Nové androidy určené pre turecký trh nebudú obsahovať Google aplikácie

Google má s tureckou vládou spor, v ktorom varuje, že ukončí spoluprácu s obchodnými partnermi, ktorí by chceli uviesť na turecký trh nové modely androidov.

Vyzerá to, že nové telefóny s operačným systémom Android predávané v Turecku nebudú ponúkať podporu pre aplikácie Google. Vyplýva to z vyjadrení Googlu, v ktorom informoval svojich obchodných partnerov, že s nimi nebude môcť pracovať na nových telefónoch s Androidom , ktoré sa majú uviesť na turecký trh. 

Existujúcich zariadení, ktoré sa už predávajú, sa problémy týkať nemajú, no žiadne nové modely už nemajú obsahovať aplikácie spoločnosti Google. Ide o odvetu za rozhodnutie tureckej komisie pre hospodársku súťaž. Tá začiatkom novembra rozhodla, že zmluvy firmy Google s obchodnými partnermi nie sú v súlade s požiadavkami rady. 

Zmluvy totiž neumožňovali zmenu vopred nastaveného vyhľadávača. Rada uložila Googlu pokutu vo výške 0,05 % denného príjmu až dovtedy, kým nesplní všetky požiadavky. Google má na napadnutie tohto rozhodnutia lehotu 60 dní. 

Google má zmeniť dohody o distribúcii softvéru tak, aby mali zákazníci možnosť vybrať si vyhľadávací nástroj podľa vlastných preferencií. Rada tým reagovala na sťažnosť ruského konkurenta Yandex.

Google v liste obchodným partnerom uviedol kontaktné údaje na tureckého ministra obchodu a vedúceho zastupiteľa rady pre hospodársku súťaž. Vyzval ich, aby vyvinuli nátlak s cieľom zmeniť rozhodnutie rady. 

Je preto možné, že sa turecká vláda napokon s americkou spoločnosťou dohodne a majitelia nových androidov nebudú ukrátení o služby Googlu. 

O aplikácie Googlu už prišli nové Huaweie, tam je to ale iný príbeh. Čínsky výrobca sa v USA dostal na čiernu listinu kvôli podozreniam, že vo svojich zariadeniach používa softvér a hardvér, ktorý dokáže špehovať americké siete.

Zdroj: reuters.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu