Mobilní operátori podpísali jedinečnú dohodu. Vymenia si frekvencie v pásme 1800 MHz

Štyria operátori sa dohodli na prerozdelení dôležitého frekvenčného pásma. Ide o unikátnu dohodu v celej Európskej únii a zákazníkom prinesie kvalitnejšie služby.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb inicioval a moderoval jednania všetkých mobilných operátorov pôsobiacich na Slovensku o preusporiadaní svojich frekvencií (refarming) v pásme 1800 MHz.

Dohoda, ktorá sa vzišla z rokovaní, je aj v Európskej únii unikátna. Operátori sa dohodli, že už v druhom kvartáli tohto roku 2022 tak budú mať rovnaké frekvenčné prídely a navyše usporiadané do súvislých blokov. Zákazníkom to prinesie kvalitnejšie služby. 

Nevyhovujúci stav rozdelenia frekvencií trval vyše osem rokov a rokovania medzi O2, Orangeom, Swanom a Telekomom neboli podľa vyjadrení predsedu úradu Ivana Martáka jednoduché. Nakoniec sa dôležité frekvenčné pásmo podarilo sceliť a rovnomerne prerozdeliť medzi všetkých štyroch operátorov.

"Kým doteraz mali operátori prídely vo frekvenčnom spektre roztrúsené, touto dohodou sa frekvencie preusporiadajú tak, aby každý z nich mal svoj súvislý blok. Blok bude mať šírku u každého operátora na troch štvrtinách Slovenska 20 Mhz a na jednej štvrtine 15 MHz", píše regulačný úrad v tlačovej správe. 

Za potrebou preusporiadania je zmena využitia daného spektra v pásme 1800 MHz. V minulosti sa totiž využívalo na hlasové služby, ktoré vyžadovali len 0,2 MHz súvislé kanály, no dnes prevažujú služby dátové, ktoré už vyžadujú súvislé spektrum, ktorého šírka musí byť násobkom 5 MHz.

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu