O2 spustilo register Nevolajtemi.sk. Chce bojovať proti nevyžiadaným hovorom

Register Nevolajtemi.sk bude slúžiť každému, kto si chce overiť neznáme číslo, ktoré mu volalo. Ak išlo o volanie bez predchádzajúceho súhlasu, pomocou stránky Nevolajtemi.sk, môžete zároveň na takýto nevyžiadaný hovor podať priamo podnet.

S marketingovým hovorom, v ktorom volajúci lákajú na úžasné produkty, sa stretol asi každý z nás. Pri  hovoroch z neznámych čísel sa mnohí obávajú, že môže ísť o podvodné hovry, ktorých jediným účelom je obrať volaného o peniaze. 

Podľa prieskumu O2 z decembra minulého roka medzi najčastejšie dôvody neprijatia hovoru patria obavy z podvodných hovorov a audiotexu, hlášok z automatov, či telefonický predaj. Až 10% ľudí volania z neznámych čísel kvôli takýmto obavám vôbec neprijíma. 

O2 sa rozhodlo podniknúť kroky, ktoré by viedli k obmedzeniu marketingových hovorov na prijateľnú úroveň a už v apríli vyzvalo zodpovedné firmy aby túto myšlienku podporili. Od 31. mája odštartoval operátor iniciatívu Nevolajtemi.sk

Jej súčasťou je register, ktorý slúži na overenie volaní z neznámych čísel a ich nahlásenie v prípade neoprávnenosti takéhoto volania. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb by mal následne preveriť konanie konkrétnej firmy a v prípade porušenia legislatívy vyvodiť sankcie.

Pokiaľ vám podobné marketingové hovory prekážajú, môžete sa zaregistrovať v "Nevolajte mi" zozname a tým dať jasne najavo, že takéto praktiky vás obťažujú a ani v budúcnosti si neželáte byť kontaktovaní.

Register Nevolajtemi.sk od O2 nie je vo svete výnimkou. Podobné riešenia ponúkajú spotrebiteľom aj iné krajiny ako napríklad Rakúsko, Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko, Írsko a iné. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu