Motorola Edge 40 Neo - neprávom v tieni konkurencie

Recenzia elegantného a ľahkého androidu s pekným displejom, certifikáciou IP68, dostatočným výkonom, šikovnými Moto funkciami, 50 Mpix fotoaparátom s OIS a 5000 mAh batériou s rýchlym 68 W nabíjaním.

Motorola už druhý rok spolupracuje s uznávanou spoločnosťou Pantone, ktorá udáva trendy vo farbách, a tak sme sa mohli stretnúť s viacerými modelmi tejto značky, ktoré boli "oblečené" do Pantone farby roka 2023 - magentovej. 

Spoluprácu s Pantone využila Motorola aj pri rozhodovaní, v akých farbách prinesie model Edge 40 Neo (základné info). Treba uznať, že okrem klasickej čiernej stavila na atraktívne odtiene modrej a zelenej. Povrch zadnej steny je zo syntetickej kože, čo dodáva telefónu luxusný vzhľad. 

Navyše, ku každej farebnej verzii dostanete v balení farebne doladené puzdro, takže nemusíte míňať peniaze na kúpu ochranného krytu. Motorola myslí aj na ekológiu, a tak celé balenie je úplne bez plastov, vrátane dodávaného puzdra, ktoré je celé vyrobené z materiálu rastlinného pôvodu. Nezvyčajné a Motorolu za toto chválime. 

Po otvorení krabičky, v ktorej nechýba 68 W nabíjačka ani USB-C kábel, vás ovanie jemná vôňa, ktorá je cítiť aj z telefónu. Nebojte sa, nebudete ako chodiaca drogéria, vôňa je decentná a po čase vyprchá. Ale najmä dámam sa bude tento počin výrobcu páčiť. 

Motorola Edge 40 Neo je naozaj vydarený model. Ponúka štýlový vzhľad, bohaté balenie, napriek silnej batérii sa podarilo zachovať nízku hmotnosť 172 gramov a nesklame displej ani fotoaparáty. V cenovej triede okolo 450 eur je silná konkurencia a mne sa zdá, že táto Motorola je tak trochu neprávom nedoceňovaná.

Nechýba jej nič podstatné, ak teda netrváte na pamäťových kartách, FM rádiu, infraporte, 3,5 mm audio jacku alebo bezdrôtovom nabíjaní. Nič zo spomínaných vecí nie je pre mňa v kategórii "neodpustiteľné". Vďaka cloudu aj tak nepotrebujem veľký úložný priestor, rádio môžem počúvať internetové, infraport sa môže hodiť, ale úprimne, kto ho naozaj pravidelne využíva?

Audio jack ani nepamätám, kedy som naposledy použila, odkedy vlastním bezdrôtové slúchadlá a bezdrôtové nabíjanie ma necháva chladnou. Zaujímavé sa pre mňa stáva až od rýchlosti 50 W. A to ponúka zatiaľ málo modelov. No vy to môžete cítiť inak, každému vyhovuje a chýba niečo iné. 

Pre mňa je Motorola Edge 40 Neo veľmi príjemným prekvapením. Páči sa mi dizajn s umelou kožou na zadnej strane, vďaka oblým bočným stenám sa v ruke drží veľmi dobre a nešmýka sa. Nízka hmotnosť je bonusom, ktorý oceníte nielen pri dlhšom hovore, ale aj bežnom používaní. 

Veľkým plusom je plnohodnotná certifikácia IP68, telefón tak zvládne ponorenie pod vodnú hladinu (sladkú) počas 30-tich minút až do hĺbky 1,5 metra. Máme to overené, na prezentácii Motoroly bol telefón ponorený v sklenenej nádrži oveľa dlhší čas a stále bez problémov fungoval. Neodporúčame ale prekročiť dobu udávanú výrobcom, teda polhodinu.

Vypínač v bočnej stene je umiestnený v pre mňa správnej výške. Nemusím si telefón v dlani posúvať vyššie, ako pri niektorých iných smartfónoch značky, ktoré som testovala. V spodnej stene sa nachádza USB-C konektor 2.0, potešil by rýchlejší štandard, ale v tejto cene je kompromis pochopiteľný. 

Do šuplíka vedľa USB-C portu sa zmestia dve nanoSIM karty. Ak ste fanúšik eSIM kariet, dobrá správa, Edge 40 Neo ich podporuje. Vtedy viete používať naraz jednu eSIM a jednu nanoSIM. Telefónu nechýba stereo reprodukcia zvuku, ktorú zabezpečí spodný reproduktor a druhý umiestnený v tenkej mriežke nad displejom. Kvalitou neohúri, ale ani nesklame. Hlasitosť je veľmi dobrá. 

Ľavá strane je prázdna, takže ak počas fotografovania alebo nahrávania videí potrebujete telefón oprieť kvôli stabilite o podložku, nebude sa vám kývať. Edge 40 Neo má jednu zaujímavú funkciu ovládania - dvojité poklepanie po zadnej stene. Nastavenie nájdete v časti Kinetické gestá a nastaviť si na rýchle spustenie gestom poklepania môžete niektorú z obľúbených aplikácií alebo funkcií. 

Okrem tohto gesta viete využiť známe Moto gestá ako je rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým otočením zápästia alebo zapnutie svietidla zatrasením. Prejdite si sekciu Gestá, nájdete tam množstvo prispôsobiteľných nastavení na rýchle ovládanie. 

Medzi obľúbené funkcie smartfónov Motorola patrí Moto obrazovka. Po dvojitom ťuknutí na zhasnutý displej prebudíte obrazovku a zobrazí sa vám čas, dátum, ikona počasia a štyri ikony notifikácií. Ťuknutím na jednotlivé ikony na zamknutom displeji sa vám rozbalí bublina s podrobnosťami hlásenia. 

Viete si tak prečítať časť doručenej správy, ale neviete na ňu už odpovedať, na to musíte odomknúť displej. Poslúži na to okrem iného integrovaná čítačka odtlačkov, tá funguje rýchlo a korektne. Nezaznamenala som žiadne problémy s rozpoznávaním naskenovaného prsta. 

Ak si povolíte Bočné osvetlenie, pri doručení notifikácie sa vám môže rozsvietiť displej a okolo jeho okrajov sa objaví farebná čiara. Všetky personalizované nastavenia vzhľadu a funkcií nájdete v menu časti Vlastné nastavenia. 

Vyberiete si tu tapetu, motívy, druh a veľkosť písma, farby, tvar ikon, animáciu odtlačku, rozloženie mriežky, nastavíte tmavý režim, zvuky a spomínané osvetlenie okrajov. To zasvieti pri prichádzajúcom hovore, budíku a upozornení z aplikácií. Viete si nastaviť časové obdobie svietenia, aby funkcia zbytočne nebrala energiu počas vášho spánku. 

AMOLED displej so 6,55'' uhlopriečkou a štandardným Full HD+ rozlíšením disponuje maximálnym jasom 1300 nitov, čo stačí na dobrú čitateľnosť za slnečného počasia. Displej sa pýši až 144 Hz obnovovacou frekvenciou, tú ale využijete len v niektorých kompatibilných hrách. 

Na výber máte v nastaveniach 60 Hz, 120 Hz, 144 Hz a Automatický režim s maximom 120 Hz. Odporúčam nechať nastavenie na automatike, kedy si systém sám rozhodne, akú rýchlosť obnovovania zvolí. Je to optimum pre komfortné zobrazenie a energetickú úspornosť. 

Výkon zabezpečuje 6 nm čipset Dimensity 7030 od MediaTeku a k výkonu nemám žiadne pripomienky. Počas bežného používania som nemala problém s výrazným meškaním akcií, spúšťaním aplikácií a podobne. Určite tomu pomáha aj 12 GB operačná pamäť RAM. 

Plynulému pohybu vďačí Motorola Edge 40 Neo aj vyladenému systému, beží tu čistý Android 13, čo mnohí naši čitatelia oceňujú. Menu je bez balastu, ale mne napríklad chýba samostatná galéria fotografií a videí. Je tu iba apka Google Fotky, ktorá mi nevyhovuje, pretože sa mi v nej mieša obsah zo všetkých ostatných zariadení, ktoré používam. Ak si chcem pozrieť iba multimédiá nasnímané Edge 40 Neo, musím ísť do apky Fotoaparát a ťuknúť na nasnímané snímky. 

Samotné fotoaparáty tu nájdeme prekvapivo (pre niekoho) len dva. Hlavný a širokouhlý. Nie je tu žiadny zbytočný objektív na makro snímky alebo bokeh efekt. Za mňa hurá. Na blízke zábery poslúži širokouhlý objektív, ktorému nechýba automatické zaostrovanie a rozostrenie pozadia aj tak zvláda softvér. Na to nepotrebujeme žiadne pomocné 2 Mpix fotoaparáty. 

Niekomu však môže chýbať teleobjektív. Hlavný 50 Mpix fotoaparát disponuje iba 2-násobným priblížením bez straty kvality, čo však väčšine môže stačiť. Dôležitejšie než približovací objektív je pre mňa prítomnosť optickej stabilizácie obrazu na hlavnom fotoaparáte. Oceníte ju nielen vtedy, ak máte neisté ruky, ale aj pri zhoršených svetelných podmienkach, kedy pomáha redukovať množstvo digitálneho šumu na fotografii. 

Výsledné fotografie sú veľmi pekné, s množstvom detailov, najmä za dobrého svetla. Zahanbiť sa nedá ani 13 Mpix širokouhlý fotoaparát so 120° uhlom záberu s automatickým zaostrovaním, ktorým zhotovíte aj makro snímky. 

Vytknúť môžem Motorole silný postprocessing, teda softvérové úpravy fotografií po nasnímaní. Niektoré boli príliš doostrené, neprirodzene potom vyzerá napríklad pokožka tváre. Naopak, pochváliť treba možnosť nahrávať videá v 4K všetkými tromi fotoaparátmi, teda hlavným, širokouhlým aj predným. Na výber máte rýchlosť 30 fps a 60 fps. Pri makro videu je k dispozícii maximálne Full HD. 

Lištu s režimami si v apke Fotoaparát viete upraviť podľa svojich potrieb a často používaných režimov. Stačí kliknúť na ponuku Viac a podržaním prsta na vybranej ikone ju presunúť na lištu. V ponuke Viac nájdete známy a efektný režim Zvýraznená farba, a to aj pri videu, Nočné videnie, Duálne snímanie prednou i zadnou kamerou naraz pri fotografovaní i nahrávaní videa.

K dispozícii je tu aj Ultra-Res režim, teda snímanie do 50 Mpix rozlíšenia. Štandardne sú totiž nasnímané fotografie v 12,6 Mpix rozlíšení. Softvér využíva technológiu spájania štyroch pixelov do jedného pre čo najvyššiu kvalitu. 

Do tenkej a ľahkej konštrukcie sa Motorole podarilo vložiť 5000 mAh batériu. Pri bežnom používaní vám možno bude stačiť nabíjať raz za dva dni, ako mne. No ak ste náročnejší používateľ, ani vtedy sa nemusíte obávať, že by vás Motorola cez deň nechala v štichu. Zvládne celý deň silnej záťaže. 

Nabíjanie trvá dodávanou 68 W nabíjačkou približne 40 minút, záleží pri akej zvyšnej kapacite telefón napojíte. Na 50 % kapacity sa dostanete pomerne rýchlo, za asi 15 minút. nezabudnite si ale zapnúť funkciu "Zvýšiť výkon nabíjania", štandardne je vypnutá. 

V nastaveniach batérie nájdete funkcie Optimalizované nabíjanie, ktoré sa učí od používateľa, kedy a ako obvykle zariadenie nabíja. Batériu rýchlo nabije do 80 % a systém počká na čas zvyčajného odpojenia a tesne predtým dobije zvyšných 20 %. Táto funkcia šetrí životnosť batérie. 

Výhody:

+ štýlový dizajn s umelou kožou

+ certifikácia IP68

+ nízka hmotnosť

+ pekný displej

+ dostatočný výkon

+ slušné fotoaparáty, nechýba OIS

+ všetky fotoaparáty ponúkajú 4K video

+ výborná výdrž batérie

+ rýchle nabíjanie

+ plynulý systém

+ bohaté, ekologické balenie

+ stereo reproduktory

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ podpora eSIM

+ podpora Ready For

Nevýhody:

- chýba teleobjektív

- absencia bezdrôtového nabíjania

- silný postprocessing fotoaparátu 

Záver

Motorola Edge 40 Neo je modelom strednej triedy, ktorý bez väčších výhrad odporučím každému, kto hľadá štýlový smartfón s nízkou hmotnosťou, pekným displejom, dostatočným výkonom, slušnými fotoaparátmi a solídnou výdržou batérie na jedno nabitie. Výhodou je aj certifikovaná odolnosť voči vode a prachu IP68 a možnosť využiť eSIM kartu. 

Pochváliť musí spoľahlivú čítačku odtlačkov, šikovné Moto funkcie a bohaté balenie s jemnou vôňou. Oceňujem pekný kryt ladený vo farbe telefónu, ktorý je celý vyrobený z rastlín. Žiadny plast. Povrch zadnej steny zo syntetickej kože dodáva Motorole nádych luxusu a v netradičnej zelenej farbe priťahuje pohľady okolia. 

Vytknúť by sa dal agresívny postprocessing, ktorý sprevádza úpravu nasnímaných fotografií. Niekedy je to naozaj silné a zbytočné. Niekomu môže chýbať teleobjektív alebo bezdrôtové nabíjanie. Celkovo však ide o vydarený model, ktorý si zaslúži pozornosť a nemal by zapadnúť medzi silnou konkurenciou. 

Živé fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu