O2 vyberá dodávateľa technológie pre 5G sieť

Operátor zverejnil informáciu, v ktorej uvádza, že vo februári odštartoval výberové konanie na dodávateľa 5G siete. Voči Huawei sa nevyhranil.

Prvým operátorom, ktorý zverejnil partnera pri budovaní 5G siete, bol Orange. Modernizácie jeho siete bude prebiehať pod taktovkou Nokie. Podľa vyjadrení operátora výmena technológie už odštartovala a po získaní potrebných frekvencií je pripravený na spustenie 5G. 

Aj O2 sa dlhodobo pripravuje na príchod sietí novej generácie. Dôkazom je komerčná prevádzka tzv. 4,5G technológie LTE TDD na frekvenciách 3,5 GHz a 3,7 GHz.

Teraz v tlačovej správe O2 oznámilo, že vo februári odštartoval tender na dodávateľa 5G siete, pričom počíta so všetkými relevantnými hráčmi, ktorí deklarujú pripravenosť na dodávku technológií. 

Podľa očakávaní bude výber dodávateľa niekoľkomesačný projekt, po ktorom operátor oznámi partnera výstavby 5G siete. 

V aktuálnej prevádzke všetkých sietí (2G, 3G, 4G a 4,5G) používa O2 viacero technológií, pričom nie je zavislé od jedného výrobcu, ale spolupracuje s viacerými dodávateľmi. 

"Rovnakou optikou sa budeme pozerať aj na výber partnera pre vybudovanie našej 5G siete, ktorá v budúcnosti pokryje stúpajúce nároky na dátovú prevádzku," uviedla Tereza Molnár, hovorkyňa O2.

Viac podrobností o víťazovi (či víťazoch) prebiehajúceho výberového konania sa dozvieme až v nasledujúcich mesiacoch. 

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu