Oppo a OnePlus sa stiahli z nemeckého trhu. Prehrali súdny spor s Nokiou

Na nemeckej webovej stránke už nenájdete žiadne informácie o produktoch značky Oppo. OnePlus sa stále tvári, že je všetko v poriadku, ale zariadenie si z nemeckej stránky už nekúpite.

Firma Oppo a jej dcérske OnePlus majú problém. Oppo prehralo na Krajskom súde v Mníchove dva spory s Nokiou. Dôvodom sú patenty, ktoré Oppo neoprávnene používalo. Týkajú smartfónov a inteligentných hodiniek. 

Aktuálne si tak zákazníci žiadne podobné zariadenie z nemeckého obchodu OnePlus nekúpia, webová stránka Oppo je bez akýchkoľvek informácií o produktoch. Je tam iba oznam, že momentálne nie sú produktové informácie dostupné. Súčasný patentový spor s Nokiou sa týka globálnej licencie, je tak otázne, či sa súdne rozhodnutie nebude neskôr dotýkať aj ďalších trhov, vrátane slovenského. 

Oppo porušilo dva patenty - EP 35 57 917 a EP 20 80 193, za čo ho Nokia zažalovala. A uspela. Spor nie je na konci, Oppo sa môže odvolať. Preventívne sa však z nemeckého trhu stiahlo. Hovorca spoločnosti sa vyjadril, že na sporné patenty mala licenciu, ktorú chceli obnoviť, no Nokia za obnovenie zmluvy pýtala neprimerane vysoký poplatok. Deň po vypršení zmluvy sa podľa hovorcu okamžite obrátila na súd. 

Pozastavenie predaja produktov značky Oppo a OnePlus nemá vplyv na už predané zariadenia a ich záruku, ubezpečuje firma nemeckých zákazníkov. V roku 2018 stihol podobný osud aj ďalšieho čínskeho výrobcu mobilných telefónov. ZTE  takisto prestalo v dôsledku súdnych príkazov predávať v Nemecku svoje mobilné zariadenia.

Doplnené oficiálne vyjadrenie:

"Zvyšné trhy nie sú súdnym rozhodnutím ovplyvnené. Súdny príkaz sa obmedzuje na pozastavenie prodeja a uvedenia na trh príslušného výrobku prostredníctvom kanálov vlastnených spoločnosťou OPPO, a to u niektorých výrobkov iba na nemeckom trhu."

Zdroj: juve-patent.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu