Oppo Find N2 Flip – vyrazil do boja

Recenzia smartfónu so 6,8'' skladacím displejom, externou obrazovkou, výkonným hardvérom, slušným 50 Mpix fotoaparátom a celodennou výdržou 4300 mAh batérie.

Oppo Find N2 Flip (základné info) je prvým smartfónom značky s vyklápacou konštrukciou a ohybným displejom. Aj keď skladací smartfón série Find N, ktorý sa otvára ako kniha, prišiel už v druhej generácii, véčko je prvotinou výrobcu.

Pri príchode Flipu dával dôraz na minimálnu štrbinu medzi zatvoreným displejom, kvalitný pánt, ktorý podľa testov zvládne viac než 400-tisíc otvorení a upozorňoval aj na veľký vonkajší displej s 3,3-palcovou uhlopriečkou, ktorý papierovo patrí na trhu k najväčším pri tomto type zariadení. 

Ako sa hovorí, papier znesie veľa, ako teda telefón obstál v pri reálnom používaní? Rukou mi prešlo veľa skladačiek a všetky aktuálne véčka, od Samsungu, Motoroly, Huawei a teraz Oppo. Samsung Galaxy Z Flip4 (recenzia) mám dokonca ako svoje primárne zariadenie, lebo mi tento typ vyhovuje. Myslím si, že tak môžem poctivo zhodnotiť všetky modely. 

Oppo Find N2 Flip váži necelých 200 gramov a v otvorenom stave má konštrukcia hrúbku necelých 8 milimetrov, takže sa od konkurencie výrazne nelíši. V ruke sa drží dobre a pohodlne, čomu napomáha aj drsná úprava zadnej steny s matným povrchom, takže na vás nečaká ani časté čistenie, pokiaľ by ste používali telefón bez obalu. 

Súčasťou balenia je nielen 67 W nabíjačka s káblom a tradičné dokumenty, ale aj priesvitný kryt z tvrdého plastu. Takže si po kúpe ušetríte ďalšie výdaje za ochranu telefónu. Pod krytom sa ale usadzujú rôzne nečistoty, ktoré kazia celkový vzhľad, takže raz za čas som kryt dala dole, vyčistila handričkou a opäť nasadila. 

Konštrukcia je pevná a pôsobí prémiovým dojmom. Pánt sa otvára ľahko, nie je nutné vyvinúť nadmerný tlak pri otváraní, ak sa vám podarí strčiť palec do štrbiny, dokážete otvoriť telefón aj jednou rukou, no istejšie je používať obidve ruky. 

Celkovo mi príde pánt uvoľnenejší než pri Galaxy Z Flip4. Tam môžete nechať roztvorený telefón v hocijakom uhle a konštrukcia drží. Pri Find N2 Flip bol 90° bezproblémový, no pri iných uhloch sa konštrukcia buď zatvorila alebo naopak otvorila. No je pravdou, že aj tak budete Flip používať buď úplne otvorený alebo v 90° uhle, takže žiadna tragédia. 

Výrobca si dal záležať na minimálnej medzere medzi stranami zatvoreného displeja. Tu má Oppo pred Samsungom náskok. No Samsung oponuje, že medzera u jeho zariadení má význam, zabraňuje poškriabaniu displeja hrubšími nečistotami, ktoré sa tam môžu dostať. Vďaka medzere vypadnú, čo dáva zmysel. Mne osobne nevadí, ak má véčko medzi obrazovkami štrbinu, pri používaní sú dôležitejšie úplne iné veci. 

Skôr než nulovú medzeru by som pri Find N2 Flip ocenila certifikáciu odolnosti voči ošplechnutiu vodou, no tá tu chýba. Na pravej strane nájdeme čítačku odtlačkov, ktorú môžeme kombinovať s rozpoznávaním tváre. Bola rýchla a celkom spoľahlivá, občas sa stalo, že som prst musela priložiť opakovane, kým sa telefón odomkol. 

Výhodou véčkovej konštrukcie sú nielen kompaktné rozmery v zloženom stave, ale aj vonkajší displej, ktorý slúži hlavne ako informačné centrum a zároveň ako hľadáčik fotoaparátu. Na selfie tak môžete využiť kvalitnejší hlavný fotoaparát než kameru integrovanú vo vnútornom displeji. Stačí dvakrát stlačiť tlačidlo hlasitosti a spustíte zadný fotoaparát. 

Napriek tomu, že sa Oppo Find N2 Flip pýši najväčšou uhlopriečkou pri externej obrazovke, jej funkcie sú rovnaké ako pri malej 1,9'' na Flipe od Samsungu. Výrobca tu úplne nevyužil potenciál, ktorý by tak veľká obrazovka mohla mať. Ako by to malo fungovať, ukázala Motorola na modeli Razr 2022, skúsenosti sa dočítate v tejto recenzii

Vonkajší displej Motoroly má "iba" 2,8'', no spustíte na ňom väčšinu aplikácií a nemusíte tak zakaždým otvárať telefón. Hodí sa to napríklad pri navigácii, kedy aj v zatvorenom stave vidíte navigačné pokyny a smer na mape. Pri chôdzi sa tak zatvorený telefón pohodlnejšie drží v ruke a malý displej žerie menej energie než veľký vnútorný. 

Oppo zvolilo posadenie displeja na výšku, zvyšní operátor na šírku. Škoda len, že výrobca ostal pri tak oklieštených funkciách. Externý displej s funkciou Always on zobrazuje základné údaje o čase, dátume, batérii a doručených upozorneniach. Potiahnutím zo spodnej strany sa vyrolujú notifikácie, zhora nadol sa zobrazia skratky nastavení. Potiahnutím sprava doľava listujete medzi widgetmi, ich poradie a počet si nastavíte v menu možností vonkajšieho displeja. 

Na výber sú počasie, udalosti z kalendára, časovač, bezdrôtové slúchadlá s ovládaním hudby, hlasový záznamník a fotoaparát, pri ktorom máte na výber fotografiu, portrét alebo záznam videa. Na správy môžete odpovedať vopred pripraveným textom. Prednú obrazovku si viete personalizovať vybraným štýlom. 

Funkciu vždy zapnutého displeja si viete nastaviť aj na vnútornú obrazovku, ktorá využíva Full HD+ rozlíšenie a adaptívnu obnovovaciu frekvenciu v rozmedzí 1 - 120 Hz, na základe práve zobrazeného obsahu. Ak chcete šetriť energiu, môžete si prepnúť na štandardných 60 Hz. Čo sa Oppo podarilo, je takmer neviditeľný ohyb displeja. Pri bežnom používaní si ho takmer nevšimnete. 

Nad operačným systémom Android 13 beží známa používateľská nadstavba ColorOS 13 s množstvom doplnkových funkcií a nastavení. Systém je veľmi príjemný, rýchly, stabilný a nemala som s ním žiadne problémy. Pre skladací displej je určený režim FlexForm, no využijete ho najmä pri fotografovaní, nahrávaní videí bez statívu a videohovore. 

Ak ste ColorOS ešte nemali, odporúčam po kúpe prejsť všetky položky v nastaveniach, ťuknite aj na tri bodky vpravo hore v jednotlivých sekciách, aby ste neprišli o žiadnu zaujímavú funkciu. Pokiaľ patríte k fanúšikom bočných panelov, na ktoré si viete pridať skratky najpoužívanejších aplikácií a funkcií, nechýba ani tu. 

Oppo Find N2 Flip patrí medzi prvé telefóny spoločnosti Oppo, ktorý ponúka štyri roky hlavných aktualizácií systému ColorOS a päť rokov bezpečnostných záplat, čím sa pripája k radu telefónov s najdlhšou podporou systému Android. Tu sú sily so Samsungom vyrovnané. 

Dostatočný výkon na všetky bežné úlohy zabezpečuje 4 nm čipset Dimensity 9000+ spolu s 8 GB operačnou pamäťou RAM, ktorú si viete virtuálne rozšíriť o ďalšie gigabajty. Vnútorné 256 GB úložisko si microSD kartami nerozšírite, v šuplíku je miesto iba na dve nanoSIM karty. Chýba aj podpora eSIM. 

Počas používania telefónu som nezaznamenala žiadne veľké prehrievanie, ani pri dlhšom fotografovaní. Chladenie je vyriešené dobre. 

Vedľa vonkajšieho displeja sa nachádza dvojica fotoaparátov. Hlavný s 50 Mpix snímačom Sony IMX90 a svetelnosťou f/1.8 a 8 Mpix širokouhlý fotoaparát so 112° uhlom záberu. Optickú stabilizáciu obrazu ani teleobjektív tu nenájdeme. O vyladenie farieb a ich prirodzenú kalibráciu sa postarala spolupráca so známou firmou Hasselblad. V menu apky nájdeme aj rôzne filtre. 

Pri nočných fotografiách a videách sa využíva technológia MariSilicon X, ktorá sa spolu s umelou inteligenciou postará i redukciu šumu a presvetlenie tmavých oblastí. Zázraky však nečakajte. Na displeji smartfónu je snímka pekná, čistá, no ak si ju pozriete na obrazovke monitora, ukážu sa zašumené miesta a rozmazané detaily. Maximom pri videách je 4K s 30 fps. 

Aj tu je občas cítiť absenciu optickej stabilizácie. Škoda, fotografie i videá mohli byť ešte kvalitnejšie. Cez deň a za dobrého svetla však získate veľmi slušné výsledky s verným podaním farieb. Pochváliť musím aj širokouhlý objektív. Farebné rozdiely sú minimálne, len detaily po priblížení občas chýbajú. 

Makro režim chýba, a tak na snímanie blízkych objektov využijete len hlavný snímač s dvojnásobným priblížením. Portrétový režim si celkom dobre poradil s vlasmi a oddelením hlavného objektu od pozadia. Celkovo som bola s fotoaparátmi spokojná. Pri véčkach kladú výrobcovia dôraz na iné funkcie a vlastnosti než špičkový fotoaparát, s tým treba pri kúpe podobného zariadenia počítať. Treba priznať, že ani výsledky z fotoaparátu Galaxy Z Flip4 nie vždy nadchnú, no nechýba mu OIS. 

Konektivitu Oppo Find N2 Flip zabezpečuje Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6, infraport, 5G a nechýba široká podpora navigačných satelitov. Na konštrukcii sa nachádza dvojica reproduktorov so slušnou hlasitosťou. Kvalitou neurazia a dobre, že tu sú. 

O výdrž sa stará 4300 mAh batéria. Aj keď je súčasťou balenia 67 W nabíjačka, maximom pri nabíjaní je 44 W. Aj to je stále lepšie než slabších 25 W pri Galaxy Z Flip4. Rozdiel v rýchlosti nabíjania je však približne 15 minút. Ak sa ponáhľate, môže to byť veľký rozdiel, no pri bežnom nabíjaní to až tak nezaváži. Z nuly na 100 % sa pri skladacom Oppo dostanete za približne hodinu. Na 50 % vám stačí 25 minút. Bezdrôtové nabíjanie chýba.

Pri bežnom používaní mi batéria vydržala počas celého dňa, pričom večer som mala približne 20 % energie. Ak som nechala telefón bez nabíjania aj cez noc, ráno som musela siahnuť po nabíjačke. Takže ide o štandardný jednodňový mobil. 

Orientačná cena: 1099 eur

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ veľký vonkajší displej (ale s obmedzenými funkciami)

+ dostatočne výkonný hardvér

+ slušné fotoaparáty

+ 44 W nabíjanie

+ šikovný systém ColorOS 13

+ dlhoročná softvérová podpora

+ nabíjačka a ochranné puzdro v balení

Nevýhody:

- nevyužitý potenciál predného displeja

- pánt nedrží v každom uhle

- chýba certifikácia vodeodolnosti

- absencia optickej stabilizácie

- chýba bezdrôtové nabíjanie

Záver

Oppo Find N2 Flip je veľmi vydarené véčko so skladacím displejom, veľmi dobrým hardvérom, šikovným používateľským prostredím a slušnou výdržou na jedno nabitie. Nezadýcha sa ani pri náročnejších úlohách a môžete sa spoľahnúť na celodennú výdrž. Niekoho môže nadchnúť takmer nulová medzera medzi displejom a veľký vonkajší displej, no ja by som viac ocenila vodeodolnosť a funkčnosť externej obrazovke ako ponúka Motorola Razr 2022. Tá mi stále dáva najväčší zmysel. 

Na Slovensku sa Oppo Find N2 Flip predáva v elegantnej čiernej farbe a zaujímavom fialovom prevedení, ktoré osloví najmä dámy. Pri kúpe u niektorého mobilného operátora môžete využiť cenovú dotáciu, čím získa telefón na atraktivite. Ak si chcete kúpiť niektorú skladačku s véčkovou konštrukciou, určite si dajte Oppo medzi favoritov. Výhodou oproti Motorole je nielen cena a kompaktnejšia šírka konštrukcie, ale aj dlhšia softvérová podpora. Pre Samsung hovorí ekosystém, certifikácia odolnosti voči vode IPX8, lepšie prispôsobenie systému skladacej konštrukcii, podpora výrobcu a o niečo lepšia výdrž. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu