Oclean X Pro Elite - tichá sonická kefka s dobrou cenou

Recenzia sonickej kefky, ktorá zaujme priaznivou cenou, výkonom, farebným displejom a prekvapí tichým chodom. Niekoľko kompromisov tu však je.

Oclean je čínska spoločnosť, ktorá patrí k sub-brandom od Xiaomi alebo minimálne tak aspoň začínala. Aj preto u nás bez problémov kúpite jej výrobky buď na oficiálnom e-shope, alebo od jeho zástupcov tretích strán. 

Špecializuje sa hlavne na segment chytrých, ale aj klasických elektrických zubných kefiek či príslušenstva. Aktuálne sa mi do rúk dostala sonická zubná kefka Oclean X Pro Elite, ktorá sa u nás predáva za relatívny slušný peniaz. 

Na niektorých e-shopoch ju môžete nájsť aj pod názvom Xiaomi Oclean. Jej cena je na úrovni 70 eur. S našim kódom fony10 ju môžete získať so zľavou 10 % na oficiálnom e-shope. Práve cena z nej robí skvelého konkurenta známym značkám, ktoré sa často predávajú za stovky eur. Kefka je navyše až prekvapivo tichá a výkonná. 

Obsah balenia a dizajn 

Balenie Oclean X Pro Elite pripomína svojim jednoduchým dizajnom produkty od Xiaomi. Po vysunutí obalu ukrýva roztvárajúcu sa krabičku, v ktorej nájdete samotnú kefku, bezdrôtovú nabíjačku, nalepovací magnetický držiak a krátky manuál. 

Bezdrôtová nabíjačka s pogumovaným povrchom slúži aj ako stojan. Oclean X Pro Elite však viete tiež zavesiť na magnetický držiak, ktorý si nalepíte v kúpelni. Nevýhodou pre niektorých slovenských používateľov môže byť manuál v anglickom jazyku. 

Lokalizovaná do slovenčiny / češtiny nie je ani aplikácia na Android či iOS. Príjemným bonusom vo výbave by bolo aj cestovné puzdro, ktoré tu chýba. Na druhej strane prijateľná cena sa musela odraziť na kompromisoch. 

Oclean X Pro Elite sa pýši minimalistickým dizajnom, za ktorý získala ocenenie Good Design Award. Na jednoduchej konštrukcii vyniká hlavne 0,96” smart touch displej, ktorý v segmente sonických kefiek nie je bežným riešením. Oceniť musím aj plochú spodnú stranu kefky, ktorá slúži na bezdrôtové nabíjanie. 

Veľa konkurentov má totiž na spodku malé otvory, vďaka ktorým sa zapichnú do nabíjacej stanice. Časom sa v nich zvyknú hromadiť rôzne nečistoty a nie je to veľmi praktické riešenie. Oclean X Pro Elite tento problém nemá. 

Stačí ju vložiť do pogumovaného stojanu, v ktorom napriek absencii akýchkoľvek západiek výborne drží. Stojan však bohužiaľ nemá vlastný adaptér, s ktorým by ste ho mohli nechať pripojený niekde vo vašej kúpeľni. 

Napája sa iba USB káblom a tak budete musieť použiť nabíjačku od smartfónu či tabletu. Po stránke spracovania hodnotím sonickú kefku naozaj veľmi kladne. Kefka je ľahká, skvele sa drží a používa sa rovnako príjemne ako klasické kefky bez batérie či elektroniky. 

Výbava a funkcie 

Devízou sonickej kefky Oclean aj spomínaný smart touch displej. Má necelý palec a je farebný. Ovláda sa vertikálnym pohybom prsta s tým, že vašu voľbu potvrdíte hlavným okrúhlym tlačidlom. 

Po zapnutí kefky vás vždy privíta pozdravom, ktorý vystrieda domáca obrazovka. Vidíte na nej zvolený režim a intenzitu čistenia, ale aj stav nabitia batérie. Pri ňom bohužiaľ chýba informácia v percentách, ktoré nájdete iba v mobilnej aplikácii. 

Potiahnutím prsta z domácej obrazovky prejdete na výber režimu. Oclean X Pro Elite ponúka čistenie, starostlivosť pre citlivé ďasná, masáž a režim bielenia. Viac sa o nich dozviete v mobilnej aplikácii. Priorita pre väčšinu z vás však bude práve klasické čistenie. 

Po výbere režimu si v menu môžete nastaviť aj intenzitu kefky. Na jej výkon som si spočiatku zvykal, ale neskôr som si ju zvýšil a čistenie mi pripadalo efektívnejšie. Poslednou možnosťou nastavenia je dĺžka čistenia v minútach. 

Meniť sa dá 30-sekundových intervaloch. Samotné ovládanie funguje super, je jednoduché a displej bez problémov reaguje aj na mokrý prst. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode na úrovni IPX7. 

Kefka vďaka nej odolá 30-minútovému ponoreniu do vody s hĺbkou jedného metra. Z ďalších funkcií treba spomenúť ešte automatické zapínanie a vypínanie. Oclean X Pro Elite sa sama spustí vtedy, keď ju vezmete do ruky. 

Zároveň sa dokáže sama vypnúť po pár sekundách neaktivity, aby šetrila batériu. Toto však nefunguje vždy úplne na 100 %. Stalo sa mi, že som prišiel do kúpelne, zapol som kefku a kým som zobral do ruky zubnú pastu a naniesol ju na štetinky, kefka sa opäť vypla. 

Celý proces mi pritom trval naozaj len pár sekúnd. Automatické vypínanie vás teda občas vie nahnevať. Neviem, či sa dá vypnúť, pretože v aplikácii som toto nastavenie nenašiel. Každopádne samotná batéria je na tom výborne. 

Má kapacitu 800 mAh s ktorou si vystačíte pokojne aj celý mesiac. Potom stačí kefku nabiť za pomoci bezdrôtovej nabíjačky, dodávanej v balení. Zo stavu úplného vybitia na 100 % to trvá zhruba 3 a pol hodiny. Potom máte opäť zhruba mesiac pokoj. 

Aplikácia a spojenie s telefónom

Po prvotnom spustení a nainštalovaní vás aplikácia vyzve k registrácii a vyplneniu základných informácií. Ide hlavne o pohlavie, dátum narodenia, stav zubov, ich farbu a vaše zvyky. Tým sa myslí hlavne či fajčíte, pijete kávu, čaj víno a podobne. 

Následne sa dostanete k domácej obrazovke, ktorá zobrazuje trvanie posledného čistenia, efektivitu v percentách, čas použitia v dňoch a denné či mesačné reporty. Oclean X Pro Elite totiž zaznamenáva a ráta každé použitie. 

V denných štatistikách nechýba celkové skóre efektivity, dĺžka trvania, slovné hodnotenie čistenia a intenzita. Po prepnutí na mesačné dáta vás čaká graf, počet dní, kedy a koľkokrát bola kefka použitá. 

Dopĺňa to priemerný čas čistenia, čistota vašich zubov v percentách a počet čistení, kedy ste kefku používali neefektívne. Tieto údaje sa s Ocean X Pro Elite synchronizujú cez Bluetooth. Aplikácia vám zároveň ukáže prehľad režimov čistenia a poučí vás o tom, ako ich používať. 

Pokyny však za mňa nie sú práve formulované práve šťastne. Nepomáhajú tomu ani malé obrázky a celkovo to mohlo byť vyriešené oveľa jednoduchšie a prehľadnejšie. V aplikácii si viete vytvárať aj mesačné plány čistenia, upraviť zopár nastavení kefky a aktualizovať firmvér. 

Celkovo však nie je práve najlepšia a výrobca by na nej mohol ešte zapracovať. Chýba jej väčšia prehľadnosť. Neponúka ani veľa možností a niektoré sú zbytočné. Zároveň má občas problém so synchronizáciou údajov cez Bluetooth a vypadávajúcim spojením. Niekomu môže vadiť, že je iba v anglickom jazyku. 

Výkonné a tiché čistenie 

Najdôležitejšou vecou na Oclean X Pro Elite však stále zostáva čistenie, kde robí naozaj dobrú prácu. Kefka je schopná vyvinúť až 42-tisíc otáčok za minútu, čím patrí k tým výkonnejším. Pri nastavenom režime ju stačí aktivovať iba hlavným tlačidlom. 

Samotné čistenie je mimochodom prekvapivo tiché a pri zavretých ústach sonickú kefku skoro nepočuť. Počas čistenia sa vám na displeji zobrazuje časovač, no vzhľadom na držanie kefky a pohyby je jeho sledovanie pomerne ťažké. 

Po skončení vám kefka na displeji zobrazí mapu vašich zubov, na ktorej zvýrazní čistené miesta a pridá celkové skóre. Čím viac ste toho zanedbali, tým nižšie bude. Kefka vám však vyznačí oblasti, ktorým ste sa venovali málo a ak to pri ďalšom čistení napravíte, skóre bude vyššie. 

Samozrejme platí, že čím vyššie, tým lepšie. Každopádne kefka vás však na zlú techniku neupozorní hneď, ale až po skončení čistenia. Údaje sa dodatočne synchronizujú s aplikáciou, kde si ich môžete pozrieť a zapracovať tak na lepšej technike. 

Na chyby počas čistenia zubov v reálnom čase zvyknú upozorňovať skôr podstatne drahšie kefky. Preto podľa môjho názoru absenciu tejto schopnosti Oclean X Pro Elite za jej cenovku nemožno vyčítať. Len upozorňujem, aby ste ju nečakali rovnako ako ďalšie pokročilé funkcie, ktoré majú sonické kefky vyššej cenovej kategórie. 

Orientačná cena: 65 eur

Výhody:

  • výkon 

  • tichý chod

  • jednoduché ovládanie

  • farebný displej

  • nízka hmotnosť

  • príjemná cena 

Nevýhody:

  • nepraktická aplikácia 

  • chýba cestovné puzdro 

  • niekomu môže vadiť chýbajúca lokalizácia (kefka, aplikácia a manuál)

  • automatické zapínanie a vypínanie občas štrajkuje

Záver

Sonická kefka Oclean X Pro Elite sama o sebe funguje naozaj spoľahlivo a svoj účel hravo splní. Používa sa príjemne a ponúkne výkonné čistenie či tichý chod. K tomu pridáva nízka hmotnosť, prakticky navrhnutý dizajn a farebný displej jednoduchý na ovládanie. 

Cenový kompromis sa však odrazil na nepraktickej aplikácii a chýbajúcich smart funkciách, ktoré nájdete v drahších modeloch. Z nich by potešila hlavne spätná väzba v reálnom čase. Ak ste však sonickú kefku ešte nemali, Oclean X Pro Elite tak môže byť ideálnym kandidátom. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu