Lídrom skladacích telefónov je Samsung. Vďaka inovatívnej konštrukcii aj optimalizovanému softvéru

Priniesť na trh skladací telefón skúšali už viacerí výrobcovia, no počtom dodaných kusov a ponukou modelov jednoznačne kraľuje Samsung. Galaxy Z Fold3 5G a Galaxy Z Flip3 5G si pripísali aj svetové prvenstvo - ako prvé sú vodoodolné.

Rok 2021 bol v oblasti skladacích zariadení pre Samsung úspešný. Dodal na trh desaťkrát viac smartfónov než v roku 2020. Dôvodom vysokého záujmu zákazníkov je množstvo inovácií a vylepšení, ktoré priniesla tretia generácia skladacích telefónov s ohybným displejom. 

Samsung ako jediný výrobca dáva svojim zákazníkom na výber z dvoch modelov - elegantné véčko kompaktných rozmerov, ktoré sa zmestí do vrecka a skladací smartfón s podporou dotykového pera S Pen, ktoré sa po otvorení zmení na malý tablet vhodný na prácu aj na zábavu.

Ako prvé smartfóny s ohybným displejom na svete ponúkajú Galaxy Z Flip3 5G a Galaxy Z Fold3 5G konštrukciu odolnú voči vode s certifikáciou IPX8. Nemusíte sa tak obávať náhodného ošpliechania vodou alebo pádu pod vodnú hladinu do hĺbky 1,5 metra. 

Spoľahnúť sa môžete aj na Armor Aluminium, najtvrdší hliník, ktorý je súčasťou kovového rámu. Aj keď tu nemáme certifikáciu odolnosti voči prachu, technológia Sweeper pomáha odpudzovať malé čiastočky nečistôt.

Výrazný krok vpred spravil Samsung pri vývoji skladacieho displeja. Ultratenké sklo chráni proti poškriabaniu odolné sklíčko Gorilla Glass Victus a ochranná fólia z PET, pričom miesta ohybu si pri používaní takmer nevšimnete. 

AMOLED displej Infinity Flex na Z Fold3 5G a Samsung Ultra Thin Glass, ktorý používa aj Z Flip3 5G, je výborne čitateľný na priamom slnku a ponúka až 120 Hz obnovovaciu frekvenciu s plynulým zobrazením. 

Navyše, keď sa veľký 7,6-palcový displej Infinity Flex rozsvieti, fotoaparát ukrytý pod displejom zmizne a nič tak neruší prezeraný obsah na obrazovke. Nemajte obavu ani z častého otvárania skladacích telefónov Samsungu, mechanizmus Hideaway Hinge bol testovaný na viac než 200-tisíc ohýbaní. 

Výhodou pántu je možnosť otvoriť telefón v ľubovoľnom uhle, čo oceníte pri sledovaní filmov, čítaní správ na internete, video hovoroch alebo snímaní fotografií. Či už selfie alebo statických záberov s dlhou uzávierkou, napríklad nočných snímok. 

Nepotrebujete tak žiadny statív. Stačí telefón otvoriť v správnom uhle, položiť na pevnú podložku a nastaviť spúšť. Využiť môžete časovač, hlasové ovládanie alebo ukázanie dlane. 

Aby mohli zákazníci využiť inovatívnu konštrukciu a špičkový displej naplno, prispôsobil Samsung rozhranie One UI skladacím telefónom. Systém je optimalizovaný na používanie v zatvorenom aj otvorenom stave, pričom ak začnete pracovať na vonkajšej obrazovke Galaxy Z Fold3 5G a následne telefón otvoríte, plynulo môžete pokračovať na veľkom komfortnom displeji. 

Výhodou kompaktného véčka Galaxy Z Flip3 5G je vonkajší displej, vďaka ktorému o nič dôležité neprídete. Zobrazuje doručené notifikácie, pozriete si počasie, udalosti z kalendára, ovládate ním prehrávanú hudbu, spravíte si selfie, a to všetko bez otvorenia telefónu. 

Navyše si ho viete prispôsobiť rôznymi štýlmi a farbami tak, aby ladil s vašou aktuálnou náladou, ale aj s ciferníkom na hodinkách Galaxy Watch4.

Pomocou režimu Flex, ktorý je dostupný pre obidva modely Galaxy Z, viete zo skladacieho telefónu vyťažiť oveľa viac než z tradičného smartfónu. Môžete v hornej časti pozerať video a v dolnej odpisovať na doručenú správu, rozdeliť si veľkú 7,6-palcovú obrazovku na tri aplikácie pre pokročilý multitasking, či si pri video hovore zapisovať v dolnej časti poznámky z online stretnutia. 

V režime Flex môžete napríklad upravovať práve nasnímanú fotografiu bez toho, aby ste museli aplikáciu Fotoaparát opustiť a prejsť do Galérie. Flex je dostupný pre natívne aplikácie, aj vybraný softvér tretích strán, napríklad kancelársky balík Microsoftu. Vďaka funkcii App Pair si vytvoríte jednoduché skratky k obľúbeným aplikáciám, ktoré naraz spustíte rýchlo na jedno ťuknutie.

Čerešničkou na torte je dlhoročná softvérová podpora. Obidva skladacie telefóny majú sľúbené štyri veľké aktualizácie operačného systému a päť rokov bezpečnostných záplat. 

Dizajnom, spracovaním, použitými technológiami, optimalizáciou systému a jeho päťročnou podporou tak Samsung Galaxy Z Fold3 5G a Galaxy Z Flip3 5G len ťažko na trhu hľadajú konkurenciu. 

Článok vznikol na základe spolupráce so spoločnosťou Samsung Electronics. 

Diskusia k článku:

Pavol.Hajastek26.06.2022 - 08:50 Trvalý odkaz

Neodporúčam ich kupovať. Osobná skúsenosť s dvoma skladacími Samsungmi (vrátane najnovšej generácie) je taká, že ten displej v mieste ohybu "praskne".

Samsung "prémiový" servis sa k tomu stavia ako k mechanickému poškodeniu.

Rád poskytnem detaily ak by mal niekto záujem.

viperman11.07.2022 - 15:16 Trvalý odkaz

kamarat ma uz dlho z fold 3-ku a nic nepraska, funguje vsetko ako ma.

Celá diskusia 2 príspevky