Motorola Moto G30 - chameleón s dobrou cenou

Recenzia lacného androidu so 6,5'' HD+ 90 Hz displejom, slušným 64 Mpix fotoaparátom a výbornou výdržou 5000 mAh batérie.

Nedávno na náš trh priniesla Motorola niekoľko noviniek, ďalšia dorazí v polovici apríla. Jar v mobilnom svete teda vôbec nie je nudná, naopak, jeden nový model za druhým chrlia aj ostatní výrobcovia, a tak je najmä v strednej triede poriadna bitka o zákazníka.

Motorola Moto G30 (základné info) cieli na menej náročných zákazníkov, ktorým nevadia občasné pomalšie reakcie ani displej s nižším rozlíšením, ale chcú smartfón s pekným dizajnom, modernými funkciami, slušným všestranným fotoaparátom a dlhou výdržou na jedno nabitie. A hlavne nechcú dávať za nový telefón viac než dvesto eur. 

Toto všetko im nová Moto G30 ponúka. Cenovka je nastavená mierne pod touto hranicou a za dizajn sa naozaj nemusí hanbiť. Na test nám do redakcie dorazil farebný variant Dark Pearl, na ktorom pri rôznom uhle vidíte rôzne farby, od jemnej ružovej až po dramatickú tmavú zelenosivú. 

Celé telo je z plastu a redakčná váha ukázala rovných dvesto gramov, takže opäť ide o ťažké zariadenie, ktoré ovládať jednou rukou bude takmer nemožné. Konštrukcia je odolná voči jemnému ošplechnutiu vodou, takže sa nemusíte obávať napríklad telefonovania v daždi, na ponáranie pod vodu zabudnite. 

Telefón sa v ruke pri používaní veľmi nešmýka, no pokiaľ by ste chceli mať vyššiu istotu, že vám nevypadne z ruky pri manipulácii, zrejme oceníte priesvitné puzdro, ktoré sme našli v balení. Zároveň dorovná aj vystupujúce objektívy fotoaparátov na zadnej strane. Súčasťou balenia bola aj 20 W nabíjačka a USB-C kábel. 

Na tele nechýba 3,5 mm jack, slúchadlá však musíte použiť vlastné. Do hybridného slotu vložíte buď dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu microSD kartu, ktorou si môžete rozšíriť 128 GB úložisko. Verím, že bežnému používateľovi táto kapacita bude stačiť, a tak sa záujemca o dual SIM nebude musieť obmedzovať. 

V bočnej stene sa nachádza špeciálne tlačidlo na aktiváciu Google asistenta. Keďže ešte stále nevie po slovensky, v našich končinách nie je veľmi populárny a ocenili by sme, keby sa tlačidlo dalo nastaviť na niektorú inú funkciu, napríklad rýchle spustenie vybranej aplikácie. 

Počas prvého nastavovania zariadenia sa vás telefón opýta, či chcete preniesť údaje zo starého smartfónu, alebo ho nastavíte ako nový. Ja som zvolila prechod z iOS, z môjho iPhonu 12 Pro Max a bola som príjemne prekvapená, ako bezproblémovo celý proces prebehol. Stačilo použiť kábel z iPhonu, ktorý má na jednej strane lightning konektor a na druhej USB-C, prepojiť káblom obidva telefóny a postupovať podľa inštrukcií na displeji. 

Nechala som preniesť históriu hovorov, SMS správy, aplikácie, hesla k Wi-Fi a podobne. Videá ani fotografie nie, pretože by prenos trval vzhľadom na objem oveľa dlhšie, a aj tak mám všetky médiá zálohované na Google Photos. Takže po prihlásení sa do Gmail účtu v novom telefóne, mám pekne všetko zosynchronizované. 

Na zabezpečenie svojich dát v telefóne môžete využiť čítačku odtlačkov na zadnej strane alebo rozpoznávanie tváre. Prípadne kombinovať obidve funkcie naraz. Čítačka bola spoľahlivá, nemala som s ňou počas testovania žiadny výraznejší problém. Rozpoznávanie tváte trvalo dlhšie, než som očakávala, a tak som zvyčajne radšej hneď priložila prst na snímač vzadu a bolo vybavené. 

V Moto G30 beží Android 11 spolu s používateľskou nadstavbou My UX, ktoré Motorola už dlhší čas pridáva do svojich smartfónov. Pokiaľ máte chuť, môžete si vytvoriť aj vlastné motívy zariadenia výberom z rôznych typov písma, farieb a tvarov ikon. Nechýbajú tu ani známe Moto Experience ani Moto obrazovka.

Rozsvietenie baterky potrasením, rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým otočením zápästia alebo zhotovenie snímky obrazovky tromi prstami už ani nemusíme predstavovať. Návykovou funkciou je Moto obrazovka, kedy sa vám na zamknutom displeji zobrazujú doručené notifikácie a zmeškané udalosti, pričom po podržaní prsta na ikone správy sa vám ukáže náhľad s textom a viete na ňu rovno aj odpovedať. 

Zhasnutú obrazovku môžete zobudiť poklepaním alebo zdvihnutím telefónu. Určite odporúčam zavítať do aplikácie Moto a zoznámiť sa so všetkými dostupnými funkciami a možnosťami úprav. Nájdete tam aj špeciálny herný režim, počas ktorého vás nebudú rušiť žiadne notifikácie ani hovory. Stačí si všetko nastaviť podľa vlastných potrieb. 

V menu nájdeme aj FM rádio, ktoré sa zo smartfónov pomaly vytráca. Výhodou telefónov značky Motorola je možnosť používať rádio nielen s tradičnými káblovými, ale aj Bluetooth slúchadlami. Rádio v Moto G30 dokonca môžete počúvať aj bez pripojených slúchadiel, no kvalita je horšia a nie všetky stanice sa vám podarí naladiť. Funkcie RT ani RDS tu nemáme, na spríjemnenie dlhej chvíle to ale úplne stačí. Hlasitosť a prepínanie medzi stanicami viete ovládať aj zo zamknutej obrazovky. 

Displej so 6,5-palcovou uhlopriečkou, pomerom strán 20:9 a HD+ rozlíšením 720 x 1600 bodov prekvapí 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Pohyb pri rolovaní v menu alebo prezeraní internetu je tak o niečo plynulejší než pri štandardnom 60 Hz. Rozdiel však nemusí na prvý pohľad vidieť každý. Ten spoznáte zvyčajne až vtedy, ak sa vrátite naspäť na 60 Hz. Tu ale na výber medzi 60 Hz a 90 Hz nemáte, napevno je nastavených 90 Hz. V malom výreze je ukrytá predná 13 Mpix kamera priemernej kvality. 

Výkon má na starosti čipset Snapdragon 662 a 6 GB operačná pamäť RAM. Závratnú rýchlosť čakať nemôžete, no vzhľadom na dvestoeurovú cenu sú občasné zaváhania systému akceptovateľné. Najvýraznejšie to bolo cítiť v aplikácii fotoaparát. Čas medzi možným ďalším snímaním alebo pri načítaní galérie s fotografiami bol dlhší, než by som čakala. 

K fotoaparátu nemám veľmi výhrady. Výsledky z top modelov nikto nečaká a na bežné momentky úplne stačí. Najmä, ak máte dostatok svetla, s nastupujúcim šerom sa kvalita zhoršovala. Hlavný 64-megapixelový snímač využíva technológiu Quad Pixel, teda spájania štyroch pixelov do jedného, výsledkom sú 12 Mpix fotografie. Môžete ale využiť aj snímanie do plného rozlíšenia, stačí navštíviť sekciu s režimami. 

Využitie 64 Mpix rozlíšenia som využívala hlavne ako alternatívu k 2 Mpix makro fotoaparátu. Keď som si porovnala snímky vytvorené makro objektívom a 64 Mpix senzorom, pri ktorom som si snímaný objekt neskôr priblížila a orezala, kvalitnejší výsledok som dosiahla práve 64 Mpix fotoaparátom než 2 Mpix makro. Ten je tam v podstate zbytočný. Dokážete ním síce nahrávať makro videá, ale iba v HD a kvalita nie je dobrá. 

Zato výsledky portrétového režimu ma viackrát príjemne prekvapili. Softvér si zvyčajne dobre poradil  a fotografie s rozostreným pozadím, ktorého hĺbku si viete upraviť, sa mi páčili. Širokouhlý objektív podával priemerný výkon. Jeho hlavným poslaním je zobraziť na fotografii viac objektov než pri použití hlavného fotoaparátu, a to splnil. 

Výhodou je nahrávanie širokouhlého Full HD videa, to nie každý telefón v tejto cene ponúka. K dispozícii máte aj režim Časozberné video a Časozberné video hyperlapse. Novinkou je nahrávanie videa so zvýraznenou farbou. Výsledkom je efektné čiernobiele video, v ktorom je zvýraznená len jedna farba, pekne vyzerá najmä červená a žltá. Počas nahrávania videa môžete vytvárať aj fotografie.

Nechýba tu nočný režim, ale jeho softvérové spracovanie sa mi nepáčilo. Výrazne zosvetlil inak tmavé miesta a na prvý pohľad vyzerala fotografia na displeji telefónu veľmi dobre, to áno, ale po priblížení boli niektoré detaily na snímke ostré, iné úplne zašumené, celé to bolo nerovnomerné. Vyzerala to divne a neprirodzene. Výsledok si môžete pozrieť na skúšobných fotografiách pod článkom. 

Vo výbave nájdeme NFC pre bezkontaktné platby a širokú podporu navigačných satelitov. Lákadlom Moto G30 je 5000 mAh batéria, no len s 15 W nabíjaním napriek tomu, že v balení dostanete 20 W nabíjačku. Z nuly do 100 % trvalo nabíjanie presne dve hodiny a osem minút. 

Pri mojom bežnom používaní, kedy sa výrazne neobmedzujem a nevypínam žiadne funkcie pre šetrenie batérie, som nabíjala približne každý druhý deň, občas telefón potiahol až do tretieho dňa. Kto by chcel vyžmýkať 5000 mAh batériu za jeden deň, určite sa mu to podarí, no bežnému používateľovi by mal telefón na jedno nabitie vydržať bez väčších problémov asi dva dni. 

Výhody: 

+ pekný dizajn

+ konštrukcia odolná voči ošplechnutiu vodou

+ silná batéria

+ všestranný fotoaparát s množstvom režimov a možností snímania

+ šikovná nadstavba My UX s Moto funkciami

+ FM rádio sa dá počúvať cez BT slúchadlá

+ 90 Hz obnovovacia frekvencia displeja

+ cena

Nevýhody: 

- občasné pomalšie reakcie

- displej s HD rozlíšením

- priemerné fotoaparáty

- len 15 W nabíjanie

Orientačná cena:  189 €

Záver

Motorola Moto G30 je telefón, ktorý si zaslúži pozornosť. Od konkurencie se líši najmä návykovými Moto funkciami, kde jednoznačne víťazia Moto gestá a Moto obrazovka. Pohľad na cenu necelých dvesto eur je príjemný, telefón som bez väčších problémov používala viac než týždeň a odpustila som mu aj občasné zaváhania v rýchlosti reakcií na moje požiadavky. 

Určite by ma potešil displej s vyšším rozlíšením a keby výrobca namiesto 2 Mpix zbytočného makro fotoaparátu použil ušetrené peniaze na kvalitnejší širokouhlý objektív. No zrejme tu zvíťazil marketing a požiadavky zákazníkov na počet fotoaparátov. Nevadí, svojich fanúšikov si Moto G30 určite nájde. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu