Lenovo v Q4 2020: vyššie tržby aj zisk (hospodárske výsledky)

Lenovo zverejnilo výsledky svojho tretieho fiškálneho štvrťroka, ukončeného 31. decembra 2020, t.j. podľa náško kalendára Q4 2020. Spoločnosť hlási druhý rekordný štvrťrok po sebe. Všetky hlavné skupiny dosiahli medziročný rast.

Tržby skupiny medziročne vzrástli v Q4 2020 o 22 % na 17,2 miliardy USD. Zisk pred zdanením stúpol o 52 % na 591 miliónov USD, zatiaľ čo čistý zisk sa oproti minulému roku zvýšil až o 53 % na 395 miliónov USD. Základný zisk na akciu za 3. štvrťrok bol 3,31 amerických centov alebo 25,66 hongkongských centov.

Skupina inteligentných zariadení (IDG) naďalej vedie rast skupiny tak, že skupina PC a Inteligentné zariadenia (PCSD) dosahujú ďalší historický štvrťrok. Príjmy vo výške 14 miliárd USD, medziročne vyššie o 27 %, boli sprevádzané rastom PTI (zisk pred zdanením) medziročne o 35 % na 925 miliónov USD a rekordnou ziskovou maržou 6,6 %. 

Výsledky tohto štvrťroka podporil rastúci dopyt po celom svete po zariadeniach pre prácu, učenie a hranie sa z domu. Všetky geografické oblasti dosiahli vynikajúce výsledky – pričom Severná Amerika dosiahla medziročný nárast podielu o 60 %, EMEA sa po prvýkrát stala jednotkou na trhu podľa podielu na trhu, Ázijsko-pacifická oblasť zlepšila zisk na nový rekord a Čína medziročne zvýšila dodávky o 30 %.

Druhá obchodná jednotka Skupiny inteligentných zariadení (IDG), Mobile Business Group (MBG), medziročne vykázala dvojciferný rast príjmov a zotavila sa z vplyvu COVID-19 nielen obnovením zisku, ale aj dosiahnutím svojej najvyššej ziskovosti od kedy bola spoločnosť Motorola získaná. 

Vysoký výkon v Latinskej a Severnej Amerike podporil rýchlu expanziu v Európe a Ázii, kde došlo k silnému dvoj a trojcifernému rastu vďaka rozšíreným vzťahom s prepravcami a silnejšej zmesi produktov. Presné čísla predaja smartfónov výrobca neprezradil. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu