Od nového roka sa na zásielky z/do Veľkej Británie uplatňujú colné formality

Ak si objednávate tovar z UK alebo tam posielate balíky, mali by ste spozornieť. Od 1. januára 2021 platia pre zásielky zaslané do a z UK nové pravidlá. Dovoz alebo vývoz tovaru bude podliehať colnému konaniu.

31. decembra 2020 končí tzv. prechodné obdobie vystúpenia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie. Po tomto dátume už Veľká Británia nebude súčasťou Európskej únie. 

Pošta na svojom webe upozorňuje: "Ak zásielka zo Slovenska bude vo Veľkej Británii doručovaná v januári 2021 (teda podaná 30. alebo 31. decembra 2020), je potrebné, aby k zásielkam s obsahom tovaru vyvážaného do Veľkej Británie bolo priložené vyplnené tlačivo CN22 alebo CN23, a to pre plynulé colné prerokovanie, ktoré sa začne uplatňovať od 1. januára 2021".

Ak pri podaní zásielky využijete elektornický podací hárok, budete mať nižšie poštovné a aj urýchlenie colného konania. Určite poteší, že aj keď Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska od 1. januára 2021 stratí všetky práva a záväzky členského štátu Európskej únie, po nedávno zverejnenej dohode sa na tovar dovážaný do Slovenskej republikynebude vyrubovať clo. 

Bude však treba podať dovozné colné vyhlásenie a zároveň sa naň bude vzťahovať vyrubenie DPH. Podrobné informácie o nových podmienkach nájdete na webovej stránke Slovenskej pošty aj Finančnej správy

Zdroj: posta.sk, financnasprava.sk

Diskusia k článku:

Viktor30.12.2020 - 11:12 Trvalý odkaz

Dvakrat platit DPH sa mi nechce, tak ze z GB urcite nebudem nic kupovat.

shaggy02.01.2021 - 00:10 Trvalý odkaz

Tento clanok stoji za prd. Jedneho chudacika ste uz zmiatli.

Co tak napisat ake clo je napr. na telefony? Ze to moze byt kludne len 1 euro?
Co tak napisat ze dphacku mozte zaplatit priamo predajcovi? V pripade ak je rozdiel medzi UK dph a nasej na dany tovar, tak doplatite rozdiel.
Co tak napisat, ze od 1.1. ma UK predajca ponizit cenu o lokalnu dph, ktoru zaplatite u nas?
Co tak napisat kolko bezne stoji zastupovanie pri colnom konani Posty a/alebo kurierskej fy?

Asi by to bolo moc narocne, ze?

Lenka Ivančíková02.01.2021 - 09:16 Trvalý odkaz

Toto mal byt iba kratky informacny clanok o zmenach. :-) Nie komplexny sprievodca, kedze tych situacii a moznych kombinacii je naozaj neurekom. Koho sa to tyka, vie si snad vsetky dolezite a potrebne veci zistit na webe. Linky v texte su. :-) A dakujeme za kazde postrehy a skusenosti doplnene v diskusii.

Celá diskusia 6 príspevkov