Neponúka vaša banka Apple Pay? Revolut, Monese a ďalší ponúkajú účet zadarmo

Do Apple Pay je možné pridať aj karty virtuálnych bánk a fintech startupov, z ktorých mnohé ponúkajú služby navyše a zadarmo.

Do prvej vlny spúšťania platieb cez Apple Pay sa na Slovensku zatiaľ zapojila Slovenská sporiteľna, Tatra banka, J&T Banka a mBank. 2. júna by sa mala pridať aj 365.bank, no klienti ostatných finančných domov zatiaľ majú smolu. Priložením iPhonu alebo hodiniek Apple Watch v obchodoch zatiaľ nezaplatia. 

Cesty však samozrejme existujú a nevyžadujú ani zdĺhavé papierovačky a presun vašich účtov zo starej banky. Stačí využiť služby niektorých čoraz populárnejších fintech startupov, ktoré sú navyše úplne zadarmo

Môžete si napríklad stiahnuť aplikáciu Revolut (pre Android aj iOS), a založiť si konto v nej. V bezplatnej verzii Standard môžete získať fyzickú aj virtuálnu platobnú kartu, ktoré obe možno pridať do Walletu a využívať na platby cez Apple Pay. Revolut môže fungovať napríklad ako virtuálna peňaženka, ktorú si vždy dobijete z vašej bežnej bankovej karty.

K ďalším výhodám patrí možnosť platiť a konvertovať vaše peniaze do iných mien, za nižšie tzv. medzibankové kurzy. Ideálne pre ľudí, ktorí často cestujú do Česka, Poľska alebo Maďarska. Platba cez Revolut by vám tak mala učetriť pár centov oproti bežným bankám. Špekulanti si takto môžu "kúpiť" aj Bitcoin alebo iné virtuálne meny.  

Bezplatný účet a možnosť pridania karty do Apple Pay ponúka aj MoneseZa doručenie karty poštou si však Monese účtuje v bezplatnom balíku Starter poplatok 4,95 libry. Chýbajú tiež virtuálne karty, takže službu nebudete môcť využívať hneď. Počkáte si na kuriéra. 

Úprimne, oproti Revolutu nevidíme nič, vďaka čomu by sa nám Monese zdala ako lepšia voľba. V porovnaní s tradičnými bankami ale mobilná apka prinesie prívetivejšie prostredie a viac prehľadných grafov znázorňujúcich, kde míňate svoju výplatu. 

Slováci môžu už dlhšie využívať aj nemeckú banku N26, ktorá sa chváli bázou 3,5 milióna klientov. Ponúka vedenie účtu zadarmo, výbery z bankomatov v eurách zadarmo a platby v akejkoľvek mene cez POS terminály bez poplatkov navyše. Chýbajú ale virtuálne karty a vyššie programy s poistením stoja poriadne veľa peňazí, 9,90 eur, respektíve 16,90 eur mesačne. 

Poslednou možnosťou je Boon. Bezplatná verzia neexistuje, účet v tejto banke stojí 1,49 eura mesačne, hoci ich neplatíte počas prvých 90 dní. Služba vám ponúkne len virtuálnu kartu, ktorú si síce pohodlne pridáte do Apple Pay a zaplatíte ňou na internete, no cash z bankomatov nevyberiete. 

Možno ste si všimli, že do Walletu sa dajú pridať aj karty Endered. V tomto prípade však ide len o virtuálny kredit nahrádzajúci stravné lístky Ticket Restaurant.    

Diskusia k článku:

Začať diskusiu