Mastercard sprístupnil bezkontaktné platenie úsmevom alebo mávnutím

Pri pokladni v obchode už v budúcnosti nebudete musieť prikladať k termináu mobil alebo hodinky, vystačíte si iba s úsmevom alebo mávnutím ruky.

Preverenú technológiu používanú na odomykanie smartfónov tvárou alebo odtlačkom prsta bude teraz možné využívať aj na urýchlenie platenia pri pokladni. Novinku prináša nový program spoločnosti Mastercard Biometric Checkout. Jediné, čo sa bude od spotrebiteľov vyžadovať, budú oni sami.

Do služby biometrického overenia platieb sa môžu spotrebitelia zaregistrovať priamo u partnerov programu Biometric Checkout spoločnosti Mastercard. Registráciu môžu vykonať buď priamo v obchode s pomocou obchodníka alebo aj z pohodlia domova prostredníctvom aplikácie. 

Po zaregistrovaní sa už pri platení nemusí zákazník zdržiavať hľadní mobilu. Jednoducho sa usmeje do kamery alebo mávne rukou nad čítačkou a bude mať zaplatené. Nová technológia tak zaručuje rýchle a bezpečné platenie, a súčasne dáva spotrebiteľom možnosť voľby, akým spôsobom chcú svoje nákupy platiť.

Z nového štandardu budú ťažiť aj obchodníci, urýchlia sa transakcie a skrátia rady pri pokladni. Platobný systém možno navyše jednoducho prepojiť s vernostnými programami a personalizovanými ponukami, takže zákazníci neprídu o zľavy z nákupov ani o získané body. 

Medzi partnerov spoločnosti Mastercard sa radia firmy ako NEC, Payface, Aurus, PaybyFace, PopID či Fujitsu Limited. Prvá pilotná prevádzka spoločnosti Payface a St Marche bola spustený v polovici mája. 

V rámci pilotného projektu nasadí reťazec St Marche technológiu spoločnosti Payface v piatich zo svojich supermarketov v São Paule. Spustenie ďalších pilotných projektov je naplánované v krajinách Blízkeho východu a Ázie. Kedy príde táto možnosť aj do Európy, nie je zatiaľ známe. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu