Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 - pero mu dáva nový rozmer

Recenzia 11'' tabletu s dostatočným výkonom, kvalitným zvukom a pekným displejom. Ak si dokúpite dotykové pero a hardvérovú klávesnicu, dostanete šikovný pracovný nástroj.

Na jeseň minulého roka obohatilo Lenovo svoje portfólio tabletov o druhú generáciu 11-palcového modelu Tab P11 Pro (základné info). Okrem tradičného využitia ako je prezeranie sociálnych sietí, čítanie správ a pozeranie videí, poslúži tablet aj na prácu. Voliteľným príslušenstvom je hardvérová klávesnica, ktorý sa pripojí cez magnetické piny a dotykové pero Lenovo Precision Pen 3.

Písanie dlhých textov tak bude jednoduchšie a pohodlnejšie a vďaka peru s programovateľným tlačidlom dostáva tablet aj nové funkcie a možnosti využitia. Do redakcie však dorazil na test iba tablet bez týchto šikovných doplnkov, takže v realite sme ich nemohli otestovať. Naozaj škoda. 

Cena Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 atakuje hranicu 460 eur, klávesnicu dokúpite za približne 90 eur, za Lenovo Precision Pen zaplatíte necelých 60 eur. Celková cena za zariadenie sa tak vyšplhá na 610 eur, čo určite nie je málo. Stále je to však menej, než za čo by ste kúpili konkurenta od Samsungu alebo Applu. 

Súčasťou balenia bola iba nabíjačka. V našich obchodoch sa predáva bez pera aj s perom. So stylusom v balení je cena približne 519 eur. Rozhodnutie tak Lenovo necháva na zákazníkoch. V hornej časti konštrukcie je určené miesto, kde sa pero pomocou magnetu prichytí a nabíja. Máte ho tak stále po ruke. 

Pero využijete nielen na ovládanie tabletu a písanie po obrazovke, ale aj na diaľkové ovládanie počas prezentácie, kedy stlačením tlačidla prejdete na ďalší slajd, pri prehrávaní videa pomocou pera spustíte alebo pozastavíte záznam a viete ho využiť aj v aplikácii fotoaparát. Stlačením tlačidla na pere nasnímate fotografiu alebo ovládate nahrávanie videa. 

Pri dlhšom stlačení tlačidla a poklepaní na obrazovku tabletu môžete vytvárať rýchle poznámky v programe Lenovo Instant Memo, aj keď je obrazovka zamknutá, a previesť svoje ručne písané poznámky na elektronický text. 

Skrátka, ak plánujete používať tablet aj na iné veci než len čítanie správ na internete a pozeranie videí počas cestovania, určite odporúčam pero dokúpiť. Ak by som sa mala rozhodnúť medzi klávesnicou a perom, určite by som zvolila pero. 

Tablet je tenký a vzhľadom na veľkosť displeja aj ľahký, neváži ani pol kila. Konštrukcia je pevná a nájdete na nej štvoricu reproduktorov vyladených firmou JBL. Reprodukcia zvuku je dostatočne hlasná a kvalitná, čo oceníte najmä pri pozeraní filmov. Ak nechcete používať vstavané reproduktory, zvuk si pustíte iba cez Bluetooth slúchadlá alebo pripojením káblových slúchadiel cez redukciu z USB-C na 3,5 mm jack. Tá nie je súčasťou balenia. 

Na 11,2-palcovom OLED displeji je použité jemné rozlíšenie 2560 x 1536 bodov, až 120 Hz obnovovacia frekvencia a nechýba podpora HDR10+. K obrazovke nemám žiadne pripomienky. O dostatočný výkon na všetky úlohy sa stará 6 nm čipset MediaTek Kompanio 1300T spolu s 8 GB operačnou pamäťou RAM. Vnútorné 256 GB úložisko si viete rozšíriť pomocou microSD kariet. 

Operačný systém Android 12L je prispôsobený používaniu na veľkých displejoch a výrobca pri uvedení tabletu spomenul, že obdrží minimálne dve hlavné aktualizácie operačného systému Android až na verziu Android 14 a bude dostávať tri roky bezpečnostných aktualizácií. Dobrá správa. 

Na zabezpečenie dát a obsahu môžete využiť funkciu rozpoznávania tváre, čítačka odtlačkov tu chýba. K internetu sa pripojíte iba pomocou Wi-Fi siete, LTE model sa na Slovensku oficiálne nepredáva.  

Tablet môžete používať v štandardnom režime ako bežné androidy, alebo sa môžete prepnúť do pracovného režimu, ktorý je určený pre používanie tabletu na šírku. Získate tak zobrazenie s dolnou lištou na spôsob Windows. Vpravo dole máte informácie o čase, batérii, pripojení a notifikáciách, vľavo sú ikony ovládania. V strednej časti dolnej lišty nájdete ikony spustených a naposledy použitých aplikácií. 

Máte tak pri práci rozloženie a ovládanie podobné ako pri používaní notebooku. Ja som mala tablet v pracovnom režime takmer stále, vyhovovalo mi to oveľa viac než pri štandardnom používaní. samozrejmosťou je možnosť mať otvorených viac okien naraz a prepínať medzi nimi. 

Ak máte deti, môžete využiť aj špeciálny detský režim, v ktorom určíte, ku ktorým aplikáciám budú mať prístup a nájdu tam obsah na základe veku a preferencií. 

Na tele tabletu sa nachádzajú dva fotoaparáty, zadný s 13 Mpix rozlíšením a predná 8 Mpix kamera, ktorá poslúži najmä na videohovory a konferencie. Zadná kamera zvládne aj záznam 4K videa, predná podporuje maximálne Full HD.

Výhodou tabletu je dlhá výdrž na jedno nabitie, ktorú zabezpečí 8000 mAh akumulátor. Dobitie pribalenou 20 W nabíjačkou trvá cez tri hodiny. Výrobca spomína až 14 hodín prehrávania videí a 9 hodín prehliadaniu webu. Ja som pri používaní tak dve tri hodinky denne na bežné veci nabíjala približne raz za päť dní. 

Orientačná cena: 459 eur (bez dotykového pera a klávesnice)

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ tenké telo

+ nízka hmotnosť

+ pekný displej 

+ dostatočný výkon

+ stereo reproduktory

+ pracovný režim pre vyššiu produktivitu

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ možnosti využitia s perom Lenovo Precision Pen 3

Nevýhody:

- dotykové pero nie je súčasťou každého balenia

- chýba čítačka odtlačkov 

- LTE model u nás chýba

Záver

Lenovo Tab P11 Pro druhej generácie je veľmi šikovné zariadenie, ktoré veľa neváži, bez väčších problémov sa zmestí do bežnej dámskej kabelky alebo batohu. Poslúži na cestách a doma na zábavu, sledovanie sociálnych sietí a všeobecné spojenie so svetom, ale veľmi dobre sa dá využiť aj na prácu, písanie poznámok, ovládanie prezentácií a podobne. 

Bez dotykového pera je ale obyčajným tabletom, väčší zmysel mu dáva Lenovo Precision Pen 3, ktoré si buď dokúpite, alebo v obchode rovno zvolíte model s perom v balení. Za cenu okolo 500 eur tak máte tenké a ľahké zariadenie s rozšírenými možnosťami využitia. Stačí objaviť výhody stylusu. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu