Murena One je prvý Android smartfón, ktorý vraj dokáže ochrániť vaše súkromie

Vadí vám na Android smartfóne každodenné zdieľanie súkromných dát? Riešením môže byť novinka s cenou 349 eur, ktorá vás od Googlu doslova odstrihne. Nesleduje žiadne používateľské dáta ani vašu polohu.

Otázka súkromia a používania smartfónov je vždy horúcou témou rôznych diskusií. Najmä, keď si od nás samotný operačný systém a množstvo aplikácií pýta stále viac povolení na odosielanie dát. Jedna zo štúdií napríklad zistila, že Android odosiela dáta Googlu na pozadí aj v prípade, že je váš smartfón nečinný. Ak vám vadí, že svoje súkromie, možno vás poteší novinka s názvom Murena One. 

Má ísť o prvý Android smartfón na svete, ktorý podľa výrobcu dokáže ochrániť vaše dáta pred Googlom. Stojí za ním tvorca Gael Duval a novinka vznikla s cieľom, aby vaše súkromné údaje zostali navždy len vaše bez toho, aby ste ich museli zdieľať súkromným firmám. Ak však čakáte, že má Murena svoj vlastný operačný systém, budete na omyle. Ochranca pred zdieľaním dát Googlu funguje paradoxne na Androide. 

Gael sa tak nesnaží opäť vynájsť koleso mobilného operačného systému. Murena One je totiž výnimočná vlastnou nadstavbou /e/OS. Odstraňuje väčšinu Google služieb a nahrádza ich službami MicroG, ktoré dávajú Androidu prístup k replikám rozhrania API. Nahradené sú tak napríklad Mapy, Google Play, geolokačné funkcie či služba odosielania správ spoločnosti Google. 

Murena má tiež vlastný vyhľadávač a internetové služby, ktoré nepochádzajú od Googlu. Vo výsledku tak operačný systém odstriháva od svojho výrobcu. Samotný /e/OS nezaznamenáva žiadne používateľské dáta, nesleduje aplikácie ani polohu používateľa. Nahrádza aj cloudové služby Googlu vlastným Murena riešením, ktoré ponúka úložisko, email či dokonca kancelársky balíček. 

Po hardvérovej stránke je však Murena One priemerný 4G LTE smartfón so 6,5” IPS displejom. O výkon sa stará osemjadrový čip MediaTek Helio P60, kombinovaný so 4 GB RAM a 128 GB úložiskom. Výbavu uzatvára štvoritý 48 Mpix fotoaparát, 25 Mpix selfie kamera, podpora pamäťových kariet a 4500 mAh batéria. Predaj Murena One štartuje tento mesiac za odporúčanú cenu 349 eur.  

Zdroj: murena.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu