Lenovo dosiahlo v roku 2020 rekordné zisky (hospodárske výsledky)

Lenovo zverejnilo výsledky hospodárenia za štvrtý fiškálny štvrťrok, ktorý sa skončil 31. marca 2021, aj celý za fiškálny rok 2020. Záujem o počítače a tablety cez koronakrízu výrazne vzrástol, čo pomohlo firme k rekordným ziskom.

Spoločnosť Lenovo oznámila rekordné výsledky skupiny vo všetkých oblastiach podnikania. Príjmy vo štvrtom štvrťroku medziročne vzrástli o 48 % na 15,6 miliárd USD. Zisk zaznamenal najvyššiu mieru rastu za posledné dva roky so ziskom pred zdanením 380 miliónov USD a čistým ziskom 260 miliónov USD, a to o 392 %, respektíve 512 %. 

Výsledky za Q4 uzavreli rekordný rok, pričom ročné príjmy skupiny presiahli 60 miliárd USD a po predchádzajúcom fiškálnom roku tak vzrástli o viac než 10 miliárd USD. Zisk rástol ešte rýchlejšie. Zisk pred zdanením bol vo výšle takmer 1,8 miliardy USD, čistý príjem 1,2 miliardy USD. Medziročne je to o vyše 70 % v rámci oboch ukazovateľov.

Divízia PC a Inteligentných Zariadení (PCSD) dosiahla príjmy 12,4 miliárd USD s medziročným nárastom o 46 % a ziskovosťou na historicky maximálnej hodnote 6,7 %. Tablety zaznamenali prelomový štvrťrok a dodávky medziročne vzrástli o 157 % - zhruba trikrát rýchlejšie než trh.

Príjmy z Mobilnej Obchodnej Skupiny (MBG) dosiahli v štvrtom štvrťroku medziročný nárast o 86 % na 1,54 miliardy USD, čo predstavuje zisk pred zdanením 21 miliónov USD. Ide o rekordné maximum od akvizície spoločnosti Motorola. Rozšírené vzťahy s operátormi a silné produktové portfólio vrátane produktov 5G spôsobili, že objemy smartfónov rástli trojciferným tempom v Severnej Amerike, Európe a ázijsko-tichomorskej oblasti.

Výhľad skupiny na zvyšok roku 2021 a fiškálneho roka 21/22 zostáva pozitívny. 

Zdroj: tlačová správa


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu