Motorola Moto G100 - prvoradý je výkon

Recenzia 6,7-palcového androidu s pekným dizajnom zadnej steny, výkonným čipsetom, slušnými fotoaparátmi, 5G konektivitou a 5000 mAh batériou.

Motorola od začiatku tohto roka priniesla už niekoľko nových modelov série Moto G. V marci sme vám zverejnili recenziu lacného smartfónu s 90 Hz displejom a 64 Mpix fotoaparátom, hľadajte ju pod názvom Motorola Moto G30 - chameleón s dobrou cenou.

Novinka Motorola Moto G100 (základné info) stojí na pomyselnom vrchole série Moto G. Motorola hovorí o najvýkonnejšom telefóne Moto G a má pravdu. Výrobca stavil na 7 nm čipset Qualcomm Snapdragon 870 5G s grafikou Adreno 650. Môžeme potvrdiť, že dostatok výkonu najmä v spojení s 8 GB operačnou pamäťou RAM tejto novinke naozaj nechýba a bude zrejme hlavným lákadlom pre zákazníkov. 

Telefón sa nezadýcha ani pri náročnejších operáciách či množstve bežiacich aplikácií na pozadí. Malé zaváhanie bolo občas cítiť iba pri používaní fotoaparátu. Snímanie záberov v rýchlom slede po sebe sa mi občas nedarilo a na možnosť opätovne stlačiť spúšť som čakala dlhšie, než pri podobne výkonnom smartfóne. 

Dizajn telefónu sa mi páči. Vpredu sa toho veľa vymyslieť nedá a pre niekoho môžu byť na prvý pohľad rušivé dva objektívy prednej kamery, no zadná stena upúta odleskami farieb od modrej cez tyrkysovú až po fialovú. Plastová konštrukcia pôsobí matným dojmom, ale odtlačkom prstov sa aj tak nevyhnete. 

Určite oceníte priesvitné silikonové puzdro v balení, ktoré patrí k milému štandardu produktového balenia smartfónov značky Motorola. Okrem neho tam nájdete 20 W nabíjačku a USB-C kábel. Konštrukcia dostala vodoodpudivú vrstvu, takže jej neuškodí ošplechnutie vodou, napríklad dážď alebo sneh, no na ponáranie pod vodu zabudnite. 

Hmotnosť prekročila 200-gramovú hranicu, výrobca v špecifikáciách píše o hmotnosti 207 gramov, redakčná váha ukázala až 214 gramov. Šírka konštrukcie takmer jeden centimeter mi nijak neprekážala. Vďaka displeju s pomerom strán 21:9 je výrazne natiahnutá na výšku, pričom šírka konštrukcie je 74 milimetrov. Ovládať v jednej ruke sa naozaj nedá. Nedrží sa zle, no čo mi vadilo, boli vysoko umiestnené ovládacie tlačidlá. 

Čítačku odtlačkov integrovanú do vypínacieho tlačidla pri bežnom držaní telefónu v ruke nenahmatáte, je vysoko. Musíte si zariadenie v ruke posunúť, aby ste na ňu dočiahli. A to nie je problém iba mojej malej ruky, rovnaký problém s priložením palca k čítačke mali aj muži v mojom okolí. 

K samotnej rýchlosti a spoľahlivosti čítačky výhrady nemám, len tomu nešťastnému umiestneniu naozaj nerozumiem. Rovnako nelogicky je uložené Google tlačidlo v ľavej strane. Keďže asistent ešte stále nevie po slovensky, v našich končinách nie je veľmi populárny a ocenili by sme, keby sa aspoň tlačidlo dalo nastaviť na niektorú inú funkciu, napríklad rýchle spustenie vybranej aplikácie. 

Veľkú 6,7-palcovú obrazovku výrobca nazýva CinemaVision a je podľa neho výhodná na pozeranie multimediálneho obsahu. Nájdeme na nej Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2520 bodov a na výber máte 60 Hz, 90 Hz obnovovaciu frekvenciu alebo automatické prispôsobenie zobrazovanému obsahu. Ja som to nechala na umelú inteligenciu. Pri cenovke 500 eur by sa hodila vyššia 120 Hz frekvencia, ktorú konkurencia už začína vo svojich modeloch vyššej strednej triedy používať.

USB-C konektor, 3,5 mm jack a jeden reproduktor nájdeme v spodnej stene, horná je prázdna. V ľavej sa okrem spomínaného tlačidla na aktivovanie Google asistenta nachádza hybridný slot na dve nanoSIM karty alebo jednu nanoSIM a jednu microSD, ktorou si viete rozšíriť 128 GB úložisko. 

V Moto G100 beží takmer operačný systém Android 11 doplnený o aplikáciu Moto, ktorá ponúka personalizáciu nastavení a známe Moto funkcie a gestá. Máte tu na výber rôzne štýly, tapety, nastavíte si vlastný font písma, ikony, farbu a podobne. 

Umožníte ovládať svoj telefón gestami, ako sú akcie Rozdeliť potiahnutím prstom, Rýchla snímka, Rýchly prístup k baterke, Snímka obrazovky tromi prstami, Stlmiť zvonenie po zdvihnutí, Súprava nástrojov pre snímky obrazovky, Ovládacie prvky médií a ďalšie. 

Návyková je Moto obrazovka, kedy sa vám na zamknutom displeji zobrazujú doručené notifikácie a zmeškané udalosti, pričom po podržaní prsta na ikone správy sa vám ukáže náhľad s textom a viete na ňu rovno aj odpovedať. 

Obrazovka sa zobudí aj po prijatí notifikácie či po zodvihnutí telefónu. V Moto apke nájdete aj špeciálny herný režim, počas ktorého vás nebudú rušiť žiadne notifikácie ani hovory a nastavíte si aj zvukové efekty pre počúvanie hudby. 

FM rádio prekvapivo chýba, pri Moto G30 sme ho v menu našli a dokonca sa dalo počúvať aj bez pripojených slúchadiel. Ťažko povedať, podľa čoho sa výrobca rozhoduje, či rádio v smartfóne ponúkne alebo nie. Takisto zamrzí absencia stereo reproduktorov. 

Konektivita je dostatočná, okrem spomínanej možnosti pripojenia na siete piatej generácie poteší Moto G100 Wi-Fi 6, širokou podporou navigačných satelitov, Bluetooth 5.1 a nechýba ani NFC na bezkontaktné platby mobilom. 

Fotoaparáty v nových Motorolách sa mi páčia, prekvapujú ma slušnými výsledkami, najmä za dobrých svetelných podmienok, použiteľným širokouhlým objektívom a baví ma aj makro fotoaparát s možnosťou nahrávať makro video. V zostave zadných fotoaparátov by ste však samostatný makro objektív hľadali márne. 

Moto G100 na to využíva širokouhlý objektív so 16 Mpix snímačom. Keď sa v automatickom režime priblížite k snímanému objektu dostatočne blízko, fotoaparát sa sám prepne do makro režimu, prípadne môžete ťuknúť na ikonu kvetinky. Zaujímavosťou je prisvetľovací kruh okolo objektívu, ktorý sa aktivuje automaticky a prisvetlí vám tak snímaný predmet. 

Výsledné makro snímky sú veľmi dobré a s 2 Mpix tradičným makro fotoaparátom, ktorý výrobcovia tvrdohlavo do zostavy fotoaparátov pridávajú, sa ani nedajú porovnať. Nebo a dudy. Navyše môžete nahrávať makro videá vo vysokom 4K rozlíšení. Toto je pre Moto G100 unikátne a viem si predstaviť využitie napríklad pri manikérkach či vizážistkách, ktoré potrebujú prezentovať svoju tvorbu video zábermi z blízkej vzdialenosti. 

Hlavný 64 Mpix fotoaparát využíva známu technológiu Quad Pixel pre spájanie štyroch pixelov do jedného pre lepšie a jasnejšie fotografie. Výsledkom sú 16 Mpix snímky. Pokiaľ chcete využiť 64 Mpix senzor naplno, musíte ísť do režimov a zvoliť Ultra-Res. Páčia sa mi aj výsledky z portrétového režimu s rozostreným pozadím. Softvér si dobre poradí s vlasmi, chlpmi zvierat, kožušinou a podobne. 

V režimoch nájdete tradične aj Zvýraznenú farbu, kedy si zvolíte jednu dominantnú farbu, ktorá bude na zábere, zvyšné ostanú v sivých odtieňoch. V tomto režime môžete aj nahrávať video. Zaujímavý je režim Duálne zobrazenie, v ktorom nahrávate naraz zo zadnej aj prednej kamery. Počas nahrávania môžete medzi kamerami prepínať, využívať širokouhlé zobrazenie aj zhotovovať fotografie, na ktorých budete mať zábery z prednej a zadnej kamery naraz. 

Dva malé otvory v displeji dávajú tušiť, že tu nájdeme okrem prednej kamery aj širokouhlý fotoaparát, čo oceníte pri snímaní skupinových selfie. Pri nahrávaní videa môžete zapnúť elektronickú stabilizáciu obrazu. 

Technológia Audio Zoom má pomáhať odfiltrovať rušivé zvuky počas nahrávania a vytiahnuť hlas osoby z videa do popredia. Fotoaparát Motoroly Moto G100 je naozaj všestranný a poslúži v každej situácii, niekomu však môže chýbať teleobjektív. Fotografie viete ukladať aj do formátu RAW pre ďalšie profesionálnejšie úpravy. 

Zaujímavou funkciou Moto G100 je podpora platformy Ready For, ktorá umožní zdieľať obsah telefónu na televíznu alebo externú obrazovku. Na veľký monitor si tak môžete presunúť svoje obľúbené hry, poslúži pri videokonferenčných hovoroch, alebo si môžete na obrazovke počítača spustiť aplikácie z mobilu, čím získate viac priestoru na prácu alebo zábavu. Dokonca si môžete cez Bluetooth pridať klávesnicu a myš. 

Technológia Ready For je zatiaľ kompatibilná so smartfónmi Motorola edge+, edge+ s a Moto G100. Potrebujete však kábel USB-C použiteľný na prenos videa alebo adaptér USB-C na HDMI, pričom televízor alebo monitor musí mať port HDMI alebo port USB-C na vstup videa. 

Motorolu Moto G100 napája 5000 mAh akumulátor. Pri vyššej záťaži zvládnete celý deň na jedno nabitie, večer však odporúčam nezabudnúť nabiť, lebo ráno sa môžete zobudiť s 10 % kapacitou. Svoju daň si zrejme berie výkonný procesor a 90 Hz veľký displej. Kým Moto G30 s rovnako veľkou batériou mi vydržala aj dva dni na jedno nabitie, pri Moto G100 som nabíjala častejšie. Samotné nabíjanie trvá dodávaným 20 W adaptérom približne dve hodiny, za hodinu sa mi telefón nabil z 10 % na 60 %. 

Výhody: 

+ vysoký výkon

+ pekný dizaj s vodoodpudivou vrstvou

+ veľký 90 Hz displej

+ kvalitné fotoaparáty

+ makro video v 4K rozlíšení

+ šikovné Moto funkcie

+ 5G a Wi-Fi 6

+ podpora pre platformu Ready For

Nevýhody: 

- vysoko umiestnená čítačka odtlačkov

- vzhľadom na konkurenciu vysoká cena

- chýbajúce FM rádio

- Google tlačidlo sa nedá využiť na nič iné

Orientačná cena: 499,90 €

Záver

Motorola Moto G100 určite patrí k tomu najlepšiemu, čo výrobca v sérii Moto G priniesol. Hlavným lákadlom bude zrejme výkonný procesor a veľmi slušné fotoaparáty, z nich vyniká najmä makro režim so 4K videom. Túto špecifickú funkciu však zrejme ocení len minoritný počet zákazníkov. Tí ostatní majú na výber z množstva ďalších kreatívnych režimov. 

V peknom tele s výrazne natiahnutým displejom sa ukrýva schopný hardvér, ktorý vám môže dobre  poslúžiť najbližšie dva tri roky, možno dlhšie. Bonusom je spolupráca s novou platformou Ready For, ktorá sa bude ďalej rozvíjať a v budúcnosti môže priniesť ďalšie možnosti využitia podobne, ako Samsung DeX.

Moto G100 to však vzhľadom na päťstoeurovú cenovku nebude mať ľahké. na trhu je veľké množstvo konkurenčných modelov, ktoré ponúkajú aj 120 Hz displej, teleobjektív, certifikovanú vodeodolnosť či stereo reprodukciu zvukov. Držíme jej palce. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 

 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu