Od zavedenia regulácie výrazne narástla spotreba dát v EÚ roamingu

Správa Európskej komisie ukazuje, že zrušenie roamingových poplatkov viedlo k výraznému nárastu komunikácie cestovateľov pri návšteve krajín EÚ. Najviac stúpla spotreba dát.

Únia už v roku 2007 začala pracovať na nariadeniach, ktoré regulovali koncové ceny pri používaní mobilov mimo domácej krajiny. Postupne sa rok čo rok znižovala ceny za hovory, SMS-ky a dáta prenesené v roamingu. Za desať rokov, do roku 2017, sa roamingové ceny znížili o vyše 90 %.

Cieľom Európskej komisie je nadobro skoncovať s roamingovými poplatkami v zahraničí a zjednotiť mobilný trh. Preto od 15. júna 2017 začali platiť maximálne veľkoobchodné poplatky, ktoré si medzi sebou účtujú operátori v krajnách EÚ za používanie sietí zákazníkmi.

O cenových stropoch platných pre tento rok si môžete prečítať v decembrovom článku EÚ opäť znižuje maximálne ceny v roamingu. Telekom zverejnil nové objemy dát. Posledným rokom pre reguláciu ceny za dáta je zatiaľ stanovený rok 2022, kedy bude maximálna cena 2,50 eur bez DPH za 1 GB. 

Podľa správy Európskej komisie viedlo zrušenie roamingových poplatkov po 15. júni 2017 k rýchlemu a výraznému nárastu spotreby roamingu v EÚ. Rok po zavedení regulácie bolo využívanie roamingových dát v EÚ 12-násobne vyššie než počas posledného leta pred zavedením regulácie (tretí štvrťrok 2016). Objem roamingových hovorov vzrástol trojnásobne.

Posledné dostupné údaje sú z prvého kvartálu 2019, kedy bol nárast dátovej prevádzky v porovnaní spred dvoch rokov deväťnásobný. Pre zaujímavosť; v lete 2018 zákazníci spotrebovali v priemere 440 MB roamingových dát za mesiac.  V lete 2016 to bolo iba 60 MB. 

Možno ste aj vy v lete 2017 zaznamenali problém s rýchlosťou dátového prenosu v roamingu. Vlastné skúsenosti sme priniesli v článku Regulácia EÚ priniesla spomalený prenos dát v roamingu

Problému si všimla aj komisia. Hoci podľa nej neexistujú žiadne konkrétne dôkazy o tom, že používatelia roamingových služieb majú k dispozícii nižšiu rýchlosť než miestni zákazníci, upozorňuje, že prevádzkovatelia nesmú úmyselne poskytovať svojim zákazníkom nižšiu rýchlosť dát pri roamingu, než akú im poskytujú doma.

Komisia považuje kvalitu služieb za neoddeliteľnú súčasť produktu, ktorého cena je regulovaná. V nariadení o roamingu sa vyžaduje, aby používateľ mal za tú istú cenu prístup k rovnakej službe v zahraničí v EÚ, ak možno túto službu poskytovať v navštívenej sieti. Keďže je na väčšine územia EÚ k dispozícii 4G pripojenie, podporuje monitorovanie kvality roamingových služieb. 

Komisia chce v prvom polroku 2020 vykonať posúdenie vplyvu o tom, či má predložiť legislatívny návrh na predĺženie platnosti nariadenia o roamingu po júni 2022. Zváži najmä rozšírenie roamingových pravidiel aj po tomto dátume a v tejto súvislosti preskúma aj primeranosť veľkoobchodných roamingových cenových stropov.

Zdroj: ec.europa.eu

Diskusia k článku:

Začať diskusiu