Motorola Moto G 5G Plus - solídny výkon za prijateľnú cenu

Recenzia dual SIM androidu s pekným 6,7'' úzkym CinemaVision displejom, dostatočne výkonným hardvérom, slušným fotoaparátom, duálnou selfie kamerou a silnou batériou.

Na Motorole s dlhým a trošku krkolomným názvom Moto G 5G Plus vás zrejme ako prvé upúta úzky, na výšku natiahnutý displej označovaný ako CinemaVision. Pomer strán 21:9 a Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2520 bodov je podľa výrobcu vhodné na pozeranie multimediálneho obsahu aj čítanie správ na webe. Naraz sa vám na obrazovke zobrazí viac textu a nemusíte tak často skrolovať. 

Novinka dostala 90 Hz obnovovaciu frekvenciu IPS displeja. V nastaveniach si zvolíte, či chcete tradičných 60 Hz, vyššiu plynulosť s 90 Hz, ale za cenu vyššej spotreby batérie, alebo to necháte na umelú inteligenciu, ktorá sama určí optimálne nastavenie podľa aktuálnej úlohy.  

Vďaka úzkemu displeju sa Moto G 5G Plus dobre drží v ruke, aj keď ovládanie jednou rukou vôbec nie je jednoduché. Dokonca čítačka odtlačkov je v pravej bočnej stene umiestnená veľmi vysoko a pokiaľ držím smartfón v ruke opretý o dlaň, môj palec na ňu bez prechytávania telefónu v ruke nedočiahne. 

Musím zariadenie držať iba z boku, no vtedy sa mi konštrukcia šmýka a hrozí, že sa mi pri manipulácii vyšmykne. Tlačidlo Google asistenta na ľavej strane je takisto neskutočne vysoko, ale to som nepoužívala, takže mi to nevadilo. V dolnej stene nájdeme USB-C konektor, audio jack a reproduktor priemernej kvality. Horná je prázdna

Našťastie Motorola nesklamala a spolu s nabíjačkou a káblom nájdete v balení aj prisvitné silikonové puzdro, ktoré nielenže zaistí bezpečnejší pocit pri používaní a ochráni pred škrabancami, ale aj dorovná vystupujúce objektívy zadných fotoaparátov. Takže pri položení telefónu na tvrdú podložku sa už nekýve. 

Výkon má na starosti čipset Snapdragon 765 5G spolu so 6 GB operačnou pamäťou a môžem povedať, že na bežné používanie úplne stačí. Za celý čas používania som sa nestretla s žiadnym problémom ako pomalé rekacie či zasekávanie. Vnútorný 128 GB priestor si viete rozšíriť microSD kartami, prídete tým však o dual SIM funkciu. Výrobca použil hybridný slot. 

Výhody 5G konektivity sme si na vlastnej koži zatiaľ nevyskúšali, no ten, kto sa pre novinku rozhodne už dnes, bude po spustení komerčnej prevádzky slovenskými operátormi pripravený. 

Nové používateľské rozhranie My UX prináša bočný panel so skratkami vybraných aplikácií. Podobné riešenie ponúka aj Sony na Xperiách a pred rokmi s ním prišiel Samsung na modeloch so zaobleným displejom (S6 edge+).

Jeho nastavenie hľadajte v Moto aplikácii - Dotyk na vypínač. Dvojitým kliknutím palcom na vypínač sa z pravej bočnej strany zobrazí malý panel, na ktorý si pridáte šesť najpoužívanejších aplikácií a ušetríte si tak vstup do menu. 

Na pohyb v systéme môžete používať známe gestá, notifikačnú lištu stiahnete slajdnutím prstom po obrazovke smerom dole, ponuku aplikácií vyrolujete opačným gestom zdola nahor. Nechýbajú Moto funkcie a Moto gestá, vrátane Moto obrazovky. 

Výrobca nezabudol ani na FM rádio, ktoré viete dokonca spustiť aj bez pripojených slúchadiel. Kvalita je však vtedy nižšia, preto ak máte slabý signál, zapojeniu slúchadiel do 3,5 mm konektora sa asi nevyhnete. 

Fotoaparát v Moto G 5G Plus ma bavil. Štyri zadné objektívy plus dva predné na selfie naznačujú, že nebudete mať problém zosnímať klasickú, širokouhlú, makro fotografiu ani snímku s rozostreným  pozadím. Práve bokeh efekt ma príjemne prekvapil. Rozostrenie bolo celkom presné, prirodzené a nemám k nemu väčšie výhrady. 

Pri dobrom svetle sa z hlavného fotoaparátu s technológiou QuadPixel dočkáte dobrých výsledkov, s pribúdajúcim šerom môže nastúpiť šum, no svoju prácu tu dobre odvedie nočný režim, ktorý vám aplikácia automaticky ponúkne. Kvalitu nočného režimu si môžete pozrieť v skúšobných fotografiách na konci článku. 

Nečakajte kvalitu z tisíceurových top modelov, ale pokiaľ niekto hľadá výkonný android s dobrým foťákom, nemám dôvod ho od kúpy Moto G 5G Plus odrádzať. Príjemne prekvapil aj makro objektív, ktorý ponúka automatické zaostrovanie. Kompletné špecifikácie fotoaparátov a ďalšej hardvérovej výbavy hľadajte v našom základnom infe

Predný hlavný fotoaparát dopĺňa širokouhlý objektív, ktorý oceníte pri snímaní skupinových selfie alebo keď chcete v zábere za sebou viac objektov. Zaujímavým a netradičným prvkom je pulzujúce biele svetlo okolo aktívneho objektívu predného fotoaparátu a vy tak viete, ktorý sa práve používa, a pri selfie sa pozeráte do toho správneho. 

Batéria s 5000 mAh kapacitou hravo zvládne na jedno nabitie dva dni bežného používania. V balení sa nachádza 20 W nabíjačka, no na doplnenie do 100 % kapacity si počkáte dve hodiny. Za hodinu sa akumulátor dobije približne do polovice hodnoty. 

Výhody: 
+ výkonný čipset
+ pekný a veľký 90 Hz displej 
+ slušné fotoaparáty
+ širokouhlý predný fotoaparát
+ dizajn
+ silná batéria
+ šikovná nadstavba
+ 5G konektivita

Nevýhody: 
- šmykľavá konštrukcia
- ovládacie tlačidlá umiestnené veľmi vysoko
- dvojhodinové nabíjanie

Orientačná cena: 399 eur (128 GB)

Záver
Motorola Moto G 5G Plus je podľa mňa vydarený model. Pekný dizajn s výkonným čipsetom a 5G konektivitou dáva nádej, že telefón bude stačiť na bežné používanie aj ďalšie dva roky, možno dlhšie. Po spustení 5G sietí na Slovensku budete s touto Motorolou na rýchlu sieť pripravení. 

Určite potešia známe funkcie Moto nadstavby, rýchle ovládanie gestami a šestica fotoaparátov podáva slušné výsledky. Čerešničkou na torte je dvojdňová výdrž na jedno nabitie. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu