Nedajte podvodníkom šancu. Tatra banka prináša inovatívne overenie

Podvodníci stále hľadajú nové možnosti, ako prísť k cudzím peniazom. Čoraz častejšie oslovujú zákazníkov bánk a snažia sa od nich získať citlivé dáta cez telefón. Tatra banka prináša možnosť, ako si overiť, či vám naozaj volá pracovník banky alebo podvodník.

Už ste zrejme počuli o phishingu, teda spôsobe, ako podvodnou správou a kliknutím na škodlivý link vylákať od obete prístupové údaje k internetbankingu alebo ju presvedčiť, aby zaplatila vymyslenú faktúru. 

Podobnou formou podvodu je vishing, snaha o získanie citlivých bankových informácií cez telefón. Ak prijmete hovor a na druhom konci sa vám predstaví niekto ako pracovník Tatra banky, budete mať od 7. marca 2023 k dispozícii nástroj na overenie jeho identity pomocou unikátneho kódu, ktorý nájdete v mobilnej aplikácii. 

Počas každého telefonátu, ktorý banka uskutoční, obdrží klient v mobilnej aplikácii Tatra banka a Internet bankingu do schránky správ informáciu o mene pracovníka banky, dátume a čase telefonátu a  číselnom kóde. Tento kód bude poznať len pracovník banky a klient. Jednoducho si tak overíte, či hovoríte s reálnym pracovníkom banky. Stačí si od neho vyžiadať kód. 

Ak ho nebude vedieť, máte čo do činenia s podvodníkom. Takisto pôjde o falošného zamestnanca, ak vám kód príde SMS-kou alebo e-mailom. Kód je zasielaný výhradne cez aplikáciu Tatra banka alebo Internet banking. 

Ako postupovať pri overovaní hovoru v mobile:

  • Požiadajte volajúceho o unikátny kód. 
  • Na ploche mobilu vyhľadajte aplikáciu Tatra banka.  
  • Prihláste sa do aplikácie a kliknite v ľavom hornom rohu na Schránku správ (ikona poštovej obálky). 
  • Vyhľadajte Oznámenie o volaní z Tatra banky a skontrolujte, či je pri ňom uvedený aktuálny dátum a čas. Ak áno, oznámenie otvorte.  
  • V texte vyhľadajte unikátny kód. Ak sa tento kód nezhoduje s kódom, ktorý vám poskytol volajúci, hovor ihneď ukončite. 

Viac informácií o novom spôsobe overovania nájdete na stránke Tatra banky.

Zdroj: tatrabanka.sk

 

Diskusia k článku:

Dezi03.03.2023 - 17:07 Trvalý odkaz

A čo starší ľudia bez IB, hlavne ich chcú oklamať podvodníci

Celá diskusia 1 príspevok