Motorola Edge 30 Pro – nenápadný herný smartfón

Recenzia prémiového modelu s kvalitným 6,7'' 144 Hz OLED displejom, výkonným čipsetom, ale priemerným 50 Mpix fotoaparátom s OIS. Lákadlom je rýchle 68 W nabíjanie a Moto funkcie.

Motorola ponúka bohaté portfólio produktov. Od lacných smartfónov so základnou výbavou, cez zariadenia s výborným pomerom cena výkon, až po prémiové modely s výbavou, ktorá uspokojí aj náročného zákazníka.

Do tohto segmentu patrí aj Motorola Edge 30 Pro (základné info), ktorá okrem výkonného hardvéru ponúka podporu pre inteligentné dotykové pero s ovládaním gestami a vylepšenú platformu Ready For, ktorá prepojením s počítačom rozšíri možnosti a funkcie smartfónu. Na recenziu dorazila Motorola bez stylusu, a tak jeho možnosti a funkcie sme nemohli otestovať. 

Telefón zaujme už na prvý pohľad matnou zadnou stenou s povrchom, ktorý pri dopade svetla vytvára zaujímavé efekty po bokoch zariadenia. Napriek matnej povrchovej úprave na nej vidno odtlačky prstov. Síce nie tak rýchlo a tak veľa ako pri sklenených povrchoch, ale predsa len sa občasnému lešteniu nevyhnete. K dispozícii máte v balení aj priesvitný silikónový kryt, ktorý problém s čistením odtlačkov vyrieši. 

Ku kvalite konštrukcie nemám veľké výhrady, dokonca spĺňa certifikáciu odolnosti IP52, takže jej neuškodí striekajúca voda alebo mierne prašné prostredie, ale trápilo ma zlé umiestnenie čítačky odtlačkov a tlačidiel ovládania hlasitosti.

Sú strašne vysoko, najmä pre ženskú ruku, takže pri bežnom uchytení do ruky potrebujete na odomknutie pomocou čítačky posunúť telefón v dlani nižšie. Takisto pri regulovaní hlasitosti. Je to otravné a nepridáva to na stabilite držania v ruke. Rovnaké zlé konštrukčné riešenie som kritizovala už pri Moto G100 (recenzia)

Čítačka odtlačkov je sama o sebe rýchla a spoľahlivá. Máte na výber, či sa telefón hneď odomkne, alebo musíte stlačiť vypínač, čo minimalizuje riziko neželaného odomknutia napríklad vo vrecku, keď sa dotknete zariadenia.

Vypínač slúži aj na vyvolanie rýchleho prístupu k vybraným aplikáciám. Dvojitým poklepaním zobrazíte malé okno, kde máte rôzne skratky. Funguje to rýchlo a spoľahlivo kdekoľvek v systéme. Či už na domácej obrazovke, pri prezeraní webu alebo pozeráte video. 

Trojica objektívov na zadnej strane nad povrch výrazne nevystupuje a pôsobí usporiadaným dojmom. Ostrovček s lesklým povrchom je pekným kontrastom k matnej stene. Dopĺňa ich duálna presvetľovania dióda. Ľavá a horná stena je prázdna, dole sa nachádza slot na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý je nenápadne ukrytý v miniatúrnej mriežke nad displejom.

Reprodukcia zvuku je priemerná, maximálna hlasitosť mohla byť podľa mňa aj vyššia. Spodný reproduktor je dominantný, ten horný je skôr takým doplnkom, ale stereo zvuk v Motorole Edge 30 Pro máte k dispozícii. 

OLED displej ponúka 6,7-palcovú uhlopriečku, Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2400 bodov a 144 Hz obnovovaciu frekvenciu. Štandardom sa stala 120 Hz frekvencia, 144 Hz zvyčajne ponúkajú herné smartfóny. Aj tu ju využijete najmä pri hrách, na bežné skrolovanie po displeji stačí pre príjemné používanie tradičných 120 Hz.

V nastaveniach obrazovky máte na výber, či si nastavíte 60 Hz, 144 Hz alebo rýchlosť obnovovania necháte na systém. Ten sám podľa zobrazeného obsahu vyhodnotí, ktorá rýchlosť je ideálna a dostačujúca. 

Samozrejmosťou je nočný režim s časovaním a nechýba obľúbená Moto obrazovka, ktorá aj pri zamknutom displeji umožní pozrieť si náhľad doručenej notifikácie, napríklad e-mailu alebo správy o počasí. Na správu viete aj odpovedať. Všetky výhody a funkcie v nadstavbe My UX, ktorá beží nad operačným systémom Android 12, nájdete v aplikácii Moto. 

Aplikácia ponúka personalizáciu nastavení a známe Moto funkcie a Moto gestá. Máte na výber rôzne štýly, tapety, nastavíte si vlastný font písma, ikony, farbu a podobne. Zapnete tu aj Vnímavú obrazovku, zhotovenie snímky obrazovky tromi prstami, odomknutie telefónu zdvihnutím a samozrejme nechýba gesto pre rýchle zapnutie LED svietidla a fotoaparátu. 

V Motorole Edge 30 Pro beží výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 1 spolu s rýchlou 12 GB operačnou pamäťou typu UFS 3.1, ktorú si navyše môžete rozšíriť o virtuálne 3 GB. A je to poznať. Keď si k tejto zostave pridáte 144 Hz obrazovku, máte ideálny herný smartfón. Aj keď Motorola tento telefón nekomunikuje ako herný smartfón, pokojne ním môže byť. 

V Moto aplikácii nájdete aj sekciu Gametime. Pri hraní hier si môžete spustiť špeciálny herný režim, počas ktorého vás nebudú rušiť žiadne notifikácie ani hovory a nastavíte si aj zvukové efekty. V časti Výkon máte k dispozícii deaktivovanie prispôsobenia jasu obrazovky, čo by vás pri hraní mohlo inak rušiť. 

Pre každú hru si v sekcii Gametime viete personalizovať nastavenia samostatne, ako je frekvencia obnovovania, zvýšenie limitu výkonu CPU pre plynulé hranie, filtrovanie neúmyselných dotykov rohoch v režime na šírku alebo si viete pridať akustické osvetlenie či rozjasnenie obrazovky v príliš tmavých scénach. Ak ste herný fanúšik, Motorola Edge 30 Pro môže byť jedným z vašich favoritov. 

Pripravte sa na to, že dlhšie hranie graficky náročných hier ide ruka v ruke s vyššou teplotou zariadenia. Nie je to nič extrémne, ale ak spojíte hranie hier a 68 W rýchlonabíjanie v jednom čase, teplota bude naozaj vysoká. 

Konektivitu zabezpečí široká podpora navigačných satelitov, Bluetooth 5.2, NFC pre bezkontaktné platby a rýchle USB-C 3.1. Slot na microSD karty chýba. Uspokojiť sa musíte s interným 256 GB úložiskom typu LPDDR5, pričom približne 16 GB zaberá systém a ďalšie GB obsadia nainštalované aplikácie. V dnešných cloudových časoch však zrejme táto kapacita bude väčšine bežných používateľov stačiť. 

Vďaka podpore platformy Ready For sa jednoducho pripojíte k počítaču pomocou kábla alebo bezdrôtovo, čo využijete pri práci, hraní hier alebo videohovoroch. Ready For PC je teraz kompatibilná aj so systémami Windows 10 a Windows 11, čo uľahčuje pripojenie a umožňuje prístup k dvom operačným systémom na jednej obrazovke na presun súborov medzi pripojenými zariadeniami.

Tak ako som chválila hernú výbavu, menej chvály sa dočká trojica zadných fotoaparátov. Napriek 50 Mpix rozlíšeniu hlavného snímača, svetelnosti f/1.8 a optickej stabilizácii obrazu, sú výsledky lepší priemer. Na displeji telefónu vyzerajú veľmi pekne, ostro, no po priblížení na počítači sa zrazu strácajú detaily a vidno šum. Najmä, ak je málo svetla, je zamračená obloha a podobne. Pri slnečnom počasí sú výsledky oveľa lepšie.

Softvér spája štyri pixely do jedného, a tak fotografie sú v 12,6 Mpix veľkosti. Ak chcete využiť potenciál snímača naplno, musíte si vysoké rozlíšenie zapnúť samostatne. To istí platí pre širokouhlý fotoaparát, ktorý ponúka rovnako 50 Mpix rozlíšenie. 

Možno je to moja chyba, že som čakala viac, ale pri neskoršom prezeraní fotografií v počítači som si uvedomila, že fotoaparát nie je hlavným lákadlom Edge 30 Pro. Je to výkonný hardvér a displej. Napriek tomu si myslím, že ak patríte medzi bežných foto konzumentov a svoje výtvory zdieľate hlavne na sociálnych sieťach, prípadne sú odložené v archíve v niektorej cloudovej službe, môžete byť spokojní. 

V aplikácii Fotoaparát nájdete množstvo režimov, ktorými môžete osviežiť bežnú fotografiu. Medzi moje obľúbené patrí Zvýraznená farba a Duálne snímanie, kedy v jednom čase používate zadný aj predný fotoaparát. Obidve funkcie sa dajú využívať pri fotografovaní aj nahrávaní videa. Režim portrét si celkom pekne poradil s rozostrením pozadia a zvýraznením tváre a vlasov. 

Je zaujímavé, že videá viete nahrávať v 8K aj v 4K rýchlosťou 30 snímok za sekundu, ale v 4K vyššiu rýchlosť 60 fps nemôžete zapnúť. Tú využijete iba pri Full HD rozlíšení. Procesor by 4K so 60 fps určite zvládol. Prečo to výrobca nepovolil, je pre mňa záhadnou. Možno ide o nejaký softvérový bug, ktorý opraví aktualizácia. 

Širokouhlým 50 Mpix fotoaparátom viete zosnímať nielen krajinu, budovy alebo skupinu ľudí so záberom 114°, ale aj pekné makro zábery od vzdialenosti 2,5 cm. Dokáže nahrávať aj 4K videá, automatické zaostrovanie však chýba. Počas nahrávania videa môžete prepínať medzi hlavným a širokouhlým objektívom. 

Namiesto zbytočného 2 Mpix fotoaparátu na rozostrovanie pozadia by som oveľa radšej privítala teleobjektív s optickým približovaním. Zoomovanie na hlavnom fotoaparáte je ako na smartfóne strednej triedy a nie na prémiovom smartfóne. 

Za pozornosť stojí predná kamera. Ponúka 60-megapixelový snímač, čo je zrejme najvyššie rozlíšenie na selfie fotoaparáte, ale v realite veľmi neohúrila. Tiež ňou viete nahrávať 4K videá, rýchlosť snímkovej frekvencie však výrobca neprezradil a v nastaveniach sa nedá upraviť. Aj pri prednej kamere máte k dispozícii rôzne filtre a režimy, ako pri zadnom fotoaparáte, vrátane Zvýraznenej farby. 

Celodennú výdrž na jedno nabitie zabezpečí 4800 mAh akumulátor, ktorý to pri menej náročnom používaní telefónu potiahne pokojne aj na jeden a pol dňa, možno ešte o niečo viac. Ak telefón nebudete využívať, percentá budú miznúť len veľmi pomaly. To je napríklad oproti smartfónom značky Samsung veľkou výhodou. Aj keď Samsung nepoužívam a je odložený v šuplíku, do troch dní je "mŕtvy". Motorola ostáva dostatočne nabitá aj po týždni odpočinku. 

Výhodou Edge 30 Pro je podpora 68 W rýchleho nabíjania, rýchlonabíjačku nájdete v balení. Na doplnenie 50 % kapacity z nuly vám postačí štvrťhodinka. Do 100 % to zvládne za približne 45 minút. Nechýba 15 W bezdrôtové nabíjanie a využiť môžete aj 5 W zdieľanie energie. Stačí priložiť kompatibilné zariadenie na zadnú stranu, povoliť v nastaveniach zdieľanie a hotovo. 

Orientačná cena: 799 eur

Výhody:

+ výkonný čipset

+ rýchle pamäte

+ kvalitný OLED displej so 144 Hz frekvenciou

+ certifikácia IP52

+ zaujímavé režimy fotoaparátu

+ nahrávanie širokouhlých a makro videí v 4K

+ šikovné Moto akcie a Moto gestá

+ rýchle 68 W nabíjanie (nabíjačka v balení)

+ špeciálny herný režim s množstvom nastavení

+ podpora inteligentného dotykového pera

+ stereo repro

Nevýhody:

- vysoko umiestnené tlačidlá hlasitosti a vypínač

- chýba slot na microSD karty

- na top model iba priemerná kvalita fotoaparátu

- 4K videá sa nedajú nahrávať v 60 fps

- chýba teleobjektív

Záver

Motorola Edge 30 Pro zaujme výkonným hardvérom, veľmi pekným 144 Hz OLED displejom a špeciálnym herným režimom s podrobným nastavením. Fotoaparáty určite neurazia, zrejme ohúri 60 Mpix prednou kamerou, ale prémiovým fotomobilom Edge 30 Pro nie je. Nevadí. 

Už tradične chválim Moto funkcie a Moto gestá, ktoré majú svojich stálych fanúšikov. Ak niekto dlhodobo používa Motorolu, zvyčajne mu tieto fičúrky na iných značkách chýbajú. Telefón sa nebojí ošplechnutia vodou, výkonu má na rozdávanie a poteší aj rýchlym a bezdrôtovým nabíjaním. Ak k tomu pridáme podporu pre dotykové pero a šikovnú platformu Ready For, ktorá je konkurentom rozhrania DeX od Samsungu, dostaneme prémiový mobil s pekným dizajnom, ktorý môže svojmu majiteľovi veľmi dobre poslúžiť na niekoľko rokov. Len tie aktualizácie softvéru by mohla Motorola vylepšiť. 

Skúšobné fotografie:

Diskusia k článku:

juraj12314.05.2022 - 08:00 Trvalý odkaz

Skoda, ze nepodporuje esim. V tejto triede by to mala byt samozrejmost. Pri cestovani mimo EU tak odpada potreba zhananie fyzickej lokalnej simky, aby clovek neplatil predrazene roamingove data.

Celá diskusia 1 príspevok