MediaTek a Bullitt spolupracujú na smartfóne so satelitnou komunikáciou

Smartfón, ktorý dokáže zabezpečiť pomoc v prípade núdze aj na miestach bez mobilného signálu, môže zachrániť život. Telefónna a satelitná služba OTT, na ktorej spolupracujú dve známe firmy, má byť komerčne dostupná v prvom štvrťroku 2023 a bude zahŕňať bezplatnú satelitnú funkciu SOS.

Stratiť signál v prípade, ak ide o život, nechce nikto z nás. No sú miesta, kde ani dnes nie je signál mobilného operátora ani Wi-Fi pripojenie a komunikácia cez satelit je jediným riešením. Bežný telefón vám v tomto prípade nepomôže.

Preto na satelitnej komunikácii pracuje viacero výrobcov. Spoločnosť Bullitt Group, ktorá vyrába mobilné telefóny pod licenciou značiek Cat a Motorola, uzavrela partnerstvo s dodávateľom čipových setov MediaTek na uvedenie prvého smartfónu na svete, ktorý bude obsahovať technológiu obojsmerného satelitného zasielania správ. 

Bullitt je prvý, kto používa čipový set 3GPP NTN (Non-Terrestrial Network) od MediaTeku. Softvér zariadenia je inteligentný a prepne sa na satelitné spojenie iba v prípade, ak nie je k dispozícii žiadne mobilné alebo Wi-Fi pripojenie. Čas počiatočného pripojenia k satelitu a odoslanie správy je približne 10 sekúnd.

Telefónna a satelitná služba OTT bude komerčne dostupná v prvom štvrťroku 2023 a bude počas prvých 12-tich mesiacov zahŕňať bezplatnú satelitnú funkciu SOS. Neskôr bude služba spoplatnená. Telefón, ktorý príde na trh začiatkom budúceho, prekoná podľa firiem MediaTek a Bullitt v tomto ohľade plány konkurencie. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu