O najlepšiu mobilnú sieť na Slovensku súperia najmä dvaja operátori. Víťaz je však iba jeden

Český technologický magazín Chip zverejnil v aktuálnom aprílovom vydaní test mobilných sietí štyroch slovenských operátorov, v ktorom sa zameral na telefonovanie a mobilný internet. Prvé dve miesta sú veľmi tesné.

Test pre magazín Chip, rovnako ako pred rokom, realizovala berlínska spoločnosť NET CHECK, ktorá ponúka služby v oblasti auditu, benchmarkingu a optimalizácie telekomunikačných sietí. O výsledku meraní informoval Orange vo svojej tlačovej správe. 

Testovací tím prešiel so špeciálnym meracím vybavením spolu 2700 km od západu až po východ Slovenska. Test pozostával z vyše 125-tisíc rozličných meraní, a to na ôsmich smartfónoch Samsung Galaxy S10 pre telefonovanie a štyroch smartfónoch Samsung Galaxy S21+ pre mobilný prístup na internet. 

Merania prebiehali na cestách, v centrách miest, v obchodných domoch či prostriedkoch verejnej dopravy. Test bol azmeraný na rýchlosť sťahovania aj odosielania dát, stabilitu siete, čas nadviazania spojenia hovoru, jeho úspešnosť a pomer dokončených hovorov, úspešnosť spojenia cez WhatsApp, kvalitu hovorov a veľa ďalších parametrov.  

Orange po roku obhájil v nezávislom teste svoje víťazstvo, a to známkou 1,28. Dvojkou je v tesnom závese Telekom so známkou 1,31. S väčším odstupom a známkou 1,85 nasleduje O2, 4ka je v teste so známkou 2,54 štvrtá.

Orange vyhral súboj o najrýchlejšiu priemernú rýchlosť, keď dosiahol 48,9 Mbps, o 5,2 Mbps viac než pred rokom. Telekom dosiahol rýchlosť 40,1 Mbps. Pri uploade mal Orange s Telekomom takmer vyrovnané rýchlosti a test ich oboch označil v tejto kategórii meraní za víťazov. Rovnako sa delili o víťazstvo v kategórii videa. Telekom nad Orangeom zvíťazil v kategórii Games Experience a Voice App Experience. 

V dostupnosti 4G siete je s 93,6 % na špici O2 a Orange. Nasleduje Telekom s 91,6 % a 4ka so 69 %. Táto kategória nemerá pokrytie, ale pripojenie zákazníkov do siete 4G počas používania telefónu. To znamená, že používatelia v sieti O2 a Orangeu sa pripájajú k 4G viac než v 90 % času používania telefónu. Za rozsah pokrytia získali traja operátori takmer rovnaký počet bodov, iba 4ka výrazne zaostáva. 

Merania prebiehali od 1. novembra 2021 do 29. januára 2022. Ak vás zaujímajú podrobné výsledky meraní, nájdete ich na stránke opensignal.com.

Zdroj: tlačová správa Orangeu, opensignal.com


 

Diskusia k článku:

Celá diskusia 1 príspevok