Motorola Defy (2021) - odolný základ

Recenzia vode, prachu a nárazom odolného dual SIM androidu so 6,5'' HD+ displejom, štandardným výkonom, priemerným 48 Mpix fotoaparátom a solídnou výdržou.

Odolné telefóny väčšinou poznáte na prvý pohľad. Sú robustné, ťažké a napriek tomu, že sa dizajnéri snažia, o elegancii sa hovoriť nedá ani náhodou. Motorola priniesla do kategórie odolných smartfónov novinku Defy (základné info). Na telefóny s rovnakým názvom si možno niektorí z vás ešte pamätajú, bolo to približne desať rokov dozadu. 

Oživená Motorola Defy (2021) sa snaží zaujať nielen odolnosťou, ale aj dizajnom, čo sa jej darí ľavým dolným rohom. Namiesto zaoblenia tu máme pravouhlý roh, ktorý ukrýva miesto, kam si pripevníte pútko na ruku. Toto sa dnes už nevidí. 

Pútko pri odolnom telefóne, s ktorým sa počíta do terénu a extrémnych podmienok by malo byť samozrejmosťou. To dodávané je dostatočne široké, aby vás na zápästí netlačilo a viete si ho na ruke utiahnuť podľa potrieb. 

Aj keď som pripevneným telefónom kývala hore dole, bežala a "nechtiac" ho nechala vypadnúť z ruky, pútko ho vždy bezpečne držalo na svojom mieste. Páčila sa mi aj dvojfarebná zadná strana z vrúbkovaného materiálu. 

Motorola Defy je vyrobená v spolupráci so spoločnosťou Bullitt Group, pod ktorú patrí značka CAT. Ide o vodotesný telefón, certifikovaný podľa priemyselných štandardov (IP68), ktorý je možné ponoriť do hĺbky 1,5 m po dobu 35 minút, a to čiastočne vďaka krytu s dvojitým tesnením. 

Okrem toho je telefón odolný voči pádu z výšky 1,82 m a certifikovaný podľa vojenských štandardov (MIL SPEC 810H). Nevadia mu ani extrémne teplotné výkyvy, vibrácie či otrasy. Keď sa zašpiní, môžete ho umyť mydlom. Viem si ho predstaviť napríklad v rukách mechanikov v autoservisoch, robotníkov na stavbách a podobne. 

V pravej bočnej stene nájdeme nielen vypínač a klávesy ovládania hlasitosti, ale aj programovateľné tlačidlo. Hurá! Žiadne Google tlačidlo, ktoré, ruku na srdce, využíva zrejme minimum používateľov. Viete si na dlhé a dvojité stlačenie aktivovať niektorú obľúbenú aplikáciu. 

Na druhom boku nájdeme iba hybridný slot na dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu microSD kartu.  Tú možno budete potrebovať, pretože zo 64 GB papierovej kapacity vám k dispozícii po zapnutí ostane približne o 20 GB menej. Dole našli svoje miesto USB-C konektor a reproduktor, 3,5 mm jack je umiestnený hore. 

Vnútri pracuje starý známy čipset Snapdragon 662 doplnený 4 GB operačnou pamäťou. Žiadny rýchlik to nie je, ale nemusíte sa obávať ani spomalených rekacií a mrznutí systému. Nič talé sa tu nedeje. Operačný systém Android beží zatiaľ vo verzii 10, čaká sa na update na novšiu verziu. Má ju sľúbenú.

Motoroly sú obľúbené pre svoje Moto funkcie a Moto gestá, ktoré nechýbajú ani tu. Všetky vylepšenia a nastavenia vrátane úpravy štýlov nájdete v aplikácii Moto. Nastavíte si v nej všetko potrebné a nechýbajú tu ani tipy na používanie. 

Spustenie fotoaparátu dvojitým otočením zápästia alebo rozsvietenie baterky zatrasením sú notoricky známe fičúrky rovnako ako Moto obrazovka. Návyková vec, ktorá mi na iných značkách smartfónov chýba. Lepšia než always on displej. 

Čítačku odtlačkov umiestnenú na zadnej starne pod objektívmi fotoaparátov musím len pochváliť. Spoľahlivá a rýchla, lepšia než množstvo skenerov integrovaných do displejov. Môžete ju kombinovať aj s rozpoznávaním tváre, na ktoré sa používa predná 8 Mpix kamera uložená v kvapkovitom výreze displeja. 

Od 6,5-palcovej IPS obrazovky s HD+ rozlíšením 720 x 1600 bodov zázraky nečakajte. Nízke rozlíšenie mi až tak nevadilo, aj keď v cenovej kategórii 300 eur už čakám Full HD, no čitateľnosť displeja na priamom slnku mohla byť o niečo lepšia. Už aj vzhľadom na to, že sa očakáva používanie odolného smartfónu v exteriéri. 

V menu nechýba FM rádio, na jeho počúvanie potrebujete pripojiť slúchadlá cez 3,5 mm jack. Súčasťou balenia je iba 20 W nabíjačka a USB-C kábel, takže musíte použiť vlastné. Snáď nejaké v šuplíku ešte nájdete. 

Z trojice zadných fotoaparátov je reálne využiteľný len jeden. Keby tam nebol makro a bokeh fotoaparát, možno by mohla byť cena o niečo nižšia. Alebo namiesto nich mohol radšej zvoliť širokouhlý objektív. Ten mi tu naozaj chýbal. 

Rozostrenie pozadia je softvérovou záležitosťou a makro snímky viete zhotoviť hlavným 48 Mpix snímačom lepšie než 2 Mpix senzorom. Motorola, bohužiaľ, nie je jediným výrobcom, ktorý si čo sa fotoaparátov týka viac potrpí na marketing než reálne využitie. 

Za denného svetla sú fotografie slušné a vzhľadom na cenu primerané. S nastupujúcim šerom pribúda šumu a neostrostí. Čo-to pomôže vylepšiť Nočný režim. Ten nájdete spolu s ďalšími možnosťami po ťuknutí na mriežku vedľa ikony fotoaparátu. 

Nechýba tu Panoráma, Zvýraznená farba, Makro, Portrét a podobne. Hlavný 48 Mpix snímač využíva známu technológiu Quad Pixel, kedy pre lepší výsledok spája štyri pixely do jedného, a tak má zhotovená fotografia 12 megapixelov. Snímať viete aj do pomeru strán 16:9, vtedy sa výsledné rozlíšenie zníži na približne 9 Mpix. 

Videá dokážete nahrávať maximálne vo Full HD rýchlosťou 60 snímok za sekundu. Kvalita videí je slušná, žiadne trhané zábery ani nič podobné. Elektronickú stabilizáciu povolíte v nastaveniach. Predná kamera zvláda Full HD videá iba s 30 fps. 

Okrem vysokej odolnosti jw výhodou Motoroly Defy výdrž na jedno nabitie. Vzhľadom na slabý hardvér  a nízke rozlíšenie displeja sa pri bežnom používaní bez problémov dostanete na dvojdňovú výdrž. 5000 mAh akumulátor nabijete z 5 % do 100 % kapacity dodávanou 20 W nabíjačkou za približne dve a pol hodiny. 

Výhody: 

+ certifikovaná odolnosť IP68 aj MIL-SPEC 810H 

+ dostatočný výkon

+ Moto funkcie

+ dvojdňová výdrž na jedno nabitie

+ zaujímavý dizajn s otvorom na pútko

+ za denného svetla slušný hlavný fotoaparát

Nevýhody: 

- HD displej

- zbytočný makro a bokeh fotoaparát

- cena

- pomalé nabíjanie

Orientačná cena: 309 eur

Záver

Motorola Defy je ťažký a hrubý telefón, no dizajn a konštrukčné prevedenie zodpovedá zámeru využívania. Teda do terénu, extrémnych teplotných podmienok, prašného a vlhkého prostredia. Plusom je určite dodávané pútko na zápästie, ktoré určite oceníte napríklad aj na sedačke lanovky, keď sa budete snažiť fotografovať krásy prírody okolo. Ja vždy tŕpnem, aby mi telefón náhodou nevypadol z ruky. 

Hardvérovou výbavou neoslní, no na bežné používanie naozaj stačí. Bonusom je bezproblémová dvojdňová  výdrž na jedno nabitie, aj keď samotné nabíjanie mohlo byť ešte rýchlejšie. Cenovka mohla byť o pár desiatok eur nižšia a chýba mi tu širokouhlý fotoaparát, ale keby ma niekto požiadal o pomoc s výberom odolného androidu, Defy by bola jedným z adeptov

Živé fotografie:

 

 

 

 

 

 


 

 

Diskusia k článku:

org org25.07.2021 - 16:24 Trvalý odkaz

len ci to s tou slubenou android aktualizaciou nebude ako s motorola one zoom. tam tiez naslubovali aktualizacie a nakoniec nic. motorolu nikdy viac.

Celá diskusia 1 príspevok