MWC 2022: Oppo Find N a Xiaomi Mix Fold naživo

Smartfóny so skladacím displejom majú vo svojom portfóliu viacerí veľkí výrobcovia. Na veľtrhu Mobile World Congress v Barcelone sme si vyskúšali modely od Oppo a Xiaomi.

Xiaomi Mix Fold nie je žiadna horúca novinka. Premiéru mal už pred rokom, no do rúk sa nám dostal až na MWC 2022 v Barcelone. Výkonný android ponúka veľký 8-palcový vnútorný AMOLED displej a vonkajší OLED so 6,5-palcovou uhlopriečkou. Dizajnom s úzkou natiahnutou obrazovkou sa veľmi podobá na Galaxy Z Fold od Samsungu. 

Ide o ťažke zariadenie so skleneným alebo keramickým povrchom spevneným kovovým rámom, s hmotnosťou viac než 300 gramov a pri dlhšom používaní to je cítiť. Konštrukcia je pevná, otvára sa pomerne ťažko a jednou rukou to zrejme nezvládnete. 

Tak ako je pri "skladačkách" zvykom, čítačka odtlačkov je v bočnej stene. Nielen konštrukciou, ale aj výbavou stále patrí Mix Fold medzi top modely. Čipset Snapdragon 888 dopĺňa až 16 GB operačná pamäť RAM a 512 GB úložisko.

Lákadlom Mix Fold sú fotoaparáty, pri ktorých výrobca použil procesor Surge C1 - profesionálny čip na spracovanie obrazu vyvinutý spoločnosťou Xiaomi. Zaujme najmä tekutým objektívom Liquid Lens. Umožňuje 3x optické zväčšenie, až 30x hybridné priblíženie a minimálnu vzdialenosť zaostrenia 3 cm. Jeden objektív tak pokrýva funkcie dvoch objektívov.

Nechýbajú stereo reproduktory Harman Kardon, ktoré podľa výrobcu patria k najhlasnejším zariadeniam vo svojej triede s najkvalitnejším zvukom. Kompletné špecifikácie sa dočítate v základnom infe. Cena na globálnom trhu atakuje hranicu 2000 eur. 

Oppo Find N prišiel na trh ešte len koncom minulého roka. Prvý skladací smartfón značky Oppo je výsledkom štyroch rokov vývoja a šiestich generácií prototypov. Ohybný pánt Flexion Hinge telefónu spojuje 136 komponentov s extrémnou presnosťou až 0,01 mm. 

Pružinová konštrukcia vnútri pokročilého ohybného pántu umožňuje, aby zariadenie pri rozložení voľne stálo v akomkoľvek uhle medzi 50 a 120 stupňami. 

Už na prvý pohľad zaujme rozmermi. Je výrazne nižší než konkurencia s podobným konštrukčným riešením, ale je širší. Napriek tomu sa v zatvorenom stave v ruke drží dobre. Ani hmotnosť nepresiahla hranicu 300 gramov, výrobca uvádza 275 gramov. 

Vnútorná 7,1'' obrazovka využíva displej typu LTPO s inteligentnou technológiou dynamickej obnovovacej frekvencie v rozmedzí 1 – 120 Hz. Vonkajší 5,49'' displej ponúka maximálne 60 Hz frekvenciu. 

Používateľské rozhranie ColorOS, ktoré beží nad Androidom 11, je v kompatibilných aplikáciách, napríklad Fotoaparát, Hudba, prispôsobené skladaciemu displeju. V aplikácii Poznámky sa Oppo Find N môže po položení na stôl premeniť na mini notebook, čo umožňuje tvoriť si poznámky bez toho,  aby ste museli zariadenie držať v ruke. 

Vnútri pracuje známy čipset Snapdragon 888 a 12 GB operačná pamäť RAM párovaná s 512 GB úloťiskom. Aj tu je čítačka odtlačkov umiestnená v bočnej stene a na tele smartfónu nechýbajú ani stereo reproduktory. 

Oppo Find N je vybavený trojitým fotoaparátom, ktorý kombinuje hlavný 50 Mpix s optickou stabilizáciou obrazu a nahrávaním 4K videí so 16 Mpix širokouhlým fotoaparátom a 13 Mpix teleobjektívom. Na selfie sú určené dve 32 Mpix kamery. Kompletné parametre hľadajte v základnom infe

Oppo Find N je na čínskom trhu dostupný za približne 1100 eur. Globálnu cenovku zatiaľ nepoznáme. 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu