O2 varuje pred podvodnými telefonátmi. Spoofing vás môže pripraviť o peniaze

Operátor v posledných dňoch zaregistroval zvýšený nárast podvodných volaní v anglickom jazyku. Cieľom je vylákať od obete peniaze alebo osobné, prípadne bankové údaje. Na podvod sa používajú reálne slovenské čísla, ktorých vlastníci o tom ani netušia.

Desiatky zákazníkov O2 v posledných dňoch upozornilo na podvodné volania, tzv. spoofing. Sú to falošné volania, ktoré používajú ukradnutú identitu skutočných čísel. Hovory prebiehajú v angličtine, cez internetové služby, no volaný vidí na displeji telefónu štandardné slovenské číslo. 

Čísla vyberá náhodne automat a reálni vlastníci tohto čísla ani netušia, že je zneužité na podvodné volanie. Ak by ste volali na to číslo späť, dovoláte sa reálnemu vlastníkovi čísla, ktorý o podvodnej aktivite ani netuší. 

Cieľom týchto volaní je, s využitím rôznych zastrašovacích techník, prinútiť obeť zaplatiť určitú sumu alebo získať osobné, prípadne bankové údaje. Operátor preto odporúča na taký hovor nereagovať a okamžite ho ukončiť.

Rovnako zákazníkom odporúča, aby zvážili spätné volania na zmeškané neznáme čísla a vyhli sa tak nedorozumeniu s ostatnými zákazníkmi. O2 sa v týchto dňoch intenzívne venuje riešeniu ako takýmto volaniam predchádzať. Rovnako ako pri iných typoch podvodných aktivít je však najúčinnejším nástrojom práve informovanosť zákazníkov. Upozornite preto svojich blízkych a varujte ich pred možným podvodom.            

Doplnené: z diskusie na našom Facebooku vyplýva, že problém s podvodným volaním sa týka aj ostatných operátorov. Informovalo však zatiaľ iba O2. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu