Microsoft vraj tajne vyvíja vlastné čipy pre umelú inteligenciu

Softvérový gigant údajne za zatvorenými dverami vyvíja vlastné čipy pre AI už od roku 2019. Budú vraj určené na prevádzku veľkých neurónových sietí, ako je GPT od OpenAI.

Web The Information priniesol správy o tom, že Microsoft už od roku 2019 tajne vyvíja vlastné čipy určené na prevádzku veľkých neurónových sietí. Príkladom takejto siete je aj dnes najznámejšia umelá inteligencia GPT od OpenAI. Za touto snahou Microsoftu zrejme stojí príprava na budúcnosť. 

Aktuálne totiž trh s čipmi pre AI ovláda spoločnosť Nvidia a jej hardvérové riešenia postupne zdražujú. Pre Microsoft by sa tak vývoj vlastného čipu mohol stať cestou, ako ušetriť náklady. Konkrétne parametre či iné detaily však zatiaľ nie sú známe. Vývoj údajne prebieha za zatvorenými dverami a celý projekt má niesť názov Athena. 

Oficiálne oznámenie si však Microsoft zrejme šetrí na neskôr. Ak by sa informácie potvrdili, softvérový gigant by sa tak zaradil k firmám ako Google, Amazon či Meta, ktoré rovnako pracujú na svojich čipoch pre AI. 

Zdroj: theinformation.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu