Motorola Moto G8 Plus - vyvážené inšpirácie

Recenzia 6,3'' androidu so stereo zvukom, športovou kamerou, Moto gestami, FM rádiom a silnou batériou.

Lenovo sa už nejaký ten piatok snaží vrátiť značke Motorola zašlú slávu. Robí to pomaly, ale isto. A po nedávnom predstavení nového RAZRu je jasné, že to myslí vážne.

Popri tejto udalosti jesene 2019 ovládla trh cenovo dostupných smartfónov s logom "M" nová séria One (One Vision, One Action, One Zoom, One Macro), ktorá akoby vytlačila sériu G. Opak je opakom, na stole mi leží nová gé-osmička v pluskovej verzii. Len fakt nechápem, prečo sa volá Motorola Moto G8 Plus, a nie iba Motorola G8 Plus. Asi je to v tej Číne nejaký zvyk (viď. Xiaomi Mi) alebo čo. 

Cenovka 269 eur, silná batéria, slušné fotoaparáty a zaujímavá výbava k tomu.

V balení nájdeme okrem telefónu aj 18 W nabíjačku a priesvitný obal. G8-ka je bez neho síce pekná, ale ako hovoria Vrbovskí víťazi, bezpečnosť pri práci je dôležitejšia než práca samotná. Obal chráni krehké telo mobilného telefónu pred poškodením pádom, pomáha uchopeniu v ruke a dorovnáva zozadu vystupujúce objektívy. Keby tento mäkký kryt niesol prechodové farby mobilu, bolo by to dokonalé.

Nech som hľadal, ako som hľadal, slúchadlá nikde. A pritom na mobile vidím aj 3,5 mm audio jack, aj podporu bezkonkurenčne prepracovaného FM rádia. Spustíte ho síce aj bez nich (do jacku stačí strčiť nejaký káblik alebo iný neškodný kovový predmet s funkciou antény), ale s nimi je to lepšie. Zvuk z rádia môžete odoslať aj do Bluetooth príslušenstva. To sa len tak nevidí.

Poďme na samotné zariadenie. Vľavo slot na dve nanoSIM karty, alebo nanoSIM + microSD, vpravo ovládanie hlasitosti a vypínač.

Jeho podržaním sa zobrazí aj skratka pre screenshot. Hore spomínaný audio jack, dole USB-C a reproduktor.

Pri počúvaní hudby či sledovaní videí si môžete vychutnať stereo reprodukciu; k hlavnému reproduktoru sa ochotne pridáva aj ten nad displejom. A funguje to snáď ešte o čosi lepšie než na Xperiách.

Kvalít stereo reprodukcie Samsungu Galaxy S10e alebo nových iPhonov, samozrejme, G8 Plus nedosahuje, ale nič také sme ani nečakali. Stále je to lepšie než klasika z jednej strany.

Nad displejom by potešila LED dióda, ale stačí zamávať nad obrazovkou, drgnúť do mobilu alebo ho vytiahnuť z vrecka a už aj vidíte Moto obrazovku s aktuálnym časom, dátumom, stavom batérie a ikonami najnovších oznámení. Teda, OS Android si už nejaký čas robí s oznámeniami, čo sa mu zachce a nezobrazuje ich chronologicky, ale nakoniec som si našiel svoj systém.

Podržaním ikony Messengera vidím, kto mi čo píše. Podržaním Gmailu detto. Dokonca na niektoré správy môžem rovno reagovať palcom hore alebo odpoveďou napísanou na klávesnici.

Treba len prispôsobiť nastavenia Moto obrazovky. No, a keď sa tam občas objaví ikona predpovede počasia, pričom tá sa mi tam zjavuje až podozrivo často, odsuniem ju nadol a ona následne zmizne a uvoľní miesto pre mňa dôležitejšej notifikácii.

Chce to trochu cviku, doladenie nastavení, ale nakoniec si neviem Moto obrazovku vynachváliť. Mobil po čase občas vôbec neodomknem, len podržím prst na príslušnej ikone a buď na správu zareagujem ťahom hore, alebo aplikáciu skryjem ťahom nadol.

Prudko návykové je spustenie fotoaparátu otočením mobilu okolo zápästia a svietidla dvojitým zatrasením. To som využil viackrát, skoro sa stmieva. Zistil som však, že po asi 10 minútach zhasne. Na večernej opekačke to dosť otravovalo, ale chápem, že sa svietidlo môže občas spustiť aj samé a 10-minútová ochrana predíde neúmyselnému vybitiu batérie.

Hlavný fotoaparát s ohniskovou vzdialenosťou objektívu 25 mm patrí k tým širokouhlejším. Môžete ním nahrávať 4K video. Ak vám stačí Full HD, tak sa môžete pri zázname videí rozhodnúť, či neprepnete na Ultra wide záber ako zo športovej kamery.

Ten má ohniskovú vzdialenosť asi 20 mm (po prepočte na kinofilm) a vyžaduje držať mobil v polohe na výšku. Je to netradičné, ale už som to dosť ofrflal v recenzii Motoroly One Action, tak budem tentoraz zhovievavý a nebudem si túto zabudovanú nestabilizovanú športovú kameru vôbec všímať.

Fotografie z Motoroly G8 Plus sú slušné, dokonca aj tie večerné. Páčia sa mi aj rôzne zábavné režimy, či už s rozostrením pozadia (Portrét), alebo so zvýraznením jednej farby na čiernobielej snímke (Zvýraznená farba).

Predná kamera je dvojnásobne jemnejšia než zadná. Nerozumiem takému ťahu, lebo jej snímač je menší, a celé je to akési nelogické. A hlavne, jej dynamický rozsah je taký slabý, že by som radšej uvítal kvalitnejších 12 Mpix než takýchto 25. 

Prostredie fotoaparátu sa mi pozdáva. Naposledy použitý režim sa objaví pod prepínačom foto / video. Šikovné. V nastaveniach si môžem vybrať kadečo, nechýbajú ani rôzne pomery strán, aj 4:3, aj 16:9.

Nízka cena znamená, že sa niekde muselo šetriť. Softvér lacných fotomobilov tak občas horšie odhadne vyváženie bielej farby, G8 Plus má zase problém so zaostrovaním. Keď som mieril na dcérku, pričom jej tvár bola mimo stredu záberu, fotoaparát radšej zaostril na pozadie. To sa mi už dlho nestalo.

Viac si už prečítate v článku Takto fotí Motorola G8 Plus. Tam nájdete všetko potrebné.

Full HD+ displej gé-osmičky nepatrí k najkrajším na svete. Neohúri ani kontrastom, ani správaním na slnku. Je to tradičný displej lacného mobilu. Aj regulácia jasu by mohla byť (hlavne večer) spoľahlivejšia. Presvedčivé neboli ani reakcie na dotyky, ale to pripisujem procesoru a čipsetu.

Najväčšou slabinou tohto smartfónu je totiž nízky výkon. Fotografie sa dlho ukladajú, dlho načítavajú, video sa oneskorene otáča, atď. Pri písaní správ, vybavovaní hovorov či listovaní Instagramom je všetko v poriadku, ale akonáhle začnete tvoriť niečo náročnejšie, akonáhle chcete od mobilu trochu viac, už cítite rozdiel aj oproti takému Huaweiu P30 Lite. Veď je aj o 60 eur drahší. Mám pocit, že táto Motorola je rýchlosťou na úrovni podstatne lacnejšieho Samsungu A40.

Ak by som sa teda chcel babrať vo výkone a kvalite displeja, Motorola G8 Plus stratí nejaký ten bod. Ale bežnému používateľovi s miernou dávkou trpezlivosti to prekážať nebude.

Ten si bude užívať Moto obrazovku, Moto gestá, rýchle nabíjanie 4000 mAh batérie, ktorá mobil bez problémov potiahne dva dni. Teda, ak na ňom nebudete tri hodiny denne pozerať videá či hrať hry, pri ktorých si budete užívať nielen veľký 6,3'' displej, ale aj stereo reprodukciu zvukov.

Páči sa mi, že potiahnutím prsta od stredu domácej obrazovky nadol vyrolujete hornú lištu s oznámeniami a skratkami. Nechýbajú ani bodky upozornení na ikonách.

Tie môžete podržať a rovno tak skočiť do spotreby dát (Nastavenia) či nočného režimu (Fotoaparát).

Teší ma tiež rýchla úprava práve vytvorenej snímky obrazovky. Tá mi napríklad nedávno chýbala na Xperii 5. Motorola ponúka výrez, kreslenie aj spojenie viacerých záberov (napríklad dlhej webovej stránky) do jedného.

Možno sa raz dočkáme toho, že režim lietadlo nevypne aj Bluetooth a Wi-Fi (iOS to už dávno ponúka), ale to už je vecou Androidu. Ten Motorola osviežila len aplikáciami Fotoaparát, FM rádio a špeciálnymi nastaveniami Moto. Inak je to čistý operačný systém od Googlu.

Ako galéria fotiek tu človeku slúži výhradne Google aplikácia Fotky. V tej si určite zapnite bezplatné zálohovanie fotiek vo vysokej (nie pôvodnej) kvalite.

Výhody:
+ 4000 mAh batéria s 18 W nabíjaním
+ ochranný obal v balení
+ nadštandardne vybavené FM rádio
+ stereo reprodukcia zvukov
+ slušné fotky cez deň i večer
+ Moto obrazovka
+ Moto gestá

Nevýhody:
- pomalé reakcie, slabý čipset
- chýba ovládanie gestami
- občas neisté reakcie displeja na dotykové ovládanie
- počasie často rozsvecuje Moto obrazovku
- nepresná automatická regulácia jasu displeja
- oznámenia na Moto aj odomykacej obrazovke nie sú striktne chronologické
- širokouhlý fotoaparát len na video

Orientačná cena: 269 eur

Záver

Motorola Moto G8 Plus žije tak trochu v tieni série Motorola One. A je to škoda. Ide totiž o rozumný mobil väčších rozmerov, ktorý ponúka viacero veľmi praktických Moto nápadov, silnú batériu s rýchlym nabíjaním, stereo reprodukciu zvukov či bezkonkurenčné FM rádio. A ešte je aj chránená proti ošplechnutiu vodou. Oproti G7 prišla G8-ka o optickú stabilizáciu, samostatný slot pre microSD (tu je hybridný) a 27 W nabíjanie. Ale aj tých 18 W šetrnejších k batérii poteší.

G8 Plus si ma po čase omotala okolo prsta. Škoda, že tak spomalene. Priznávam, som rozmaznaný a veľmi netrpezlivý. A Motorola G8 Plus stojí polovicu oproti telefónom, ktoré patria k mojim obľúbeným. No tie spomalené reakcie by ma hnevali. Tak isto, ako absencia štandardného širokouhlého fotoaparátu.

Lenže ten by bol v tejto cenovej kategórii aj tak mizernej kvality. A tak by som rovno poškuľoval po drahšom Huawei P30 Lite. Lenže, tomu chýbajú všetky návykové prednosti G8 Plus. Nakoniec musím uznať, že je to veľmi vydarený kúsok a dokonca priznávam, že sa mi z neho ani veľmi nechce vyberať SIM karta. Veď aj dnes som niekoľkokrát na túre zatriasol G8-kou, aby som rozsvietil prekvapivo silné svietidlo rovnajúce sa 30-eurovým čelovkám.

SIM kartu však preložím do podobne lacného Honoru 9X, ktorý je priamym konkurentom gé-osmičky. Už teraz vidím, ako mi bude chýbať Moto obrazovka, pomer strán 16:9 na fotkách či stereo zvuk pri sledovaní videí. Ale nechcem predbiehať...

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease19.11.2019 - 10:13 Trvalý odkaz

Tie zaváhania by som nepripisoval čipsetu. Snapdragon 665 má hrubý výkon +/- rovnaký ako Kirin 710.
S670 a S675 už citeľne vyšší.

rtg19.11.2019 - 14:04 Trvalý odkaz

No ja neviem, mne tie fotky prídu veľmi slabé.

Celá diskusia 2 príspevky