Nie, Alza žiadne Xiaomi kolobežky za 1,99 € nepredáva. Nenaleťte podvodníkom

Už aj Alza sa stala inšpiráciou pre podvodníkov, ktorí pravidelne na Facebooku uverejňujú cenovo atraktívne ponuky v mene rôznych firiem. Nedajte sa zlákať, ide o podvod a môžete prísť o peniaze.

Meno viacerých obchodníkov už bolo zneužité podvodníkmi na prilákanie dôverčivých zákazníkov, ktorí sa dali oklamať lákavou ponukou. Pravidelne na Facebooku pribúdajú čerstvo zaležené stránky, ktoré sa tvária ako známe firmy a pridávajú príspevky s fotografiami rôznych produktov za neuveriteľne nízke ceny. Naozaj im neverte. 

Videli sme tak už "predávať" 4K televízory Samsung za 1 € alebo elektrické kolobežky Xiaomi za 1,99 €. Spolu s fotografiou výrobkov a popisom o výpredaji skladov sa pod príspevkom hneď zobrazujú aj pochvalné komentáre od spokojných zákazníkov, ktorí si už výrobok objednali.

Po kliknutí na odkaz, na ktorom si vraj môžete lacnú kolobežku kúpiť, chcú po vás zvyčajne vyplniť dotazník a neskôr aj citlivé údaje o platobnej karte. Nerobte to, môžete prísť o peniaze. 

Pravdepodobne nepatríte medzi naivných zákazníkov a nad podobnými príspevkami sa len pousmejete, prípadne ich nahlásite Facebooku ako podvodné. No možno máte v okolí dôverčivých kamarátov alebo príbuzných, ktorí neváhajú zdieľať rôzne "atraktívne súťaže", v ktorých môžu akože vyhrať napríklad auto, bazén či záhradný nábytok. Upozornite ich na podvodníkov, ktorí sa vydávajú za dôveryhodné firmy a značky. 

Ak si chcete podozrivú stránku preveriť, hľadajte sekciu Transparentnosť stránky. Nájdete tam údaje, kedy bola založená, históriu a zvyčajne aj z akej krajiny je spravovaná. Podovodné stránky boli zvyčajne vytvorené pred pár dňami, majú len zopár sledovateľov a sú adminované zo zahraničia. 

Zdroj: facebook.com
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu