Odsúvaním aktualizácií dávate šancu hackerom

Aj vy ignorujete informácie o dostupnosti aktualizácie na vašom zariadení? Nerobte to. Zastaraný softvér môže obsahovať bezpečnostné diery, ktoré riešia práve aktualizácie systému.

Ľudia odsúvajú či ignorujú dostupné aktualizácie z rôznych príčin. Niekto sa obáva nestability, chýb v systéme, ktoré sa môžu objaviť alebo že príde o funkcie, na ktoré je zvyknutý. Súčasťou aktualizácií ale bývajú bezpečnostné záplaty, ktoré Google pravidelne vydáva. 

Pokiaľ tieto opravy zabezpečení ignorujete, otvárate pomyselné dvere na svojom smartfóne rôznym kyberzločincom, ktorí využívajú bezpečnostné diery v systéme. Môžete tak prísť o cenné dáta, ale môže vám byť tiež ukradnutá identita či v horšom prípade financie, či prístup k vašim kontám.

Používať zastaraný softvér, aplikáciu alebo operačný systém prirovnávajú odborníci k životu v dome bez zámkov na dverách. 

Téme sa venujú odborníci na kyberbezpečnosť zo spoločnosti Aliter Technologies, ktorí opozorňujú, že hackeri môžu využiť slabinu v systéme napísaním kódu, ktorý sa na túto slabú stránku zameriava. Kód je zabalený do malvéru, ktorý slúži ako dopravný prostriedok pre spomínaný kód do vášho počítača. Malvér na nás môže číhať takmer všade, pri prehliadaní webu, sťahovaní súborov, otváraní e-mailov. 

Odborníci preto radia, že aj napriek tomu, že aktualizácia softvéru môže trvať desiatky minút, je dobré ju absolvovať. 

Zdroj: tlačová správa Aliter

Diskusia k článku:

Začať diskusiu