Motorola Razr 40 - štýlovka s kompromismi

Recenzia smartfónu s véčkovou konštrukciou, vonkajším 1,5'' displejom, dostatkom výkonu, vydareným fotoaparátom s OIS, rýchlym systémom, slušnými stereo reproduktormi a solídnou výdržou batérie na jedno nabitie.

Motorola tento rok priniesla dva modely radu Razr 40. Okrem Razr 40 Ultra, ktorá sa pýši veľkým vonkajším displejom a o niečo výkonnejším čipsetom, ponúkol výrobca zákazníkom aj cenovo dostupnejší model bez prívlastku Razr. 

Za tristoeurovým príplatkom sa ukrýva najmä veľkosť externej obrazovky, použitý čipset, rozdiel je v hlavnom fotoaparáte, maximálnej obnovovacej frekvencii ohybného displeja, ale aj kapacite batérie. Tá je ale v Razr 40 o 400 mAh vyššia než v Razr 40 Ultra, čo sa naozaj prejaví na výdrži na jedno nabitie. 

Motorola Razr 40 (základné info) dorazila do redakcie vo fialovom odtieni Summer Lilac, ktorý môže osloviť nielen ženy, ale aj mužských zákazníkov. Po otvorení balenia (z recyklovaných materiálov) ma ovanula nevtieravá vôňa, ktorá sprevádza niektoré smartfóny Motorola od uvedenia série Edge 30. Postupom času vôňa vyprchá. 

Jemnou vôňou je presiaknuté celé balenie vrátane ochranného obalu z matného plastu, ktorý je farebne zladený s odtieňom telefónu. Kryt zložený z dvoch častí sa jednoducho nacvakne na konštrukciu. Chráni tak umelú kožu, ktorou je konštrukcia potiahnutá. 

Ja som uprednostnila používanie telefónu bez obalu, má efektný dizajn, v ruke sa drží veľmi dobre, nešmýka sa a na povrchu sa nezachytávajú ani odtlačky prstov. Nezaznamenala som za dva týždne používania ani žiadne škrabance na povrchu „kože“.

Kovový rám je v matnom prevedení a veľmi dobre dotvára štýlový dizajn zariadenia. Konštrukcia odolá ošplechnutiu vodou, neublíži jej napríklad bežný dážď. Na vyššiu certifikáciu IPX8, ktorou disponuje konkurencia, si budeme musieť ešte zrejme počkať. 

Súčasťou balenia je okrem pekného ochranného krytu aj nabíjací kábel USB-C/USB-A, 33 W nabíjačka s USB-A výstupom, tradičný nástroj na otvorenie šuplíka na jednu SIM kartu a dokumenty. Okrem nanoSIM karty viete využiť aj eSIM a z Razr 40 tak môžete mať dual SIM. Mesto pre microSD kartu chýba. 

Konštrukcia je pevná, dobre sa otvára, ale na otvorenie použite radšej dve ruky. Ide to aj jednou, no nechtami si môžete poškodiť vnútorný displej a ľahko sa vám telefón môže pri tejto manipulácii vyšmyknúť z ruky. Smartfón váži aj s puzdrom 211 gramov, čo je naozaj dosť. Bez puzdra 190 gramov. 

Medzera medzi displejom v zatvorenom stave je takmer nulová, čo oceňujem, vyzerá to krajšie než telefón s medzerou. V pravej bočnej stene je do vypínača integrovaná čítačka  odtlačkov, ktorá je rýchla a nemám k nej žiadne väčšie pripomienky. 

V dolnej stene sa ukrýva mikrofón, USB-C konektor a reproduktor. Druhý nájdeme nad displejom. reprodukcia zvuku je dostatočne hlasná a primerane kvalitná. Určite sa nemusíte za zvuk pustený nahlas hanbiť. Spodný reproduktor je mierne dominantnejší. 

Vonkajšia 1,5-palcová obrazovka je tak malá, že poslúži iba ako informačný displej, ktorý zobrazí čas, dátum, úroveň nabitia, doručené notifikácie, pozriete si predpoveď počasia, udalosti v kalendári, ovládate prehrávanú hudbu, nastavíte si na jednu z kariet obľúbené kontakty pre rýchly prístup a spustíte si stopky alebo záznamník zvuku. 

V nastaveniach vonkajšej obrazovky si zvolíte niektorý z vybraných ciferníkov dá sa aj farebne upraviť. Hovor viete prijať otvorením konštrukcie a ukončiť jej zaklapnutí tak, ako sa na správne véčko patrí. 

Väčšinu vecí však budete musieť vybaviť na veľkom vnútornom displeji. Ten disponuje 6,9-palcovou uhlopriečkou, rozlíšením 1080 x 2640 pixelov a až 144 Hz obnovovacou frekvenciou. Na výber máte aj štandardných 60 Hz, no ak to necháte na systém, bude si sám vyberať rýchlosť v rozpätí od 1 Hz do 144 Hz podľa zobrazeného obsahu. 144 Hz je ale využiteľných iba pri kompatibilných hrách. 

Ohyb displeja sa nedá prehliadnuť, najmä pri zhasnutej obrazovke alebo v tmavom režime. Ak máte svetlé pozadie, miesto ohýbania nie je tak viditeľné a všimnete si ho iba v určitom uhle. Ak ale prejdete prstom po obrazovke, spoznáte ho aj so zatvorenými očami. 

Konštrukcia telefónu umožňuje ohnutie v rôznych uhloch, či už ostrých alebo tupých, no najčastejšie budete Motorolu používať zrejme pri otvorení konštrukcie v 90° uhle. Pri videohovore, prehrávaní videa na YouTube, snímaní fotografií alebo nahrávaní videí. Vtedy nemusíte mať ani statív. Stačí položiť telefón na pevnú podložku, otvoriť ho a spustiť nahrávanie videa, napríklad aj časozberného. 

Treba však priznať, že Samsung má systém viac prispôsobený véčkovej konštrukcii než Motorola. Operačný systém Android 13 je doplnený o známe Moto funkcie a Moto gestá, takže si napríklad fotoaparát spustíte otočením zápästia a svietidlo rozsvietite zatrasením. Zariadenie ponúka aj balík bezpečnostných funkcií vrátane ThinkShield, Moto Secure a Moto KeySafe. Niekoho poteší aj podpora platformy Ready For. 

Výrobca sľubuje trojročnú softvérovú podporu, no je pravda, že v septembri mala Razr 40 stále iba júnové bezpečnostné záplaty. A tak na pravidelné mesačné plátanie bezpečnostných dier, ktoré ponúkajú niektorí výrobcovia, môžete zabudnúť. 

O výkon sa stará starší 4 nm čipset Snapdragon 7 Gen 1 spolu s 8 GB operačnou pamäťou RAM. Na bežné, ale aj náročnejšie úlohy to úplne stačí. Nestretla som sa ani so žiadnym nadmerným zahrievaním. Škoda, že Motorola nezvolila novší Snapdragon 7 Gen 2 alebo nedala rovnaký čipset ako v Razr 40 Ultra, teda Snapdragon 8+ Gen 1, no to by bola cenovka zrejme vyššie, takže sa zvolil kompromis. 

Fotoaparáty nájdeme na Razr 40 tri. Okrem 32 Mpix selfie kamery v malom otvore ohybného displeja tu je dvojica fotoaparátov umiestnených vedľa vonkajšej obrazovky. Hlavný 64 Mpix ponúka svetelnosť f/1.7 a optickú stabilizáciu obrazu. Oceníte ju pri snímaní v zhoršených svetelných podmienkach a eliminuje šum, ktorý vzniká jemným chvením ruky pri držaní telefónu počas záberu. 

Kvalita fotografií z hlavného fotoaparátu je veľmi dobrá a aj v noci sa dajú zachytiť pekné snímky, no prémiovým smartfónom s vyššou cenovkou sa Razr 40 úplne nevyrovná. S ubúdajúcim svetlom pribúda šum a miznú detaily. Veľa ale záleží od pevnej ruky fotografa a či sa pri snímaní naozaj zastaví a venuje sa záberu. Ak budete fotografovať v pohybe alebo len tak hala bala, kvalita bude kolísať.

Za širokouhlým objektívom s clonou f/2.2 a 120° uhlom záberu sa ukrýva 13 Mpix snímač. Širokouhlý fotoaparát poteší automatickým zaostrovaním a poslúži aj na veľmi pekné makro zábery. Pochváliť musím minimálny rozdiel vo farebnom podaní medzi hlavným a širokouhlým fotoaparátom. Nie každému výrobcovi sa to podarí. 4K videá zhotovíte i širokouhlým fotoaparátom, môžete tvoriť 4K makro videá a rovnaké rozlíšenie podporuje i vnútorná selfie kamera. 

Výhodou véčkovej konštrukcie je možnosť snímať selfie kvalitnejším hlavným snímačom než vnútornou kamerou. Stačí dvakrát stlačiť vypínač (alebo použiť Moto gesto) a spustíte aplikáciu fotoaparát. Na malom vonkajšom displeji viete prepínať medzi štandardným režimom, širokouhlým záberom, portrétom a zapnete aj video. Stlačením tlačidla hlasitosti spustíte časovač spúšte. Otočením telefónu môžete meniť snímanie na šírku a na výšku. 

V Razr 40 je použitá 4200 mAh batéria, čo pri bežnom používaní vystačí na jeden a pol dňa. Aj pri náročnom dni by vám mala Motorola na jedno nabitie vydržať od rána do večera. Cez víkend som nabíjala každý druhý deň. Pribalenou nabíjačkou zvládnete telefón nabiť do plna za približne hodinu. Polhodina dobíjania doplní kapacitu na asi 60 %. 

Ak ste fanúšikom bezdrôtového nabíjania, Razr 40 vás nesklame, ponúka aj túto možnosť. Ale rýchlosť 5 W neohúri. Reverzné bezdrôtové dobíjanie druhých zariadení neočakávajte. 

Orientačná cena: 899 eur

Výhody:

+ štýlový dizajn

+ pevná konštrukcia s minimálnou medzerou

+ rýchly systém s Moto funkciami

+ sľubovaná 3-ročná softvérová podpora

+ hlasné stereo reproduktory

+ za dostatku svetla kvalitný fotoaparát

+ výhody véčkovej konštrukcie pri fotografovaní a videu

+ širokouhlý objektív zaostruje a nahráva 4K videá

+ pekné makro snímky aj 4K makro videá

+ podpora Ready For

+ slušná výdrž batérie

+ bezdrôtové nabíjanie

+ podpora eSIM

Nevýhody:

- s obalom vysoká hmotnosť

- výrazný ohyb na vnútornom displeji 

- niekomu môže chýbať teleobjektív

- iba 5 W bezdrôtové nabíjanie

- certifikácia iba proti ošplechnutiu vodou, nie IPX8

Záver

Motorola Razr 40 je štýlovým smartfónom, ktorý sa bez väčších problémov zmestí do vrecka nohavíc, nezaberie veľa miesta v kabelke alebo batohu a ponúka šikovné využitie najmä pri fotografovaní a videohovoroch. Niektoré veci vybavíte aj v zatvorenom stave, no na väčšinu budete musieť telefón otvoriť. Malá obrazovka nemá také možnosti využitia ako pri drahšom súrodencovi Razr 40 Ultra alebo konkurenčnom Samsungu Galaxy Z Flip5. Tu je ale cenovka o pár sto eur vyššie. 

Pokiaľ túžite po štýlovom smartfóne, kedy hovory prijímate a ukončujete efektným otvorením / zaklapnutím konštrukcie, videohovor môžete uskutočniť bez držania telefónu a nevadí vám malý externý displej, smelo do toho. 

Skúšobné zábery:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu