Microsoft potvrdil, že chce kúpiť TikTok

Čínska sociálna sieť má dnes hodnotu od 15 do 30 miliárd dolárov. Záujem o kúpu má Microsoft a do hry vstúpil aj prezident Donald Trump. Jednanie by sa malo uzavrieť do 15. septembra.

Už dlhšie sa skloňujú správy o tom, že americké firmy majú záujem o kúpu čínskeho TikToku. Teraz sa k nim oficiálne hlási Microsoft a do hry vstúpil aj prezident Donald Trump. Populárnu sociálnu sieť obvinil, že zbiera údaje o amerických občanoch, čím predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. 

Ak sa TikTok nedohodne s Microsoftom, Trump má v pláne sociálnu sieť v USA zakázať. Len pripomeňme, že údaje o používateľoch zbiera aj Facebook, ktorý mal s ochranou súkromia už pomerne dosť problémov. 

Spoločnosť ByteDance, ktorá za TikTokom stojí, doteraz nebola veľmi úspešná v komunikácii s vládou USA. Microsoft sa ukazuje ako alternatíva. Šéf firmy Satya Nadella už potvrdil, že rokuje s Trumpom aj s ByteDance. Microsoft sa zaväzuje k tomu, že TikTok pred kúpou dôkladne preverí z hľadiska bezpečnosti a celý obchod prispeje aj do štátnej pokladnice. 

Očakáva sa, že jednanie by malo dosiahnuť finále do 15. septembra. Ak sa Microsoft s ByteDance napokon dohodne, prevezme čiastočnú kontrolu nad TikTokom a menšinový podiel môže zveriť aj ďalším akcionárom z USA. 

Celá akvizácia by sa týkala len toho, že Microsoft získa kontrolu nad trhom USA, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. ByteDance by TikTok mohlo prevádzkovať na ďalších trhoch, kde pôsobí. Hodnota sociálnej siete sa odhaduje na úrovni od 15 do 30 miliárd dolárov. Podľa neoficiálnych informácií má Microsoft ponúkať podstatne nižšiu sumu, rátanú na milióny, nie miliardy. 


Zdroj: Microsoft

Diskusia k článku:

Začať diskusiu