Motorola Edge+ - vydarený návrat medzi špičku

Recenzia štýlového top modelu, ktorý zaujme výrazne zaobleným displejom, výkonným hardvérom, veľmi dobrou výdržou a 108 Mpix fotoaparátom s OIS.

Po niekoľkých rokoch sa fanúšikovia značky Motorola dočkali. Výrobca priniesol smartfón, ktorý môžeme smelo zaradiť medzi aktuálnu špičku. Dizajnom, výbavou, ale aj cenou. 

Práve cenovka okolo tisíc eur už nie je výsadou iba Applu a Samsungu, ale postupne si na túto vysokú cenovú hladinu trúfajú aj iní výrobcovia, ktorí sa ešte donedávna hrdili tým, že sú schopní ponúknuť konkurencieschopné modely za výrazne nižšie ceny. 

Po tradičných modeloch série Moto G, Moto E a One, ktoré na slovenskom trhu Motorola v posledných rokoch ponúka, priniesla aj prémiový model Edge+. Takisto sa u nás predáva jej lacnejší súrodenec s rovnakým dizajnom, ale slabšou výbavou a polovičnou cenou. Čím sa líši, sa dočítate v základnom infe Motorola Edge

Nadupaná Motorola Edge+ má všetko, čo by dnešnému top smartfónu nemalo chýbať. Atraktívny vzhľad, kvalitné spracovanie, výkonný hardvér, výborné fotoaparáty a silnú batériu s bezdrôtovým reverzným nabíjaním. Keby jej nechýbalo FM rádio, infraport, plnohodnotná vodeodolnosť a slot na pamäťové karty, bol by to top model bez kompromisov. 

Motorolu Edge+ som mala na test iba týždeň, čo mi stačilo len na krátke zoznámenie, no kto je zvedavý na verdikt už teraz, môžem prezradiť, že ma veľmi milo prekvapila a vôbec by mi neprekážalo, keby som ju ako primárny telefón používala dlhý čas. 

Okolie upúta už na prvý pohľad. Sklenená konštrukcia s tzv. vodopádovým displejom, ktorý preteká po stranách, pôsobí naozaj efektným dojmom. Wow efekt umocňuje použitá tapeta, na ktorej sa po dotyku displeja hýbu morské vlny. 

Pri používaní som ocenila priesvitné silikonové puzdro, ktoré som našla v balení spolu so slúchadlami a 18 W nabíjačkou. Sklenená konštrukcia je totiž strašne šmykľavá a pri položení na nerovný povrch sa telefón sám pohyboval. Bez puzdra som mala obavu, že mi spadne na zem. Navyše pekne dorovná vystupujúce objektívy fotoaparátov. Ochránite ich tak nielen proti poškriabaniu, ale na tvrdej podložke sa telefón kvôli nerovnému povrchu už nekýve.

Kvalitne spracovanej sklenenej konštrukcii spevnenej hliníkovým rámom inak nie je čo vytknúť. V pravej bočnej stene sa nachádza ovládanie hlasitosti a vypínač s vrúbkovaným povrchom, vďaka čomu ho bez problémov nahmatáte aj v úplnej tme. Ľavá stena je prázdna. Hore nechýba 3,5 mm jack, ktorý dnes býva v top modleoch skôr vzácnosťou, dole nájdeme USB-C konektor, reproduktor a slot na jednu nanoSIM kartu. 

Vrchná a dolná časť je mierne prehnutá dovnútra, čo umožní telefón postaviť na výšku. Vzadu je umiestnené nenápadné logo výrobcu a spomínané kombo fotoaparátov spolu s ToF senzorom a LED diódou. Jej silné svetlo môžete využiť aj ako baterku, stačí použiť známe Moto gesto - zatrasenie telefónom, ktoré svetlo zapne a vypne. 

Ide o veľké a ťažké zariadenie s hmotnosťou viac než 200 gramov, no vďaka natiahnutému OLED displeju je šírka "len" 71 milimetrov, čo je ešte akceptovateľné. Ovládanie jednou rukou uľahčuje nové rozhranie My UX s funkciami navrhnutými na využitie zahnutého displeja. Okrajové osvetlenie sa zobrazí pri nabíjaní batérie, prichádzajúcich hovoroch, pri budíku aj notifikáciách.

Na rýchly prístup k vybraným aplikáciám a funkciám môžete pristupovať priamo z domácej obrazovky potiahnutím palcom od pravého okraja smerom do stredu. Týmto gestom sa vyroluje obrazovka zástupcov, ako to výrobca volá. Funkciu si aktivujete v Nastaveniach - Dotyk na okrajoch. 

Potiahnutím po paneli akcií nahor zobrazíte naposledy použité aplikácie, smerom nadol stiahnete lištu s notifikáciami a panelom rýchlych nastavení. Tak ako pri každom novom telefóne, odporúčame prejsť všetky položky v nastaveniach, nevynechať žiadnu podkategóriu s rozšírenými možnosťami, pretože práve tam môže byť hlbšie skrytá nejaká zaujímavá funkcia, ktorá vám uľahčí používanie. 

Medzi moje najobľúbenejšie patrí Moto obrazovka a Moto akcie, ktoré fanúšikovia značky poznajú už dlhé roky. Aj zo zamknutej obrazovky tam môžete rýchlo reagovať na doručené správy, vidíte náhľad textu doručeného e-mailu a ďalšie zmeškané udalosti. Nad zhasnutou obrazovkou len prejdete rukou a rozsvieti sa, telefón nemusíte ani zdvihnúť, aby ste mali prehľad o tom, čo sa práve deje. 

Displej novej Motoroly je veľmi efektný. Pri používaní na priamom slnku mu nemám čo vytknúť. Vďaka 90 Hz obnovovacej frekvencii je pohyb plynulý a Full HD+ rozlíšenie na 6,7-palcovej obrazovke úplne dostačujúce. Nároční používatelia možno oprávnene kritizujú, že výrobca nepoužil QHD+ panel a nedal majiteľom na výber, či chcú používať jemné rozlíšenie alebo uprednostnia tradičné Full HD a o niečo málo dlhšiu výdrž batérie. 

Vodopádové zaoblenie, ktoré vraj dosahuje 90° má však aj svoje mínusy. Nielenže sa na zaoblených častiach leskne a text je horšie čitateľný, ale aj pri zobrazení obsahu na webe, alebo prezeraní fotografií, sú zaoblenia rušivé. Našťastie, neželané dotyky Motorola dobre eliminovala, takže som sa nestretla so žiadnym náhodným spustením aplikácie alebo inej akcie. Pokiaľ by vám zaoblenie prekážalo, môžete si bočné strany nechať softvérovo začierniť, ale prečo by to človek robil, keď si Edge+ zrejme kúpil aj kvôli efektnému displeju. Ale prečo by ste to robili, keď si Motorolu zrejme kúpite aj kvôli displeju? 

V redakcii nie sme zástanci zaoblených displejov, nech sú akokoľvek efektné, skôr naopak. Uprednostňujeme rovné displeje aj z dôvodu jednoduchšej ochrany pred poškodením. Nalepiť ochranné sklo na rovný displej nie je problém, ale pri zahnutom displeji už narazíte na ťažkosti. Ale úplne chápeme aj tých, čo si telefón s výrazne zaobleným displejom kúpia. 

Či sa predáva ochranné sklo na Motorolu Edge+ netušíme, no svoju základnú úlohu splní dodávaný priesvitný kryt, ktorý presahuje až nad displej, takže ho ochráni pred poškodením, pokiaľ napríklad položíte telefón displejom nadol. 

V displeji je integrovaná čítačka odtlačkov. Tak ako pri iných výrobcoch, ani tu nie je stopercentná, ale celkom spoľahlivá a vcelku rýchla. No stále je čo vylepšovať. Je to hlavný spôsob zabezpečenia telefónu, pretože odomykanie tvárou som tu nenašla. A to som hľadala všade. Pokiaľ niekto vlastníte tento telefón a objavili ste, kde sa nastavenie rozpoznávanie tvárou ukrýva, dajte mi, prosím, vedieť v diskusii pod článkom. 

Motorola sa pýši, že na kvalite reproduktorov spolupracovala s izraelskou firmou Waves. Stereo zvuk zaistí spodný reproduktor a slúchadlo nad displejom. Kvalitu môžem len pochváliť. Zvuk bol dostatočne hlasný a vyvážený, naozaj sa mi páčil. Dodávané slúchadlá patria k tomu lepšiemu, s čím som sa v balení telefónov stretla. Prekvapilo ma však, že ovládať hlasitosť prehrávanej hudby musím cez mobil. Škoda.

Na prvý pohľad hardvérovej výbave nemáme čo vytknúť. Kombinácia Snapdragonu 865, 12 GB RAM a 256 GB úložiska (bez možnosti rozšírenia) vyzerá úchvatne, preto ma zarazili občasné oneskorené reakcie najmä v aplikácii fotoaparát. Po stlačení spúšte by som očakávala okamžité zhotovenie snímky, no až dvojsekundové oneskorenie je neprijateľné. Ale nie vždy. 

Možno bola chyba v testovacom kuse, do redakcie dostávame aj modely s nefinálnym softvérom, a tak sa môže stať, že tieto negatívne skúsenosti sa zariadení z bežného predaja netýkajú. 

Lákadlom novinky je fotoaparát. Hlavný 108 Mpix snímač rovnako ako 25 Mpix predná kamera disponuje technológiou Quad Pixel, ktorá skladá štyri pixely do jedného, a tak výsledná fotografia s pomerom strán 4:3 má v prípade hlavného zadného fotoaparátu 27 Mpix rozlíšenie, pri prednej kamere to je 6 Mpix fotografia. 

Za širokouhlým objektívom  s automatickým zaostrovaním sa ukrýva 16 Mpix senzor, ktorý využijete aj na makro zábery, a vo foto výbave nechýba ani 8 Mpix teleobjektív s trojnásobným optickým priblížením. Pomocný ToF senzor poslúži pri rozšírenej realite a na kvalitnejšie rozostrenie pozadia, tzv. bokeh efekt. 

Kto si kúpi Motorolu Edge+ kvôli fotoaparátu, nemal by byť sklamaný. Výsledné fotografie sú veľmi dobré, s množstvom detailov a minimálnym šumom. Spokojná som bola nielen s hlavným, ale aj širokouhlým fotoaparátom, ktorým som vyfotila aj niekoľko podarených makro záberov. Makro fotoaparát ma naozaj bavil. 

Problémom nie sú ani zhoršené svetelné podmienky, prípadne nočné fotografovanie. Hlavným, nie širokouhlým fotoaparátom. Väčšinu času som mala fotoaparát na automatike, asi ako zrejme väčšina používateľov. Telefón si sám zvolil vhodný režim, aj v noci. Výsledná fotografia bola prirodzená, nie zbytočne prepálená. 

Videá zhotovíte aj v 6K rozlíšení s 30 fps, ale prekvapivo aj pri 4K je rýchlosť iba 30 fps. Nahrávať videá môžete aj širokouhlým a približovacím fotoaparátom. Vtedy je maximum Full HD pri 60 fps. Predná kamera ponúka 4K videá pri 30 fps. Všetky dôležité parametre fotoaparátov nájdete v tabuľke základného infa

Pohľad na údaj o 5000 mAh batérii dáva tušiť, že telefón nebude mať problém zvládať na jedno nabitie ani náročný deň. Môžem potvrdiť, že výdrž je naozaj veľmi dobrá. Po celodennom používaní, kedy som sa s telefónom často "hrala", fotila, inštalovala aplikácie, čítala správy a podobne, som večer mala ešte necelých 30 %. 

Cez víkend som sa dostala na dva dni na jedno nabitie. Pripravte sa na to, že nabíjanie trvá s dodávanou 18 W nabíjačkou viac než dve hodiny. Edge+ podporuje aj reverzné 5 W bezdrôtové dobíjanie, takže vám Motorola v prípade núdze poslúži aj ako power banka. 

Výhody: 

+ atraktívny dizaj

+ výkonný hardvér

+ Moto akcie

+ kvalitné fotoaparáty

+ stereo reproduktory

+ veľmi slušná výdrž batérie

+ silikonové puzdro v balení

+ 3,5 mm jack

Nevýhody: 

- hmotnosť

- šmykľavá konštrukcia

- chýba odomykanie tvárou

- chýba vodeodolnosť IP68

- občas pomalé reakcie spúšte fotoaparátu

- 4K videá iba s 30 fps

Orientačná cena:  999 €

Záver

Motorola Edge+ splnila to, čo som od nej očakávala. Ponúka atraktívny dizajn, hardvér, ktorý aj po dvoch alebo troch rokoch nebude patriť medzi výrazne zastaralý, a všestranný kvalitný fotoaparát, s ktorým sa môžete vyhrať. Včase písania recenzie klesla cena na 999 eur, takže ani výčitka k prehnanej cenovke už neplatí. 

Za tisícku tak dostanete smartfón s atraktívnym dizajnom, výkonným hardvérom, výborným fotoaparátom, kvalitnými stereo reproduktormi, návykovými Moto akciami a veľmi slušnou výdržou na jedno nabitie. Chýbala mi snáď iba plnohodnotná vodeodolnosť, ale telefonovania v daždi sa obávať nemusíte. Konkurencia je však rovnako silná, a tak je len na vás, čo uprednostníte. 

Skúšobné fotografie:


 

Diskusia k článku:

Marián Petrík21.06.2020 - 09:02 Trvalý odkaz

vydarený návrat? ani by som nepovedal. zas máte ružové okuliare? takto má vyzerať objektívna recenzia. https://www.youtube.com/watch?v=JDr7FS_6e3o máte sa čo učiť. toto je váš najväčší problém. maľujete recenzie do ružova. často vyhlásite zlý mobil za dobrý. pripadá mi to, ako keby vám niekto za to platil. na základe vašich recenzií by som si v živote nekúpil žiaden mobil. a ešte som zvedavý, aké chválospevy tu dá rišo na ten foťák. to ešte len bude zábava.

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK22.06.2020 - 12:58 Trvalý odkaz

Chlapci, nejako ste sa rozohnili.. Tento fon ma vo vseobecnosti celkom slusne recenzie a nejaky preafektovany ... z Huramobil to urcite nezmeni :)

Marián Petrík22.06.2020 - 18:27 Trvalý odkaz

In reply to by TBK

tak nevieš, čo sú to slušné recenzie. ja nepotrebujem na ružovo namaľovanú recenziu. ja potrebujem poznať nedostatky. a tu sa o nich veľmi často nepíše. mobil fotí machlanice a rišo sa rozplýva, ako to výborne fotí. tak to tu chodí. práve ten z hurámobilu robí triezve recenzie. a aj z techarény. lenže ty také veci vôbec nepoznáš. huramobil je ešop. v jeho záujme by bolo práve to maľovanie na ružovo. a predsa tak nerobí.

Celá diskusia 28 príspevkov