Lenovo v Q2 2023: nižšie príjmy aj zisk, ale počet aktivácií smartfónov bol rekordný

Lenovo zverejnilo výsledky hospodárenia za svoj prvý fiškálny štvrťrok, ukončený 30. júna 2023, t.j. podľa nášho kalendára Q2 2022. Čísla nie sú také žiarivé ako pred rokom, no do umelej inteligencie investuje firma miliardu dolárov.

Čistý zisk za prvý štvrťrok klesol medziročne z 516 miliónov amerických dolárov na 191 miliónov USD a tržby boli nižšie o takmer štyri miliardy, a to 12,9 mld. USDVýnosy z nepočítačového podnikania predstavovali 41 % príjmov skupiny, pričom podnikanie zamerané na služby dosiahlo silný rast a trvalú ziskovosť.

Napriek náročným trhovým podmienkam a nepriaznivým makroekonomickým podmienkam v uplynulom štvrťroku Lenovo vidí známky stabilizácie a zlepšenia trhu, ceny komponentov klesajú na dno a verí, že v druhej polovici tohto fiškálneho roka možno očakávať zotavenie trhu klientskych zariadení a obnovenie rastu.

Počas nasledujúcich troch rokov spoločnosť Lenovo vyčlení 1 miliardu USD na investíciu do umelej inteligencie (AI), ktorá sa zameria na poskytovanie zariadení, výpočtovú infraštruktúru pripravenú a optimalizovanú pre AI a vstavaný obsah generovaný umelou inteligenciou do smart riešení vertikálnych odvetví. 

Spoločnosť Lenovo vidí budúcnosť osobných počítačov s umelou inteligenciou ako prevratnú hybridnú zmes klientskych, okrajových a cloudových technológií, ktorá prinesie rozšírenú funkčnosť, rýchlosť, kreativitu a pohlcujúce realistické zážitky.

Napriek medziročnému poklesu výnosov v dôsledku problémov na trhu, si spoločnosť Lenovo udržala svoju celosvetovú pozíciu číslo 1 na trhu s počítačmi (23,2 %). Obchod so smartfónmi dosiahol v 2. štvrťroku 2023 desaťročný rekord v počte aktivácií a ďalej posilnil svoje prémiové a 5G ponuky uvedením novej rodiny Motorola Razr.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu