nemá takmer žiadne zázemie. Druhým je model Oppo Find X3 (bez prídomku "Pro"), z ktorého vám prinášam svoje skúsenosti z používania. 

Médiá na internete v čase predstavenia totiž venovali primárnu pozornosť modelu Oppo Find X3 Pro, ktorý je dostupný aj mimo čínsky trh globálne. Viete ho zohnať napríklad v Nemecku. Toto neplatí pre jeho dvojča Oppo Find X3, s ktorým sa na globálnom trhu nepočíta. Možno práve preto sa mu média veľmi nevenujú. 

Mňa zaujal práve druhý model oveľa viac, pretože ponúka úplne totožné parametre v kľúčových oblastiach ako Pro model, a pritom za polovičnú cenu. Základné špecifikácie trojice globálnych smartfónov Find X3 Lite, Find X3 Neo a Find X3 Pro, nájdete v marcovom článku Séria Oppo Find X3 prichádza na európsky trh

Keď výrobca vydá svoju vlajkovú loď v rôznych verziách, vždy sa stretávame s rovnakým prístupom. Pro (alebo Ultra) verzia vlajkovej lode ponúka najvyššiu výbavu za najvyššiu cenu. Klasická verzia má nižšiu cenu, ale zakaždým je ochudobnená o kľúčový parameter, a tak dostane napríklad slabší fotoaparát, nižšiu kapacitu batérie a podobne. 

Oppo svojim prístupom prekvapil. Modely Find X3 a Find X3 Pro ponúkajú totožné vonkajšie rozmery, rovnako kvalitný displej, kapacitu batérie, dokonca aj fotoaparát zostal navlas rovnaký. Rozdiely sú len tri. Procesor v Pro verzii je Snapdragon 888, klasická verzia je poháňaná procesorom Snapdragon 870. Pamäť RAM v Pro verzii dosahuje 12 GB, klasická verzia si vystačí s 8 GB. Tretím rozdielom je cena. Súčasných 1149 € pre Pro verziu oproti 650 € pre štandardnú verziu. Rozdiel v cene je markantný, kompromisy minimálne. 

Z tejto rovnice vychádza klasická verzia veľmi atraktívne. Dovolím si povedať, že drvivej väčšine používateľov procesor Snapdragon 870 bude bohate stačiť. Rozdiely medzi procesormi si objasníme neskôr.  

Niekto môže namietať, že klasická verzia predsa nie je dostupná globálne a bude obsahovať čínsku ROM. To je pravda a pri použití čínskej ROM treba počítať s istými obmedzeniami, ktorým sa taktiež budem venovať. Hneď v úvode môžem naznačiť, že obmedzenia sú minimálne.

Zjavom a konštrukciou rozvíril Oppo pri modeli Find X3 (Pro) silnú vlnu emócii, a to najmä dizajnom zadnej strany. Oppo nabralo odvahu a zvolilo odlišný prístup od súčasného dizajnového jazyka. Modul fotoaparátu totiž nechali splynúť so zadnou plochou cez zakrivené sklo. Žiadne pridané domino kocky sa nekonajú. Pri pohľade z boku fotoaparát skutočne len jemne vystupuje nad povrch ostatného tela telefónu. 

Na prvých fotkách sa mi javil telefón vyslovene škaredý. Síce odlišný, ale škardený. Po čase som si na telefón zvykol a dnes mi jeho zadná strana pripadá už úplne bežná, a naopak chválim výrobcu, že skúsil niečo nové.

Materiál zadnej strany je sklo. Mám modré farebné prevedenie, ktoré disponuje matnou povrchovou úpravou. Je veľmi príjemná na dotyk a nezanecháva absolútne žiadne odtlačky prstov. Je len škoda, že rovnaké matné prevedenie nedožičili aj modulu fotoaparátu, ktorého plocha je lesklá. Telefón je veľmi šmykľavý, odporúčam použiť obal, jeden je súčasťou balenia. Na trhu nájdete ešte bielu perleťovú, matnú béžovú a lesklú čiernu farbu, ktorá je zvolená pre komerčné prezentácie.

Telefón má pomerne tenkú konštrukciu. Hrúbka mimo modulu fotoaparátu dosahuje hodnotu 8,3 mm. V kombinácii so zaoblenými hranami a hmotnosťou 193 g predstavuje pohodlie pri používaní. Minimálne v porovnaní so Samsungom Galaxy S21 Ultra, ktorý oproti Oppo pôsobí podstatne ťažkopádnejším dojmom. Oppo Find X3 získal certifikát IP68 pre odolnosť voči prachu a vode.

Na prednej strane nachádzame ďalšiu pýchu telefónu. Displej s rozlíšením Quad HD+, uhlopriečkou 6,7 palca a pomerom strán 20:9. Ide o typ LTPO AMOLED s premenlivou obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Má certifikáciu HDR10+ a dokáže svietiť pri auto režime 800 nitmi (maximálne 1300 nitmi). Je jemne zakrivený, ale k nechceným dotykom pri mojom používaní nedochádzalo. Na displeji je od výroby aplikovaná ochranná fólia.

Čerešničkou na torte je podpora 10-bitového zobrazenia aj nahrávania, v celkovej škále 1 miliardy farieb. Štandardné 8-bitové displeje zobrazia "len" 16 miliónov farieb. Toto sú čísla, ale čo to v praxi vlastne znamená? Každý jeden pixel má pri 10-bitovej farebnej škále viac informácii, s ktorými sa dá neskôr narábať v porovnaní s 8-bitovou. Toto využijete najmä pri profesionálnej úprave videí. Avšak pri pohľade na 8-bitovú a 10-bitovú fotografiu vo formáte JPEG nezbadáte žiadny rozdiel. 

Pokiaľ budete fotiť do RAW formátu a natáčať video do špeciálneho farebného profilu s myšlienkou následnej úpravy, využitie už nájdete. Lenže koľkí z nás tieto úpravy budú reálne robiť na takej úrovni, aby ocenili prítomnosť 10-bitového zobrazenia? Veľa nadšencov nebude a zrejme aj preto je funkcia 10-bitového obrazu primárne vypnutá.

Dôležitejší je fakt, že obsah s 10-bitovým obrazom dokážete natáčať a aj zobrazovať zároveň. V súčasnosti sa totiž môžete stretnúť s tým, že natočíte video v 10-bitovej škále, ale pri zdieľaní v rôznych iných zariadeniach alebo programoch sa natočený obsah nezobrazí, lebo nemajú podporu pre 10-bitové zobrazenie. Pri Oppo Find X3 (Pro) tento problém nemáte. Čitateľnosť displeja na priamom slnku je uspokojivá. Odrazy občas spôsobuje zamastená ochranná fólia.

Uzamykacie tlačidlo sa nachádza na pravom boku telefónu, ovládanie hlasitosti sa presťahovalo na opačný bok. Dolná hrana telefónu obsahuje štandardné prvky v podobe výstupu hlasitého reproduktora, USB-C konektora a mikrofónu.

Hoci horná hrana nie je vybavená druhým výduchom reproduktora, nezúfajte. Telefón dokáže hrať stereo, pričom druhý reproduktor je suplovaný mriežkou v slúchadle a svoju úlohu plní dobre. Nejde o kvalitu výstupu, ako v prípade iPhone 12. Spodný reproduktor hraje o malý stupienok hlasnejšie, ale drvivá väčšina bude spokojná.

Tým, že telefón je dostupný len v domácej Číne, neobsahuje globálnu verziu softvéru. Pre slovenského používateľa to bude znamenať niekoľko obmedzení, ktoré treba vziať do úvahy.

Prvým je jazyk systému. V telefóne nenájdete slovenčinu, vystačiť si musíte s anglickým jazykom, prípadne s nemčinou alebo francúzštinou. Obchod Google Play v telefóne nájdete predinštalovaný priamo od predajcu. Telefón má plný prístup ku GMS službám. Budete dostávať všetky notifikácie z Google aplikácií, ako aj aktualizácie softvéru. 

Inštalácia všetkých aplikácií prebieha štandardne cez Google Play. Netreba si pliesť situáciu s Huawei, ktorého telefóny sú odrezané od GMS služieb a ich inštalácia je riešená cez neoficiálne a viac či menej komplikovanejšie postupy. Pre Oppo toto neplatí. Pokiaľ telefón zresetujete a uvediete do továrenských nastavení, musíte si Google Play nainštalovať opäť. Postup je však jednoduchý.

Čo vám fungovať nebude, je bezkontaktná platba cez Google Pay. Ide o tradičnú nevýhodu smartfónov určených pre Čínu. Naopak, obrovskou, resp. kľúčovou výhodou je prítomnosť dôležitého pásma FDD-LTE B20 (800 MHz) aj v čínskej verzii Find X3. Niektorí výrobcovia toto pásmo neintegrujú do čínskych verzii svojich telefónov a veľakrát ide o jeden z hlavných dôvodov, prečo si telefón nekúpiť. Palec hore.

V telefóne ďalej nájdete rôzne čínske aplikácie, ktoré si môžete odinštalovať, nie však všetky. Trojica čínskych aplikácií mi v telefóne ostala.

Do telefónu som si nainštaloval Nova Launcher. Ten sa spustí v telefóne bez problémov, ale jeho voľba pre primárny launcher chýba. Čiže zakaždým, keď sa vrátim na domovskú obrazovku, spustí sa mi primárne prostredie nadstavby ColorOS. 

Ak by sme mali zhrnúť obmedzenia vyplývajúce z používania čínskej verzie Oppo Find X3, pokiaľ sa viete vyrovnať s angličtinou v telefóne, oželiete absenciu platby cez Google Pay a nemožnosť zmeny launchera, žiadne iné obmedzenia vás nečakajú.

Telefón beží na operačnom systéme Android vo verzii 11 s nadstavbou ColorOS 11.2. Čo výrobca, to iná nadstavba a s ňou spojené výhody, resp. nevýhody. Ako som už spomenul, medzi jednoznačné nevýhody je nemožnosť meniť si launcher. Nie že by prostredie ColorOS bolo zlé. Práve naopak, ponúka obrovskú škálu personalizácie, avšak slobodná voľba výberu pre launcher v tomto prípade chýba. 

ColorOS ponúka štandardne voliteľný tmavý režim, detský režim, rozloženie počtu ikon na domácej obrazovke, zmenu štýlov a veľkosti písma a nepreberné množstvo prispôsobenia pre always-on režim. K dispozícii máte aj režim rozdelenej obrazovky a taktiež možnosť minimalizácie aplikácií do menších okien, ktoré sú vám ďalej k dispozícii počas práce s telefónom.

Prekážala mi nemožnosť deaktivovať si informačnú obrazovku "feed". Jej ponuku ovláda asistent, ktorému v Oppo dali meno Breeno. Na integráciu Google feed zabudnite.

Hoci to nespomínam často, na výber máte originálnu škálu podarených artistických pozadí displeja. V nastaveniach nájdete aj populárne prebudenie a uzamknutie obrazovky dvojitých poklepaním po displeji.

Odomknutie telefónu prebieha štandardne cez snímač odtlačkov prstov integrovaný v displeji alebo cez rozpoznávanie tváre. Na prvý pohľad je snímač odtlačkov posunutý nižšie než zvyčajne a budí dojem nepohodlnosti pri odomykaní. Na moje prekvapenie som nepohodlie nepociťoval a zároveň odomykanie bolo rýchle a presné. Určite presnejšie než v prípade Samsungu Galaxy S21 Ultra alebo S20 FE.

Integrovaný snímač odtlačkov prstov v displeji navyše zahŕňa rýchly prístup k vami vybraným aplikáciám. Funguje to tak, že keď odomknete telefón a stále držíte prst na snímači, otvorí sa vám ponuka rýchleho prístupu k vami zvoleným aplikáciám. Zvoliť si ich môžete dovedna až päť. 

Proces je rýchly, návykový a nevyžaduje si žiadne extra kliky na displeji. Ja som si na jednu pozíciu zvolil napríklad Shazam a druhú vytvorenie udalosti v kalendári. Môžete si zvoliť napríklad aj diktafón a iné aplikàcie. Ak beží na pozadí pieseň, priložím prst na snímač a zároveň posuniem prstom doprava a Shazam hneď počúva. Praktické.

Možno sa pýtate, ako je na tom softvérová podpora tohto čínskeho výrobcu pre svoje zariadenia. Oppo práve minulý týždeň oznámilo aktualizácie pre modely Find X3 a X3 Pro až na tri roky, čo určite poteší. Ja mám v súčasnosti v telefóne aprílovú bezpečnostnú záplatu.

Telefonovanie mi nerobilo problém ani v hlučnejšom prostredí. Smartfón pohltí dve SIM karty a ich signál bol stabilný. V nastaveniach pre hovor prekvapujúco nájdete natívne nahrávanie hovorov. Nemusíte si sťahovať aplikáciu tretích strán, ktoré majú občas problém popasovať sa s obmedzeniami najnovšej verzie Androidu a kvalita nahraných súborov nie je ideálna. Cez túto natívnu aplikáciu môžete nahrávať všetky hovory, alebo hovory len z neznámych čísel. Zvuková kvalita je vynikajúca, palec hore.

Štandardný model Find X3 je poháňaný procesorom Snapdragon 870. Model X3 Pro je vybavený top čipsetom Snapdragon 888. Ide o jeden z hlavných rozdielov medzi modelmi. Na papieri sa tieto dva procesory líšia technológiou výroby. Snapdragon 870 je vyrobený 7 nm, Snapdragon 888 5 nm technológiou. 

Oba procesory podporujú siete 5G mmWave a aj Sub-6GHz, avšak Snapdragon 870 má stále "len" externý modem Snapdragon X55 5G namiesto integrovaného. Snapdragon 888 ďalej obsahuje grafický procesor GPU Adreno 660 oproti Adreno 650 v prípade Snapdragonu 870, čo sa môže odzrkadliť najmä pri hrách.

Pri každodennom používaní Oppo Find X3 so Snapdragonom 870 poskytuje bezproblémový chod zariadenia. Všetko funguje bez jediného zádrhelu, záseku, alebo štikútania systému. Dovolím si povedať, že pre 80 % používateľov bude Snapdragon 870 plne postačovať. Dokonca by použitie tohto procesoru označil za výhodu, pretože Snapdragon 888 trápi v mnohých iných modeloch prehrievanie (thermal throttling). Snapdragon 870 sa môže teoreticky zadýchať pri hraní hier, ale keďže nie som hráč, neviem vám toto zodpovedne posúdiť.

Procesoru sekunduje 8 GB RAM pamäte. Vnútorné úložisko sa pohybuje v rozpätí 128 GB do 256 GB podľa toho, aký variant si kúpite. Vnútorná pamäť sa nedá rozšíriť pamäťovými kartami.

GPS som si overil cestou z centra Bratislavy do Trenčína. Nespozoroval som žiadne výpadky a prvé zameranie GPS prebehlo doslova okamžite.

K telefónu som mal pravidelne pripojené slúchadlá Powerbeats Pro cez Bluetooth. Pripojenie bolo stabilné, bez výpadkov. Absenciu 3,5 mm vstupu pre slúchadlá asi už ani nemusím spomínať.

Jedným z hlavných predajných elementov telefónu je fotoaparát. Ten ponúka niekoľko zaujímavostí, ktoré ho odlišujú od ostatných vlajkových lodí. Hlavný a širokouhlý fotoaparát obsahujú rovnaký senzor Sony IMX766 o veľkosti 1/1.56" s rozlíšením 50 Mpix. Hlavný fotoaparát ponúka svetelnosť f/1.8 a optickú stabilizáciu, širokouhlý má svetelnosť f/2.2 a je bez optickej stabilizácie. 

Práve totožný senzor pre hlavný a širokouhlý fotoaparát robí Oppo Find X3 (Pro) zaujímavým fotomobilom. Ostatné čínske značky sa vydávajú podobným smerom. Také OnePlus s modelom 9 Pro alebo vivo X60 Pro Plus ponúkajú kvalitné širokouhlé fotoaparáty a predpokladám, že tento trend sa prenesie aj do ostatných značiek.

Prostredie aplikácie pre fotoaparát si ľahko pomýlite napríklad s tým od Samsungu. Primárne na výber máte režimy ako fotografia, video, nočný režim, portrétny režim a “viac”. V poslednej z uvedených sekcii nájdete ďalej špeciálne režimy, ako duálne video (čiže video nahrávate cez prednú a zadnú kameru zároveň), spomalené video, time-lapse, režim profesionálnej fotografie, panorámu, skener textu, AI ID foto (ide o tvorbu fotografie na dokumenty, ako občiansky preukaz a podobne, kde máte na výber rôzne modifikácie pozadia až po bielenie zubov), režim sticker (pridávanie rôznych nálepiek, klobúkov a podobne), režim movie (ide o profesionálny režim videa) a naposledy som si nechal mikroskop. Už z názvu je jasné, že práve tu si aktivujete mikro kameru pre extrémne makro, ale o tom si povieme neskôr.

Priamo v aplikácii fotoaparátu si viete stiahnuť hornú lištu. V nej nájdete voľbu formátu fotografie (1:1, 4:5, 4:3, 16:9, alebo plný obraz), časovač a možnosť fotiť do plného rozlíšenia 50 Mpix.

Poďme ku kvalite fotiek. Po odfotografovaní niekoľkých desiatok fotiek sa dá súhrnom povedať, že hlavný objektív produkuje veľmi dobré fotografie, ktoré trpia dvomi nedostatkami. 

Najskôr spomeniem kladné stránky. Fotky majú veľkú mieru detailu aj po priblížení fotografie, široký dynamický rozsah a neobsahujú šum ani pri fotení v noci bez použitia nočného režimu. Prvý z nedostatkov sa prejavuje vo farebnom podaní fotografie. Farby sú častokrát príliš saturované, a to aj bez použitia režimu pre umelú inteligenciu, ktorá spravidla zelenú trávu a modrú oblohu poriadne prikreslí. 

Druhým nedostatkom je automatický HDR režim pri fotení pohybujúcich sa osôb. Ten by mal spojiť tmavé a preexponované časti obrazu dokopy a vytvoriť jednu fotografiu s vyrovnaným osvetlením. Osvetlenie zvládne telefón v poriadku, ale chybu robí pri spájaní obrazu pohybujúcej sa osoby, ktorú práve fotíte. Zdá sa, ako keby telefón spojil dokopy dva obrazy do jednej fotografie, ktoré sú voči sebe posunuté o desatinu sekundy. Tým pádom vznikajú na fotografii "duchovia" a z fotografie máte dojem, že osoba je rozmazaná. Tento problém som naposledy videl na svojom 7 ročnom smartfóne rumunskej značky Allview. 

Spomenuté dva nedostatky sa samozrejme dajú odstrániť cez softvérové aktualizácie a bude zaujímavé sledovať, ako sa s nimi Oppo popasuje.

Akonáhle sa prepnete do portrétneho režimu, farby naberú oveľa reálnejšie tóny. Farebné nastavenie štandardného režimu fotografie a portrétnej fotografie je viditeľne odlišné. Portrétny režim môžete používať s nulovým priblížením, kedy sa použije hlavný fotoaparát. Využiť môžete aj dvojnásobné priblíženie, pri ktorom si telefón zvolí teleobjektív. 

Fotografické výsledky sú veľmi pekné. Separácia objektu obsahuje občas malé chybičky, hlavne ak fotíte deti, alebo niečo dynamické. Na výber máte veľmi podarené filtre, najmä čiernobiely filter funguje výborne a ponúka portrétnym fotografiám zmyselnosť. Pozor, portrétne fotografie majú fixný pomer strán 4:3.

Bokeh efekt je nastavený na 60 % a jeho mieru si môžete nastavovať priamo vo foto aplikácii počas fotenia. Čo sa mi nepáči, je nemožnosť meniť bokeh efekt po odfotografovaní. Alebo som aspoň túto možnosť nikde nenašiel, čo je zvláštne, pretože editor fotografií je veľmi pokročilý. Budem dúfať, že Oppo prinesie dodatočnú úpravu bokeh efektu v niektorej z budúcich aktualizácií. Samsung a ostatná konkurencia túto možnosť dávno ponúka.

Pri hlavnom objektíve máte možnosť fotiť aj do plného rozlíšenia 50 Mpix. Tento režim je dostupný len pre pomer strán 4:3 a ponúka o niečo väčší detail pri priblížení fotografie.

Širokouhlý fotoaparát je jednoznačným kvalitatívnym krokom vpred. Dokáže aj zaostrovať a automaticky sa ponúka pri fotení blízkych objektov. Výsledky sú vynikajúce. Keď porovnáte rovnaký objekt fotený cez hlavný fotoaparát a cez širokouhlý, ich konzistentnosť je zachovaná po stránke farieb a aj dynamického rozsahu, čo bol hlavný cieľ výrobcu. 

Keď si priblížite detaily fotografii, hlavný fotoaparát síce ponúka jemne vyšší detail, ale nejde o skokový rozdiel. Celkovo sa dá povedať, že širokouhlý fotoaparát sa skutočne približuje tomu hlavnému a nemusíte sa báť ho použiť ani v náročnejších svetelných podmienkach.

Celý jeden odsek chcem venovať makro fotografii. Je to oblasť, v ktorej Oppo Find X3 exceluje na plnej čiare.

Makro môžete fotiť jednak cez širokouhlý fotoaparát, ale aj cez hlavný fotoaparát, kedy sa vám pri blízkych predmetoch ponúkne špeciálna funkcia "Macro lens". Vy sa tak dokážete dostať k predmetu veľmi blízko, a to sme s makrom ešte neskončili.

Určite ste už počuli o extra 3 Mpix objektíve pre makro (mikro) fotografiu. Ten je pri aktivácii prisvietený svojim vlastným LED krúžkom a produkuje fotografie s pomerom strán 1:1. Dodatočné svetlo je doslova nevyhnutné, pretože vzdialenosť telefónu od objektu pri fotení je takmer nulová (konkr. 1 - 3 mm) a telefón svojim telom objekt zakrýva. Objektív ponúka 30-násobné až 60-násobné zväčšenie foteného objektu a tým svojimi výsledkami zasahuje skôr do mikro fotografie. 

Schopnosti tejto kamery si ukážeme na dvoch príkladoch. Podotýkam, že úbohého pakomára sme už našli bez známok života, a nedošlo k žiadnemu násiliu za účelom fotografovania. Pakomárovi všetka česť.

Tento objektív otvára dvere do okolitého mikroskopického sveta, ktorý je pre ľudské oko neviditeľný. Sám seba často pristihnem, ako fotím týmto objektívom okolo seba úplne bežné veci. Tepláky, ovocie, jedlo, … je to zábava. 

Slovo zábava asi najviac vystihuje charakteristiku tohto fotoaparátu, ale zároveň nejde o úplne zbytočnú fičúrku. Viem si predstaviť, že niekto pri svojej práci dokáže nájsť reálne využitie tohto objektívu. Je potrebné povedať, že pre kvalitnú fotografiu nesmiete telefónom vôbec hýbať.

Mikro fotografia je náchylná na mikro pohyby, čo je logické. Mierka fotografie sa prenáša do mierky fotenia. Tento objektív má zároveň extrémne nízku hĺbku ostrosti, čiže zaostrená plocha zaoblených predmetov bude veľmi malá.

Rozlíšenie 3 Mpix je pre danú kategóriu fotografie hraničné, viem si predstaviť, že Oppo pri jednom z nástupcov povýši rozlíšenie tejto kamery na 5 Mpix.

Či už považujete tento objektív za fičúrku alebo užitočnú pomôcku, faktom zostáva, že žiadnym iným súčasným smartfónom dané fotografie nespravíte. Čerešničkou na torte je možnosť nahrávať video v režime mikroskop.

V telefóne nájdete aj dvojnásobný optický teleobjektív, ktorý produkuje fotografie v rozlíšení 13 Mpix. Ponúka svetelnosť f/2.4 a nie je optický stabilizovaný, čo je prekvapujúce. Oppo v oblasti teleobjektívu razantne ubralo plyn v porovnaní s minuloročnou vlajkovou loďou Oppo Find X2 Pro, ktorá ponúkla periskopické 5-násobné priblíženie. Očakávali by sme, že Oppo bude v trende pokračovať a teleobjektív minimálne zachová pre tento rok. Nestalo sa tak.

Uspokojiť sa musíte s maximálnym 20-násobným hybridným priblížením. Dá sa povedať, že do 5-násobného priblíženia sú výsledky obstojné. Po prekročení tejto hodnoty sa telefón sám rozhoduje podľa okolitých svetelných podmienok, z ktorého objektívu použije výrez pre hybridné priblíženie. Nad týmto rozhodnutím bohužiaľ nemáte kontrolu. 

Pri postupnom približovaní cez virtuálne koliesko priblíženia jasne vidíte, ako preskakuje obraz v momente výmeny objektívu a obraz sa viditeľne zhorší. Toto sa deje občas pri 10 násobnom priblížení, ale niekedy až pri 15 násobnom priblížení. Všetko závisí na okolitom svetle. Maximálne priblíženie nepatrí medzi najkvalitnejšie. Je vidno, že tento rok funkcia priblíženia nebola pre Oppo prioritou. 

Pre malú ilustráciu porovnania funkcie priblíženia a nočných režimov som do súboja poslal Samsung Galaxy S20 FE.

Ak sa prepnete do režimu profesionálnej fotografie, manuálne si viete vybrať objektív s 2-násobným priblížením, alebo s 5-násobným priblížením a pri každom z nich si viete dodatočne doladiť ohnisko ostrenia. Tento systém zaostrovania je zvládnutý veľmi dobre. Bohužiaľ tu chýba funkcia "focus peaking", čiže zvýraznenie hrán zaostreného objektu. Na druhej strane nepochopím, prečo v manuálnom režime chýba výber širokouhlého objektívu.

Nočná fotografia je opäť kategória, kde sa Oppo cíti ako doma. Nočný režim môžete použiť pre všetky objektívy, okrem mikroskopu. Doba fotenia počas nočného režimu je príjemne krátka a spravidla ide o maximálne 2 - 3 sekundy. Spracovanie fotografie na pozadí je tiež takmer okamžité. Fotografický výsledok poteší nízkou mierou šumu a dobrým detailom. 

Neočakávajte, že vám nočný režim spraví z noci deň. Oppo zvolilo iný prístup a fotografia odráža realitu. Taký Samsung robí nočné fotografie o dva stupne svetlejšie, ale o to viac šumu sa na nich nachádza. Opäť pripomínam, že nočný režim platí aj pre širokouhlý objektív a jeho výsledky sú pre danú kategóriu vynikajúce.

Pri nočnom režime Oppo ponúka tzv. "tripod režim". Pri jeho aktivácii sa dokáže uzávierka predĺžiť až na 45 sekúnd, ale ako názov režimu napovedá, potrebujete telefón poriadne stabilizovať, aby nedošlo k rozmazaniu fotky. Môžete sa tak hrať so stopami svetiel, resp. maľovať svetlom.

Menšie sklamanie prichádza pri nočnej fotografii s priblížením. Tu opäť platí, ako pre sekciu dennej fotografie, že sa neodporúča presiahnuť 10-násobné priblíženie kvôli kvalite výslednej fotografie, hoci maximálne priblíženie je až 20-násobné aj pre nočnú fotografiu.

Predná selfie kamera produkuje fotografie s rozlíšením 32 Mpix a nie je opticky stabilizovaná. Kvalita fotografii z prednej kamery je veľmi dobrá, ale kvalít prednej kamery Samsungu S21 Ultra nedosahuje. K dispozícii máte portrétny režim, nočný režim a veľké množstvo skrášľovacích fičúriek. Tie idú našťastie vypnúť jedným tlačidlom. Maximálne rozlíšenie videa pre prednú kameru je Full HD.

Maximálne rozlíšenie videa pre zadnú kameru je 4K pri 60 snímkoch za sekundu. Procesor by rozlíšenie 8K video zvládol, no výrobca ho neimplementoval. K dispozícii máte aj ultra stabilizovaný režim. Po jeho aktivácii rozlíšenie videa klesá na Full HD pri 60 snímkoch za sekundu. 

Pre natáčanie videa je primárne zvolený širokouhlý objektív. To je veľmi sympatické a naznačuje dobrú kvalitu videa aj pre širokouhlý objektív, ale nepáči sa mi nemožnosť zmeny objektívu po začatí natáčania videa. Nemáte dokonca žiadnu možnosť približovania. Vždy si musíte dobre premyslieť, ktorým objektívom budete natáčať pred spustením natáčania.

K dispozícii máte aj režim profesionálneho videa, kde máte plnú kontrolu nad vyvážením bielej, manuálnym zaostrovaním a podobne. Video môžete natáčať aj do LOG profilu, čo vám neskôr umožňuje vyššiu mieru úpravy videa. Bohužiaľ ani v profesionálnom režime nemôžete zmeniť priblíženie po spustení natáčania videa.

Nesmiem vynechať krátky popis aplikácie editora fotografií a videa. Ten je podobne ako v prípade Samsungu S21 Ultra na pokročilej úrovni a ponúka pestré možnosti úpravy fotografie vrátane mazania nežiadúcich objektov, rôznych filtrov a podobne.

Pre fotoaparát možno súhrnom povedať nasledovné. Telefón exceluje v oblasti makro fotografie, v oblasti nočnej fotografie, a to aj pre širokouhlý fotoaparát. Zlepšenie sa očakáva v oblasti vyladenia farieb, ktoré sú príliš saturované. Funkcia HDR potrebuje prepracovať, je zrejme zodpovedná za tvorbu "duchov" pri pohybujúcich sa osobách. Teleobjektív sa v telefóne nachádza tiež, ale maximálne priblíženie nedosahuje kvalít dnešných vlajkových lodí.

Výdržou batérie nepatrí Oppo Find X3 medzi rekordérov. Hoci je vybavený 4500 mAh batériou, na jedno nabitie ide v mojom prípade o dvojdňový telefón pri aktívnych dvoch SIM kartách. Telefón mám nonstop pripojený na Wi-Fi, vybavím denne zopár e-mailov, správ na Signale, odfotím približne 10 fotografií a počúvam dve hodiny hudby cez Spotify. Netvrdím, že ide o slabú výdrž, ale čakal som viac. Pokles batérie cez noc som mal pravidelne príjemné 4 %.

V čom ma Oppo milo prekvapilo, bola doba nabíjania. Bodaj by nie, keď v balení nájdete nabíjací kvádrik s podporou 65 W nabíjania SuperVOOC 2.0. Pozor, koncovka je vidlicová, keďže ide o verziu pre čínsky trh, ale súdruhovia dodajú aj potrebný adaptér. Po pripojení nabíjačky k sieti sa vám na displeji zobrazí informácia o podpore SuperVOOC 2.0 a vy s údivom môžete sledovať rýchlo pribúdajúce percentá. 

Za 10 minút som reálne telefón doplnil o 43 % batérie, čo bolo ešte viac, ako deklaruje výrobca. 80 % batérie som získal za rovných 20 minút. Skeptici budú určite namietať, že takéto nabíjanie batériu zničí za krátky čas. Nebudem obhajovať ani jednu stranu, avšak treba brať do úvahy fakt, že rýchle nabíjacie procesy už prešli svojim vývojom a čo platilo pred dvoma rokmi, neplatí teraz. Na moje počudovanie telefón ani nabíjačka pri takto rýchlom nabíjaní neboli horúce.

Ak ste fanúšikmi bezdrôtového nabíjania, vaše srdce zaplesá. Toto Oppo podporuje 30 W AirVOOC nabíjanie a reverzné 10 W nabíjanie. Oppo tak opravilo jeden z nedostatkov minuloročného modelu Oppo Find X2, ktorý bezdrôtové nabíjanie nepodporoval vôbec.

Balenie telefónu je na dnešné pomery nezvyčajne veľké rozmerovo aj obsahovo. Vnútri nájdete nielen 65 W rýchlonabíjačku s USB-C káblom, ale aj podarený obal z mäkkého plastu vo farbe telefónu, a dokonca aj slúchadlá.

Záver

Moje spolužitie s Oppo Find X3 bolo veľmi príjemné. Na záver vzniká otázka, či sa kúpa Oppo Find X3 z Číny oplatí, a či si radšej nekúpiť domestikovaný model napríklad od Samsungu alebo OnePlus. Pokiaľ by telefón stál vyše 1000 €, ako stojí Pro model, tak odpoveď je nie. Avšak pri súčasnej cene štandardného modelu okolo 650 € ide o smartfón, nad ktorým sa minimálne oplatí uvažovať. Za cenu strednej triedy ponúka takmer identické parametre vlajkovej lode. 

Pokiaľ máte radi makro / mikro fotografiu, odlišný dizajn a príjemné tenke telo telefónu, Oppo vás môže osloviť. Práve v oblasti makro fotografie Oppo tento rok exceluje a ponúka možnosti, ktoré vám žiadny iný model na trhu nedožičí. Ak potrebujete pri fotení maximálne priblíženie, prípadne maximálny výkon v podobe vrcholového čipsetu, tento model pre vás naopak nebude.

Čínskej verzie softvéru sa báť nemusíte. Služby GSM sú vám k dispozícii, pásmo FDD-LTE B20 (800 MHz) našťastie tiež. Oželieť musíte absenciu slovenčiny, možnosť platby cez Google Pay, a vystačiť vám musí záruka jeden rok cez zahraničný e-shop.


 

Diskusia k článku:

Peter26.05.2021 - 11:58 Trvalý odkaz

650€ za mobil bez Slovenciny a Google Pay ? No nekup to !

Borland26.05.2021 - 12:35 Trvalý odkaz

In reply to by Peter

Každý má iné preferencie. Pre niekoho absencia slovenčiny a Google Pay nie sú prekážkou. Mne je napríklad úplne jedno, či je v telefóne bezdrôtové nabíjanie, ale niekto by si telefón bez toho nekúpil.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease28.05.2021 - 05:23 Trvalý odkaz

Práve som dočítal, že iba Pro verzia má krytie IP68 a navyše podporuje eSIM.
Vieme to dáko potvrdiť/vyvrátiť?

Celá diskusia 5 príspevkov