Nokia podáva na Oppo kvôli patentom viacero žalôb

Nádejná spolupráca Nokie a Oppo začala v roku 2018 a zdá sa, že je na konci. Oppo má totiž podľa fínskej spoločnosti porušovať dohodu a aj po splatnosti zmlúv používať patenty Nokie.

Firmy Nokia a Oppo podpísali v roku 2018 niekoľkoročnú licenčnú zmluvu. Teraz sa zdá, že jej platnosť uplynula. Nokia totiž vydala stanovisko, že Oppo odmietlo obnovenie spolupráce, ale aj napriek tomu po splatnosti zmluvy používa jej patenty. Fínskej spoločnosti tak nezostávalo nič iné, než podniknúť právne kroky, ktorých výsledkom je viacero žalôb. 

Týkajú sa tzv. SEP a non-SEP patentov, ktoré sú zamerané na konektivitu, rozhranie a bezpečnostné prvky. Žaloby sú podané na európskych a ázijských trhoch. Napriek tomu sa Nokia vo svojom stanovisku domnieva, že celá situácia by sa dala vyriešiť aj konštruktívnejším spôsobom. 

 

Patentové spory nie sú vo svete mobilných technológií ničím nezvyčajným. Samotná Nokia má vo svojom portfóliu množstvo patentov, pri ktorých má zazmluvnené firmy ako Samsung, Apple, LG, Lenovo či BlackBerry. 
 

Zdroj: fosspatents.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu