Nanoleaf Lines - smart osvetlenie s flexi dizajnom

Nanoleaf Lines je výborné osvetlenie, ktoré prekvapí špičkovým podaním farieb či krásnymi animáciami s wow efektom. K tomu pridáva niekoľko užitočných smart funkcií a flexibilný dizajn.

Značka Nanoleaf je známa najmä vďaka svojim doplnkom do chytrej domácnosti. Z celej ponuky však najviac vyniká modulárne smart osvetlenie, ktoré viete zložiť do rôznych tvarov. Nalepíte ho na stenu či strop a spoľahlivo poslúži na ozvláštnenie herného kútika. Hodí sa však aj do obývačky, spálne či chodby, kde navodí jedinečnú atmosféru. 

Ponuka výrobcu je v tomto smere pomerne široká, ale nám sa dostala do rúk novinka s názvom Nanoleaf Lines. Pozostáva z deviatich modulov a dá sa ovládať mobilom aj počítačom. Zároveň sa pýši rôznymi smart technológiami, vďaka ktorým upúta nejedno oko. 

Základné parametre:

Rozmery panelov: 0,80 x 27,85 x 2 cm, hmotnosť panelu: 39 g, operačný systém Android, iOS, Windows, Mac, komunikačný protokol: WiFi 2,4 GHz b/g/n (5 GHz nie je podporované), kompatibilné s: Apple Home, Amazon Alexa, Google Home, IFTTT, SmartThings, Razer Chroma a iCUE, stupeň krytia: IP20, svietivosť: 20 lumenov (každý panel), životnosť: 25-tisíc hodín, použitie: iba v interiéri, maximálny počet zobrazovaných farieb: 16 miliónov, maximálny napájací výkon 42 W 

Obsah balenia: 

Svetelné moduly, montážne konektory s predinštalovanou obojstrannou lepiacou páskou, krytky, ovládací panel, napájací konektor, napájací zdroj, európska zástrčka typu C, dokumentácia

Dostupné verzie

Osvetlenie Nanoleaf Lines si viete kúpiť v dvoch verziách. Líšia sa počtom svetelných modulov, čo samozrejme zodpovedá aj cene. Prvou možnosťou je základné balenie, ktoré nám dorazilo aj na recenziu. Obsahuje 9 svetelných modulov a bez jedného centu stojí dvesto eur, čo je za mňa trochu vysoká cenovka. 

Ak chcete pompéznejšie osvetlenie na väčšej stene, môžete siahnuť po balení s 15 modulmi. Priplatíte si však o stovku viac. Osobne odporúčam najskôr zvoliť základ, aby ste si osvetlenie vyskúšali a zistíte, ako vám vyhovuje. V prípade, že budete chcieť potom niečo väčšie, ďalšie moduly a konektory si viete kedykoľvek doobjednať. 

Buď v balíčku po troch, alebo jednotlivo v ľubovoľnom množstve. Okrem počtu modulov si pri kúpe môžete zvoliť aj štýl konektorov. K dispozícii je nami testovaná verzia, ktorá má šesť vývodov a umožňuje aj skladanie šikmo do strán. Druhá možnosť sú štvorcové konektory, ktoré vám svetelné moduly dovolia pripojiť do štyroch strán. Prirodzene. 

Jednoduchá skladačka

V balení Nanoleaf Lines nájdete všetko potrebné, aby bol proces skladania naozaj hračka. Pomôže vám štartovacia dokumentácia, ktorá na obrázkoch vysvetlí, čo a ako treba pospájať. Chýbal mi však trochu obšírnejší manuál, ktorý by mi predstavil fungovanie svetiel po spustení. 

Priznám sa, že som tu zo začiatku trošku tápal, aj keď som dosť technicky zdatný. Pre menej skúsených používateľov by to mohol byť väčší problém a informácie si budú musieť hľadať na webe výrobcu. 

Samotné skladanie je osvetlenia je však veľmi intuitívne a verím, že práve na túto pasáž mnohí z vás nebudú potrebovať ani návod. Dovolím si preto povedať, že osvetlenie Nanoleaf Lines zvládne poskladať naozaj každý. 

Odporúčam začať konektorom, z ktorého je vyvedený napájací kábel a funguje aj ako manuálne ovládanie. Na ten môžete zapojiť ďalšie svetelné moduly, ktoré do seba zapadajú vďaka ďalším konektorom. Tie moje boli do tvaru šesťuholníka, čo automaticky znamená šesť vývodov, resp. smerov, do ktorých môžete pripojiť svetelné moduly. 

Ak si nie ste istí tvarom výsledného osvetlenia, pribalená kartička vám pomôže s inšpiráciou. Ďalšiu nájdete priamo na webe výrobcu. Už počas skladania však môžete využiť aj mobilnú aplikáciu, ktorá pre lepšiu predstavu ponúka možnosť virtuálne si navrhnúť vlastné rozloženie. Potom môžete skladať podľa tohto vzoru. 

Ja som si zvolil tvar trojuholníka. Samotné osvetlenie má minimalistický dizajn a vďaka krytkám, ktoré umiestníte na konektory pôsobí veľmi čistým a dobrým dojmom. Prakticky dokáže splynúť s bielou stenou a zaujme až v momente, kedy ho zapnete. 

Rovnako ako proces skladania, jednoduché je aj umiestnenie na stenu. Tam sa dá prilepiť vďaka predinštalovanej obojstrannej páske, ktorá sa ukrýva na zadnej strane každého z konektorov. Konštrukcia je veľmi ľahká a tak sa nemusíte obávať, že by vám osvetlenie zo steny spadlo. Drží stabilne a spoľahlivo. 

Párovanie prostredníctvom troch možností 

Nanoleaf Lines vás prekvapia už po prvotnom spustení. Po pripojení napájacieho zdroja do elektrickej zásuvky sa svetlá automaticky spustia. Premietajú predinštalovanú animáciu s efektom, ktorý postupne mení farby a už tu môžete jemne okúsiť krásnu atmosféru, ktorú dokážu vytvoriť. 

Pre plné používanie je však nutné spárovať osvetlenie buď s počítačom, alebo s vašim smartfónom cez Android či iOS aplikáciu. Tu máte na výber tri možnosti. Zvoliť môžete manuálne pripojenie pomocou Wi-Fi, ktoré zahŕňa niekoľko krokov. Jednoduchšia cesta je NFC párovanie, pri ktorom stačí telefón priložiť k procesoru Nanoleaf Lines. 

Podmienkou je samozrejme smartfón s podporu NFC. Treťou možnosťou je načítanie QR kódu na napájacom zdroji. Samotné párovanie je jednoduché a trvá asi pár sekúnd. Predtým je však nutné, aby váš smartfón a osvetlenie boli pripojené k rovnakej Wi-Fi sieti. Tu treba dodať, že Nanoleaf Lines, rovnako ako väčšina konkurencie, nepodporujú bezdrôtové pásmo s frekvenciou 5 GHz. 

Inteligentné svetlá s wow efektom

Po spárovaní môžete modulárne osvetlenie naplno používať. Ja osobne som to najprv vyskúšal cez mobilnú aplikáciu. Tu ma trochu nepríjemne zaskočilo, že má na môj vkus zložité a ťažkopádne rozhranie. 

Poznám aplikáciu konkurenčného Govee, ktorá je podľa mňa jednoduchšia a používa sa oveľa príjemnejšie. V prípade Nanoleaf som zo začiatku niekedy musel len tipovať, kde by som našiel možnosť, ktorú chcem práve využiť. Začiatky s Nanoleaf teda budú chcieť trochu zvyku.

Dominantou aplikácie sú rôzne predinštalované scenérie. Využívajú vlastné odtiene aj animácie. Dojem zo samotného osvetlenia je naozaj výborný a nechýba mu wow efekt. Už na prvý pohľad ohúri naozaj krásnymi a veľmi plynulými farebnými animáciami, ktoré sa miešajú priamo pred vašimi očami. 

Videl som niekoľko podobných svetiel a dovolím si povedať, že Nanoleaf Lines v tomto smere patrí k špičke. Celkový efekt je naozaj krásny a veľakrát ho budete sledovať s údivom. Jednotlivé farebné scenérie sú fakt rôzne a ak by sa vám prejedli, ich zoznam môžete bez problémov rozšíriť sťahovaním ďalších.

Pre fajnšmekrov je však k dispozícii aj editor, v ktorom si vedia navrhnúť vlastné osvetlenie. Vybrať sa dajú nielen samotné farby, ale aj ich nadväznosť, doladenie odtieňa, teplota či animačný efekt. Viete sa s tým naozaj vyhrať a vytvoriť si tak atmosféru podľa svojho gusta. 

Či už chcete klasické svetlo s jednou farbou, scénu s niekoľkými odtieňmi alebo dynamické osvetlenie s animáciami. Jednotlivé motívy si dokonca môžete vkladať aj do playlistov, v ktorých sa budú automaticky prehrávať. Hravo si tak vytvoríte svetelný playlist plný farieb a animácií, na ktoré máte práve chuť. 

Výsledok sa skvele hodí do obývačky, spálne či do herného kútika. Osobitne by som chcel popri scénach vyzdvihnúť aj svetelné animácie reagujúce na zvuk, resp. hudbu. Toto je kapitola sama o sebe a ak radi počúvate hlasnú hudbu, Nanoleaf Lines vám k tomu vytvorí dokonalú, priam klubovú atmosféru. 

Osvetlenie dokáže reagovať na basy, jednotlivé tóny skladby a efektne mieša krúživé, vystreľujúce, zlievajúce či rôzne ďalšie animácie. Do toho vás dokáže prekvapiť naozaj silný jas, ktoré je Nanoleaf Lines schopné dosiahnuť. Nenahradí síce plnohodnotne hlavné osvetlenie v miestnosti, ale na atmosféru to bohato stačí. 

Intenzitu jasu môžete upravovať manuálne alebo si vybrať automatiku, ktorá sa prispôsobí na základe osvetlenia v miestnosti. Maximálny jas každého panela je na úrovni 20 lumenov, čo je naozaj veľmi slušné. 

Navyše, keď sú svetlá nalepené na stene, ich žiara nie je nepríjemná, pretože diódy sú umiestnené na zadnej strane. Výsledné svetlo tak kopíruje tvar, do ktorého si Nanoleaf Lines poskladáte. 

Chytré funkcie 

Nanoleaf Lines nie sú len krásnym atmosferickým osvetlením. Jeho použitie totiž šikovne rozširuje niekoľko chytrých funkcií. Je tu podpora hlasových asistentov Apple Home, Amazon Alexa či Google Home. 

Osvetlenie tak dokážete ovládať aj hlasom, kde ide o jednoduché príkazy na zapnutie a vypnutie. Slovne však môžete meniť tiež jas alebo zvoliť scénu osvetlenia v prípade, že viete jej názov. K tomu sa pridávajú možnosti plánovania. 

Vďaka tomu dokážete Nanoleaf Lines nastaviť tak, aby sa osvetlenie spustilo, prípadne vyplo v určitom čase a v konkrétne dni. Zaujímavá je aj funkcia magic word, ktorá vám vysvieti zvolený farebný odtieň. Ten tu netreba voliť manuálne, ale stačí napísať slovom. 

Na slovenčinu alebo češtinu však zabudnite, pretože aplikácia rozumie iba angličtine a niekoľkým ďalším svetovým jazykom. Rovnako v nich je aj samotné softvérové rozhranie, čo by pre niekoho mohol byť problém. 

Osvetlenie síce nie vždy trafilo správny odtieň, ale úspešnosť je pomerne vysoká. Skúsiť môžete zadať napríkad farby ako tropical paradise, cinnamon satin, french raspberry či chinese yellow. Tie sa vám zobrazia naozaj verne. 

Nanoleaf Lines môžete ovládať nielen mobilom, ale aj ovládacím panelom priamo na konektore. K tomu sa pridáva podpora softvéru pre Windows a Mac OS. Rozhranie je podobné ako v prípade mobilnej aplikácie, ale je tu navyše niekoľko drobností. 

Najzaujímavejšou je screen mirror alebo ak chcete, zrkadlenie obrazu. Funguje tak, že nainštalovaný softvér sníma vašu obrazovku, zatiaľ čo svetlá v reálnom čase zobrazujú dominantné farby. 

Dá sa to použiť ako ambientné osvetlenie pri sledovaní filmov alebo hraní hier. Vyzerá to naozaj skvele a rovnako ako v prípade scén, aj tu máte na výber niekoľko efektov. Výsledok pekne rozširuje obraz na základe aktuálnych scén a viac vás vtiahne do deja. 

V prípade, že sa Nanoleaf Lines rozhodnete využiť v hernom kútiku, máte tu dokonca ambientný efekt vytvorený k hraniu Call of Duty Warzone. Zrkadlenie potom funguje podobne, ako napríklad ambientné podsvietenie televízorov Philips, ktoré majú zabudovaný LED pásik. 

Výhody:

  • špičkové farebné podanie

  • naozaj krásne a plynulé animácie s wow efektom

  • prispôsobitelný dizajn 

  • synchronizácia s hudbou 

  • svetelné zrkadlenie obrazu

  • podpora hlasových asistentov 

  • veľa možností pri návrhu vlastných motívov 

  • ovládanie mobilom, počítačom aj manuálnymi tlačidlami 

Nevýhody:

  • zbytočne komplikovaná a ťažkopádna aplikácia 

  • rozhranie nepodporuje slovenčinu ani češtinu 

  • vyššia cena  

  • v balení mohol byť obšírnejší manuál

Záver

Nanoleaf Lines patrí k tomu najlepšiemu, čo si v segmente atmosferického smart osvetlenia môžete kúpiť. Ponúka špičkové farebné podanie a naozaj krásne, plynulé animácie, pri ktorých si neraz poviete slovo wow. K tomu pridáva možnosti flexibilného dizajnu a šikovné smart funkcie, ako zrkadlenie obrazu či synchronizácia s hudbou. Chválim aj možnosti ovládania, kde si môžete vybrať mobil, počítač, manuálne tlačidlá, prípadne hlasových asistentov. 

Dojem kazí iba zbytočne komplikovaná mobilná aplikácia a vyššia cenovka. Trochu mi v balení chýbal tiež obšírnejší manuál a niekomu môže robiť problém rozhranie bez podpory slovenčiny alebo češtiny. Na druhej strane sú to len drobnosti k tomu, čo všetko Nanoleaf Lines ponúka. Ak zvažujete kúpu podobného osvetlenia, toto vám s prihliadnutím na všetky výhody a nevýhody môžem len odporúčať. 


 

Diskusia k článku:

Nightmare03.03.2023 - 16:48 Trvalý odkaz

Ja som nasiel u zeleneho martana ale to vyzera trochu ine,ci?odkial to mate?:) vdaka

Ondrej Džurdženík05.03.2023 - 09:59 Trvalý odkaz

In reply to by Nightmare

My ho máme od lokálneho distribútora, ktorý nám ho poskytol na recenziu. Ale bez problémov sa dá kúpiť v rôznych slovenských e-shopoch, stačí ísť po názve -Nanoleaf Lines. Prípadne sa dá objednať aj rovno z oficiálneho e-shopu značky Nanoleaf. :)

Celá diskusia 3 príspevky