Nositeľnej elektronike sa darí aj počas pandémie a naďalej rastie

Celkové dodávky nositeľnej elektroniky narástli v poslednom štvrťroku minulého roka o 27,2 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Najobľúbenejšou kategóriou sú tzv. hearables, teda zvukové zariadenia do uší s ďalšími smart funkciami.

IDC uvádza, že dodávky nositeľnej elektroniky dosiahli v poslednom štvrťroku 2020 celkový počet až 153,5 miliónov kusov. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 ide o 27,2 % nárast. Celoročný rast je približne rovnaký, kde ide konkrétne o 444,7 milióna dodávok. Minulý rok začali analytici sledovať novú kategóriu, ktorú označujú ako hearables. Definujú ju ako zvukové zariadenia do uší, ktoré však ponúkajú viac, než obyčajný posluch hudby. 

Väčšinou ide o smart zariadenia s prístupom k digitálnemu asistentovi alebo poskytujú monitorovanie zdravotných funkcií. Spadajú tam však aj slúchadlá, ktoré ponúkajú vylepšenie zvukového zážitku akýmkoľvek spôsobom. Práve hearables sú najväčšou kategóriou v predaji nositeľnej elektroniky a tvoria dve tretiny dodávok.

Za nimi nasledujú pomerne vzdialené smart hodinky a trojku najpredávanejších zariadení uzatvárajú inteligentné náramky. Podľa analytikov sa za nárastom spomínanej elektroniky ukrýva fakt, že si mnoho ľudí osvojilo domáce cvičenie, ktoré im nositeľné zariadenia pomáhajú monitorovať. 

Narástol aj dopyt po výrobkoch, ktoré umožňujú merať teplotu, EKG a majú ďalšie zdravotné funkcie. Čo sa týka konkrétnych výrobcov, najväčším hráčom na poli nositeľnej elektroniky je Apple s podielom 36,2 %. Za ním nasleduje Xiaomi a prvú trojku uzatvára Samsung s objemom 8,8 milióna dodávok hearables a 1,3 milióna smart náramkov. Huawei skončil štvrtý a zaznamenal nárast hlavne v Číne. 

Zdroj: IDC

Diskusia k článku:

Začať diskusiu