MediaTek Dimensity 9000 - 4 nm čipset pre top modely smartfónov

Najnovší výkonný čipset od MediaTeku je prvým na svete vyrobený 4 nm technológiou. Stretávať sa s ním budeme vo vlajkových modeloch roku 2022.

MediaTek ukázal, že chce byť dôstojným konkurentom Qualcommu. Predstavil prvý 4 nm čipset na svete, ktorý je podľa výrobcu nielen výkonný, ale zároveň aj energeticky úsporný. Samozrejmosťou je 5G konektivita. 

Nový čipset Dimensity 9000 s pokročilou výpočtovou architektúrou a umelou inteligenciou, je podľa vyjadrení spoločnosti MediaTek určený do smartfónov pre technologických nadšencov, teda do top modelov s nadupanou výbavou. Dimensity 9000 využíva novú architektúru CPU Armv9. 

Osemjadrový procesor obsahuje jedno ultra jadro Arm Cortex-X2 s taktom 3,05 GHz, tri super jadrá Arm Cortex-A710 2,85 GHz a štyri efektívne jadrá Arm Cortex-A510. Nová pamäť LPDDR5X sprístupňuje dáta okamžite, čím eliminuje čakanie na odozvu v akejkoľvek aplikácii. 

Čipset si poradí aj so simultánnym nahrávaním 18-bitového HDR videa z troch kamier a zároveň je prvým na svete, čo podporuje až 320 Mpix fotoparát. Firma sa chváli špičkovým výkonom AI a 4-násobne vyššou energetickou účinnosťou v porovnaní s minulou generáciou. Ďalšie prvenstvo si čipset pripísal za podporu Bluetooth 5.3. Hráčou poteší 10-jadrový grafický procesor Arm Mali-G710 a podpora 180 Hz obnovovacej frekvencie Full HD+ displeja. 

Na oznámenie nástupcu Snapdragonu 888 od Qualcommu zatiaľ čakáme. 

Zdroj: mediatek.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu