Najväším dodávateľom smartfónov je stále Samsung

Medziročne však počet dodaných smartfónov značky Samsung klesol, menej kusov dodalo aj Xiaomi. Apple si naopak polepšil.

V treťom štvrťroku 2021 bolo na globálny trh podľa agentúry IDC dodaných 331,2 miliónov kusov smartfónov, čo je o 6,7 % menej než v rovnakom období minulého roka. Hoci sa očakával takmer trojpercentný pokles, realita bola dvojnásobne horšia než prognóza. 

Za poklesom treba hľadať problémy s komponentmi, ktoré sa na trhu so smartfónmi prejavil o niečo neskôr, než v iných odvetviach. 

Jednotkou je stále značka Samsung, ktorej patrí vďaka 69 miliónom dodaných smartfónov za Q3 2021 20,8 % trhový podiel. Medziročne si však výrobca pohoršil o 14,2 %, Naopak, Apple si o 20,8 % polepšil, dodal 50,4 miliónov iPhonov a predbehol tak minuloročnú dvojku Xiaomi.  

Čínsky výrobca sa tentoraz musel uspokojiť s tretím miestom, pričom trhový podiel mu klesol na 13,4 %. Na svetový trh dodal 44,3 miliónov smartfónov, čo je medziročne o 4,6 % menej. Za prepadom nie je nezáujem o smartfóny Xiaomi, ale problém s dodávkami, ktorým predchádzajúce kvartály výrobca nemusel čeliť.

Zvyšné dve miesta v top päťke výrobcov patria značkám Vivo (33,3 mil. kusov) a OPPO (33,2 mil. kusov). Obidve značky dodali na trh viac zariadení než vlani. 

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu