Microsoft Surface Neo a Duo prichádzajú s dvojicou displejov

Trend skladacích zariadení neobišiel ani Microsoft. Na svojej tradičnej konferencii ukázal prototyp smartfónu s dvojicou displejov aj tablet s dvomi obrazovkami, ktorý poslúži ako notebook.

Podobne ako LG išiel aj Microsoft vlastnou cestou. Nesústredil sa na ohybné displeje, ale priniesol zariadenia s dvomi dotykovými obrazovkami, ktoré sa otvárajú ako kniha. Pánty na konštrukcii umožňujú 360° pohyb.  Displeje sú tak po zatvorení chránené proti poškodeniu.

Aktuálne je toto riešenie zrejme rozumnejšie než flexibilný panel, ktorý použil Samsung a Huawei, ale mali s ním problémy. Preto museli odložiť štart predaja. 

Surface Duo po otvorení ponúkne 8,3-palcovú plochu a na každej obrazovke môžete mať spustenú inú aplikáciu. Súbory medzi obrazovkami presúvate jednoducho posunutím z jednej na druhú. 

Vnútri má bežať výkonný procesor Snapdragon 855 spolu s operačným systémom Android upraveným pre prácu s dvomi obrazovkami. Viac špecifikácií sme sa zatiaľ nedozvedeli, ani predpokladaný štart predaja. 

Okrem prototypu smartfónu ukázal Microsoft na konferencii aj ďalšie zariadenie s dvojicou displejov a rovnakou konštrukciou. Surface Neo ponúka 9'' obrazovky, pričom po otvorení máte k dispozícii 13-palcovú plochu s podporou pre dotykové pero. S prídavnou Bluetooth klávesnicou poslúži ako notebook. 

Umiestnením klávesnice v hornej alebo dolnej časti obrazovky sa mení aj jej okolie. Keď ju pripnete na spodnú časť, plocha nad ňou zobrazí emotikony alebo vhodné ovládacie prvky. Posunutím smerom hore sa pod klávesnicou objaví virtuálny touchpad, ktorý uľahčí ovládanie. 

V novinke beží upravený Windows 10X určený práve pre tentop typ zariadení. Podľa informácií výrobcu ma byť v Surface Neo použitý procesor Intel Lakefield, no zariadenie dorazí na trh až o rok. Do tej doby sa môže ešte veľa vecí zmeniť. 

Zdroj: microsoft.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu