Neviete nájsť názov skladby? Zaspievajte ju Googlu

Umelá inteligencia vám pomôže nájsť názov piesne, ktorá sa vám páči. Stačí ju zaspievať, zapískať či dokonca zahmkať. Váš výkon potom analyzujú algoritmy, ktoré vyhľadajú najbližšiu skladbu.

Vyhľadávanie Google je bohatšie o novú funkciu, ktorá porozumie vášmu hmkaniu, pískaniu či spevu pri hľadaní názvu konkrétnej skladby. Stačí prejsť na hlasové vyhľadávanie a ťuknúť na tlačidlo hľadať skladbu, prípadne položiť otázku - What is this song?

Google následne spustí nahrávanie vášho hlasu. Po dokončení analýzy ponúkne výsledky na základe percentuálnej zhody. Vyhľadávač vám zobrazí pieseň, ktorá bola najbližšie k vášmu speváckemu výkonu. 

Google na identifikáciu využíva algoritmy strojového učenia. Transformujú zvukový vstup do sekvencie zloženej z čísel, ktorú potom priradia k iným melódiám a pokúsia sa nájsť najbližšiu zhodu. Model vyhľadávania bol testovaný na viacerých zdrojoch a okrem spevu si rozumel aj s pískaním či hmkaním melódie. 

Nové vyhľadávanie má byť podľa Googlu dostupné na Android a iOS. V čase písania článku som ho otestoval na Samsungu Galaxy S10+. Môj spevácky výkon bol presvedčivý na 43 %, keď mi vyhľadávač našiel mnou hľadanú skladbu Sweet Home Alabama. Kolegyňa Lenka však novú funkciu na iOS zatiaľ nenašla. Pred vyskúšaním si nezabudnite aktualizovať Google aplikáciu. 

Zdroj: Google


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu