Motorola Edge 30 Neo – oslní farbami a hmotnosťou

Recenzia štýlového modelu s pekným 6,3'' pOLED displejom, slušnými fotoaparátmi a solídnou výdržou batérie. Poteší 68 W nabíjaním a nízkou hmotnosťou.

Začiatkom septembra uviedla Motorola na globálny trh trojicu noviniek, z ktorých si vyberie náročný zákazník aj používateľ, ktorý uprednostní dizajn a dostupnejšiu cenovku. Práve pre tých je tu Motorola Edge 30 Neo (základné info).

Po vybalení testovacieho kusu a prvom chytení do ruky ma prekvapila hmotnosť a príjemné rozmery, vďaka čomu sa novinka veľmi dobre drží v ruke. Redakčná váha ukázala 158 gramov, čo je hmotnosť, ktorú dnes pri smartfónoch často nevídame. 

Ani celkové rozmery 153 x 71 x 7,8 mm nie sú zlé, konkurujú kompaktným modelom Samsungu, Asusu, Sony alebo Applu, a v tejto cenovej kategórii, je príjemným oživením ponuky. 

Edge 30 neo je prvým zariadením značky, ktoré prichádza v štýlových farbách vybraných v rámci nového dlhodobého partnerstva so spoločnosťou Pantone. Ak nie ste dizajnér a nepracujete na farebnom podaní nového produktu, možno ste o firme Pantone ešte nepočuli. 

Tá je svetovým lídrom vo farebnej konzistencii a presnosti pre značky a dizajnérov po celom svete. Motorola s Pantone spolupracovala na nových farebných odtieňoch modelu Neo, medzi ktorými nechýba farba roka 2022 - Very Peri. Celkovo je novinka dostupná v štyroch odtieňoch, okrem Very Peri aj v Black Onyx, Ice Palace a Aqua Foam. 

Na Slovensku sa ale predáva iba v prvých dvoch farbách, a ak je pre vás čierna nudná a fialová príliš výrazná, máte smolu. Oficiálna distribúcia zatiaľ zahŕňa iba tieto dve farebné verzie. Škoda, aj zvyšné dve sú veľmi vydarené. 

Na test do redakcie dorazila Edge 30 Neo v atraktívnej fialovej a ja ako fanúšik tejto farby v jej rozličných odtieňoch, som bola veľmi spokojná. Zadná stena je matná a zdrsnená, takže nehrozí upatlanie od odtlačkov. Plastovej konštrukcii nechýba certifikácia IP52, teda odolnosť voči ošplechnutiu vodou. 

V pravej bočnej stene sa nachádza vypínač a klávesy ovládania hlasitosti, protiľahlá je prázdna. Šuplík na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor nájdeme dole. Hore je iba malý otvor na mikrofón a logo Dolby Atmos, ktoré dáva najavo, že reprodukcia zvuku je certifikovaná známou spoločnosťou. 

Stereo reprodukciu zvuku zabezpečuje hlavný spodný a sekundárny umiestnený v malej mriežke nad displejom. Kvalita je priemerná, hlasitosť dostatočná. Na zadnej strane sa nachádza fotomodul s dvojicou fotoaparátov, logo Motorola certifikačný štítok farby. Odlepiť sa nedá, je súčasťou povrchovej úpravy. 

Fotomodul ponúka jednu zaujímavú funkciu. Po jeho obvode je LED svetlo, ktoré svieti pri nabíjaní, prichádzajúcom hovore, doručenej správe, alebo keď zvoní budík. je to síce efektné, ale nie veľmi užitočné, pretože svetlo sa rozsvieti v čase doručenia správy, nebliká ako notifikačná dióda, kým si oznámenie všimnete. Zasvieti a hotovo. Ak nepokladáte telefón displejom nadol, svetelný efekt si ani nevšimnete. 

Pokiaľ použijete dodávaný priesvitný kryt z balenia, svetelný efekt jemne vidno aj pri tradičnom položení telefónu, teda displejom nahor. Svetlo sa okolo fotoaparátov "rozleje" smerom hore a je tak lepšie vidieť. Neviete si nastaviť čas, farbu ani iné akcie, kedy sa svetlo bude zobrazovať. Ostáva tak len efektným, ale nie príliš užitočným doplnkom. 

Stále je lepšie používať na oznámenie notifikácií známu Moto obrazovku. Motoroly sú známe čistým Androidom, ktorý je doplnený iba Moto aplikáciou, cez ktorú si nastavíte obľúbené Moto akcie, Moto gestá a Moto obrazovku. Výrobca sľubuje pre tento model dvojročnú aktualizáciu systému a tri roky dodávania bezpečnostných záplat. 

P-OLED obrazovke so 6,28-palcovou uhlopriečkou a Full HD+ rozlíšením nemám čo vyčítať. Obnovovaciu frekvenciu si môžete nastaviť na 60 Hz, 120 Hz alebo nechať na systém, ktorý si automaticky zvolí, čo je v danej chvíli najvhodnejšie. Displej ponúka pekné farby aj veľmi dobrú čitateľnosť na priamom slnku. 

Súčasťou displeja je čítačka odtlačkov, rýchla a spoľahlivá, čo ma v tejto cenovej kategórii potešilo a prekvapilo zároveň. Naozaj som s ňou nemala žiadny výraznejší problém. Kombinovať sa dá s rozpoznávaním tváre. 

O výkon sa stará známy čipset strednej triedy 6 nm Snapdragon 695 s 5G modulom a 8 GB operačnou pamäťou RAM, ktorý veľmi dobre poslúži na bežné úlohy a menej náročné hry. Ak nie ste zvyknutí na super rýchle reakcie z niektorého top modelu, pohyb v systéme a rýchlosť spúšťania aplikácií bude pre vás v poriadku. 

Občas dal o sebe slabší čipset vedieť, objavili sa aj trhavé pohyby a otvorenie apky niekedy trvalo dlhšie, než som očakávala, ale žiadna tragédia sa nekoná. Len graficky najnáročnejšie hry môžu byť pre Snapdragon 695 problémom. 

Vnútorné 128 GB úložisko si microSD kartami nerozšírite a výrobca telefón v inej kapacite u nás ani nepredáva. Väčšine bežných používateľov by však 128 GB variant mal stačiť. 

Duálny zadný fotoaparát tvorí hlavný 64 Mpix snímač s optickou stabilizáciou obrazu a 13 Mpix širokouhlý fotoaparát s automatickým zaostrovaním, ktorý poslúži aj na makro zábery. Oceňujem, že výrobca upustil od dvoch zbytočných 2 Mpix senzorov, ktoré nájdeme v množstve iných modelov. Rozostrovanie pozadia má na starosti softvér. Nie je nutné tu dávať ďalší snímač. 

Kvalita je veľmi slušná, najmä ak je dostatok svetla, no občas ma trápilo zlé zaostrovanie. Vytiahnuť telefón, spustiť aplikáciu fotoaparát a cvaknúť záber bez toho, že som ťukla na displej a zaostrila, sa rovnalo rulete. Vyjde ostrý záber? Nevyjde? 

Preto odporúčam dať si viac námahy a nielen bezhlavo stláčať spúšť. Pri neskoršom prezeraní fotografií môžete ostať sklamaní z neostrej snímky. Oplatí sa držať pevne telefón v ruke, nefotiť za chôdze a ťuknúť na zaostrenie na displej, prípadne zhotoviť viac snímok za sebou a potom si vybrať tú najkrajšiu. Telefón sa síce pýši optickou stabilizáciou, ale nejak som ju tu až tak necítila. 

To platí aj o videu, ktorý navyše nahráte maximálne vo Full HD s 30 fps, na 4K zabudnite. Obraz nie je tak stabilizovaný, ako by som očakávala, naopak je roztrasený, trhavý a ani zaostrenie ma nenadchlo. Hlavne pri nahrávaní za chôdze. Pri statických záberoch je to oveľa lepšie. Skrátka, ak často nahrávate videá a záleží vám na kvalite, tento telefón nebude pre vás.

Fotoaparát využíva technológiu Quad Pixel, teda spájanie štyroch pixelov do jedného pre kvalitnejší výsledok, nasnímaná fotografia tak má 16 Mpix rozlíšenie. Ak chcete využiť 64 Mpix snímač naplno, musíte si v režimom zvoliť Ultra-Res. Podľa mňa je to však zbytočné, rozdiely vo výsledku nie sú veľké. 

Na displeji mobilu vyzerá fotografia výborne, no po priblížení sa detaily strácajú a vidno šum a machule, namiesto lístia na stromoch. Ak využívate telefón na bežné momentky, dokumentáciu životných chvíľ a neplánujete s fotografiou ďalej pracovať ani ju tlačiť na plátno, zrejme vám bude fotovýbava Edge 30 Neo stačiť. 

Širokouhlý fotoaparát sa mi veľmi páčil, aj po priblížení som na snímke videla dostatok detailov. Tiež si ale musíte dať pozor na to, aby ste telefón pevne držali v ruke. Večerné snímky nie sú úplná katastrofa, ale odporúčam využívať hlavný fotoaparát. Ten v noci podáva veľmi dobré výkony a medzi režimami nechýba ani Noc. Získate s ním presvetlenejšie zábery, ale niekedy sa mi výsledok z automatického režimu pozdával viac. 

Predná kamera sa pýši 32 Mpix snímačom a defaultne robí 8 Mpix snímky. Za denného svetla sú pekné, ale niekedy veľmi presvetlené a ak si nevypnete funkciu skrášľovania, budete neprirodzene vyhladení. Pri umelom svetle kvalita klesá a pribúda šum. Aj tu je maximom pre video Full HD. 

O energiu sa stará 4020 mAh batéria. Na prvý pohľad to nie je zaujímavé číslo, ale prekvapivo mi kapacita stačila na celodenné používanie. Ak som veľa fotila, nahrávala videá a čítala správy na internete, energiu som musela doplniť už po obede. Pri striedmom používaní cez víkend mi batéria vydržala deň a pol. 

Výhodou je podpora pre 68 W nabíjanie, pričom nabíjačku nájdete v balení. Do 50 % kapacity sa telefón dobije za približne štvrťhodinu, doplna z nuly na 100 % to trvá necelú trištvrťhodinu. Slušné. Prekvapivo telefónu nechýba bezdrôtové nabíjanie, aj keď dosť pomalé, len 5 W. No je tu a v prípade núdze môžete využiť napríklad dobitie pomocou iného smartfónu, ktorý podporuje reverzné bezdrôtové nabíjanie. 

Výhody:

+ štýlový dizajn

+ matné prevedenie konštrukcie

+ pekný displej

+ spoľahlivá a rýchla čítačka odtlačkov

+ rýchle nabíjanie batérie

+ bezdrôtové nabíjanie

+ šikovné Moto funkcie

+ slušný fotoaparát 

Nevýhody:

- nestabilná kvalita fotografií

- absencia nahrávania 4K videa

- cena mohla byť o pár desiatok eur nižšia

- občas cítiť slabší čipset

- batérii by pristala vyššia kapacita

- chýba podpora pre pamäťové karty

Orientačná cena: 399 eur

Záver

Motorola Edge 30 Neo je modelom, ktorý si zaslúži pozornosť. Nielen za dizajn vo farbách od Pantone doplnený svetelným efektom na zadnej strane, ale aj nízku hmotnosť, pohodlné ovládanie, pekný displej so spoľahlivou čítačkou odtlačkov a solídnu výdržou batérie s rýchlym nabíjaním. 

Novinke nechýba stereo reprodukcia zvuku, odolnosť konštrukcie voči ošplechnutiu vodou ani bezdrôtové nabíjanie. Ak nie ste extra nároční, zrejme budete spokojní aj s výkonom fotoaparátu a celkovou rýchlosťou systému. 

Pre tých náročnejších tu sú zvyšné dva modely, ktoré mali premiéru spolu s Motorolou Edge 30 Neo. Na výber máte o 200 eur drahší Edge 30 Fusion s výkonnejším hardvérom a silnejšou batériou, na tých najnáročnejších čaká Edge 30 Ultra s 200 Mpix fotoaparátom, najnovším Snapdragonom a batériou so 125 W nabíjaním. Rozdiel v cene je však už viac než dvojnásobný. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Dandy03.10.2022 - 14:31 Trvalý odkaz

Ďakujeme za recenziu.

Čo znamená v časti o nabíjaní, že akumulátor je v balení?

Nerozumiem prečo v posledných rokoch je nahrávanie 4K videa akosi exkluzívna funkcia. Napr. Motoroly radu G7 r.2019 všetky podporovali nahrávanie 4K dokonca model G7 Play s 2GB RAM.

Celá diskusia 2 príspevky