Lenovo Tab P12 - výborná cena, pero v balení

Recenzia 12,7'' tabletu s pekným 3K displejom, Androidom 13, dostatočným výkonom, čítačkou odtlačkov, štyrmi reproduktormi a aktívnym dotykovým perom. Pripojením hardvérovej klávesnice získate možnosti notebooku.

Nedávno sa našom trhu začal predávať ďalší model z portfólia značky Lenovo. Zaujme veľkým displejom, slušnou výbavou, v ktorej nechýba viacfunkčné dotykové pero a vzhľadom na vybavenie aj dostupnou cenou. 

Aktuálne môžete Lenovo Tab P12 (základné info) kúpiť aj za menej než 370 eur, čo je v tejto kategórii výborná cenovka. Súčasťou balenia je spomínané pero Lenovo Tab Pen Plus, ktoré poslúži nielen ako bežný stylus na kreslenie a písanie poznámok, ale aj ako diaľkový ovládač prezentácie, lupa, na vystrihnutie časti obrazovky a ďalšie pracovanie so screenshotom.

Poznámky ním viete písať aj pri zamknutej obrazovke, stačí na pere držať stisnuté tlačidlo a ťuknutím na displej vytvoríte poznámku. Stlačením tlačidla pri vyrolujete ponuku možností práce s perom. Využijete ho aj pri písaní rukou do akejkoľvek textovej oblasti, pričom sa písmo skonvertuje na digitálny text. 

Počas prehrávania hudby môžete dotykové pero použiť na jej ovládanie. Stlačením tlačidla hudbu spustíte, pozastavíte alebo preskočíte na ďalšiu či predchádzajúcu skladbu. Podobne viete ovládať diaľkovo aj prehrávané video. Je to veľmi pohodlné a funguje presne. 

Lenovo Tab Pen Plus sa nabíja cez USB-C konektor, ktorý nájdete na tele stylusu. Overiť si percentá batérie viete iba v nastaveniach pera. Inde informácia o kapacite, napríklad v notifikačnej lište,  nie je. 

Práve dotykové pero, ktoré je súčasťou balenia Tab P12, je konkurenčnou výhodou oproti iným značkám. V cene 370 eur a menej som nenašla podobný model s veľkým, takmer 13-palcovým displejom a podobnou výbavou. Ak chcete z tabletu vyťažiť maximum, dokúpte si hardvérovú klávesnicu s touchpadom a integrovaným stojanom, ktorá poslúži aj ako ochranný kryt displeja. 

Fyzická klávesnica je veľmi pohodlná a s veľkým touchpadom sa dobre pracuje. Horná časť klávesnice je vyhradená klávesom so skratkami k vybraným funkciám. Máte tu rýchly prístup k ovládaniu jasu, hlasu, nechýbajú skratky na otvorenie plávajúceho okna (maximálne päť okien), zobrazenie viacerých (až štyroch) obrazoviek a podobne. Dva klávesy sú vyhradené na obľúbené aplikácie. Viete si tam nastaviť, čo najčastejšie používate. 

Klávesnicu viete od druhej časti, ktorá slúži ako ochranný kryt zadnej steny a stojan v jednom, oddeliť a magnetickými pinmi ju pripevniť k tabletu samostatne. Bez stojana, ktorý podrží displej vo vami zvolenom uhle, to ale nedáva veľký zmysel. 

Samotný tablet je tenký, výrobca udáva iba 6,9 mm, hmotnosť mierne presahuje 600 gramov, konkrétne som namerala na redakčnej váhe 612 gramov. Ak však pridáte aj klávesnicu so stojanom, rýchlo sa hmotnosť prehupne cez 1,2 kg. A to už je v ruksaku, kabelke, alebo pri nosení v ruke poriadne cítiť. 

Na zadnej strane tabletu sa nachádza v hornej časti magnet, ktorý drží pero na svojom mieste, neslúži však na bezdrôtové dobíjanie ako pri tabletoch série Tab P Pro. Pero sa nabíja iba káblom cez spomínaný USB-C konektor. O nabíjaní vás informuje drobná červená dióda v hornej časti pera. Po dobití plnej kapacity sa farba diódy zmení na bielu. 

Výhodou Tab P12 je veľký 12,7-palcový displej s rozlíšením 2944 x 1840 bodov. Je dostatočne ostrý aj na malé písmo a ak nie je ostré slnko, vidíte všetko veľmi dobre. Pri slnečných dňoch by som ocenila vyšší jas displeja. Takisto odlesky mi občas vadili, ale nebolo to nič katastrofálne. 

Medzi mínusy obrazovky môžeme zaradiť obnovovaciu frekvenciu. Nájdeme tu iba štandardných 60 Hz, no zrejme je to daňou za dostupnú cenu. Pri bežnom používaní si to ale ani nevšimnete. Teplotu farieb, automatické zapínanie tmavého režimu a ďalšie možnosti zobrazenia si viete upraviť v nastaveniach. 

Na zabezpečenie obsahu tabletu môžete použiť rozpoznávanie tváre, heslo, PIN aj snímač odtlačkov. Čítačka sa nachádza vo vypínacom tlačidle a funguje spoľahlivo. Na tele tabletu nájdeme aj štvoricu reproduktorov vyladených firmou JBL a s podporou technológie Dolby Atmos. Kvalita reprodukcie je vzhľadom na cenovku veľmi dobrá a hlasná. 

V novinke beží operačný systém Android 13 s nadstavbou Lenovo ZUI 15 a výrobca sľubuje dve veľké aktualizácie systému a štyri roky dodávania bezpečnostných záplat. Chceli by sme mu veriť. Naše skúsenosti sú ale nie tak optimistické. Update systému príde, no až oveľa neskôr než by človek čakal a bezpečnostné aktualizácie chodia nie každý mesiac, ale v kvartáloch. 

Lenovo Tab P12 nepatrí výkonom medzi špičku, to ale vzhľadom na cenu nečakáme. Na bežné používanie, kancelársku prácu, prezeranie videí a hranie aj náročnejších hier, však bude úplne stačiť. Vnútri nájdeme 6 nm čipset Dimensity 7050 od MediaTeku, 8 GB operačnú pamäť RAM a 128 GB úložisko rozšíriteľné microSD kartami. 

Kombo fotoaparátov tvorí 8 Mpix zadný a 13 Mpix predný snímač. Zvyčajne to býva naopak, no pri tablete dáva väčší zmysel použiť vyššie rozlíšenie pri prednej kamere než pri zadnom fotoaparáte. Kto z vás fotí tabletom? Asi málokto, no na video hovory a video konferencie využívate prednú kameru asi oveľa častejšie. Preto neprekvapí, že maximom pri nahrávaní videí je Full HD vzadu a 4K vpredu. 

Vzadu i vpredu máte k dispozícii pomer 1:1, 4:3 a celá obrazovka. Pri nahrávaní videa z prednej kamery môžete využiť aj režim Centrálny portrét, ktorý priblíži záznam viac k vašej tvári a zameria sa na ňu pri vašom pohybe. Takže stále budete v centre záberu. 

Batéria ponúka 10 200 mAh a podľa výrobcu zvládne až desať hodín prehrávania videí. Tak dlho som síce videá nepozerala, ale pri bežnom používaní, teda dve tri hodiny denne, čítanie správ, sledovanie sociálnych sietí, počúvanie hudby a sem tam nejaké video, som nemusela nabíjať takmer celý týždeň. Súčasťou balenia je 20 W nabíjačka, takže nabitie do plnej kapacity trvá cez dve hodiny. 

Orientačná cena: 370 eur

Výhody:

+ výborná cena

+ kvalitná a tenká konštrukcia

+ dotykové pero v balení

+ pekný a veľký displej

+ predná kamera so 4K videom

+ stereo repro JBL

+ dobrá výdrž batérie

+ v kombinácii s hardvérovou klávesnicou slúži ako notebook

+ čítačka odtlačkov

+ dostatočný výkon

Nevýhody:

- displej má max. 60 Hz obnovovaciu frekvenciu

- dotykové pero sa nabíja káblom, nie bezdrôtovo

- hmotnosť tabletu sa s použitím klávesnice výrazne navýši

- nepredáva sa v LTE verzii

Záver

Lenovo Tab P12 je výborný tablet s veľkou obrazovkou, dostatočným výkonom, prednou kamerou so 4K záznamom videa, slušnými stereo reproduktormi a rozšírenými možnosťami, ktoré ponúka práca s dotykovým perom. Navyše ho nemusíte dokupovať, ale je súčasťou balenia. V obchodoch by sa mal predávať aj model s hardvérovou klávesnicou, ktorý navýši cenu o sto eur. Ak ju využijete, určite odporúčam dokúpiť. Jediné, čo mi na nej chýbalo, bolo podsvietenie. 

Novinka dobre poslúži ako centrum zábavy, ale aj na štúdium a kancelársku prácu s dokumentami. Ak hľadáte tablet s veľkým displejom a dobrou výbavou za slušnú cenu, určite by ste mali dať Lenovo Tab P12 medzi favoritov. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu