Kvôli novým zákonom vraj hrozí zdražovanie mobilných služieb. 4ka spustila petíciu, podpísalo ju už vyše 13 000 ľudí

Schválené zmeny v zákone môžu byť podľa vyjadrení 4ky pre budúcnosť najmladšieho operátora zásadné. Hovorí o ohrození konkurenčného prostredia, čo môže viesť k zvyšovaniu cien za mobilnú komunikáciu.

Poslanci na poslednej schôdzi schválili v smršti zákonov hneď dva, ktoré sa týkajú Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. 

"Pôvodný návrh Regulačného úradu z decembra 2022 mal ambíciu vyrovnať pozície štyroch mobilných operátorov a 4ka by získala frekvencie, na ktorých môže dobudovať svoju sieť. V lete ale úrad zverejnil pozmenený zámer, v ktorom poprel svoje pôvodné plány. Môžeme sa len domnievať, prečo a pod akým vplyvom sa tak stalo," hovorí Juraj Ondriš, predseda predstavenstva SWANu, ktorý prevádzkuje operátora 4ka. 

Podľa Ondriša poslanci zmenou zákona "oklieštili regulačné právomoci Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, teda de facto štátu. Ten v minulosti mohol rozhodovať spory v oblasti prístupu do siete, čiže v našom prípade tzv. národného roamingu, ktorý nám musia poskytnúť ostatní operátori, kým dobudujeme vlastnú sieť.“  

V prípade, ak v nadchádzajúcej aukcii nezíska 4ka potrebné frekvencie na dobudovanie plnohodnotnej mobilnej siete, bude operátor aj naďalej odkázaný na národný roaming. Kvôli zmene v zákona už ale ostatní operátori nebudú musieť takúto možnosť 4ke ponúknuť. Zmizla aj možnosť Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb takýto spor rozhodnúť. 

Je neodškriepiteľné, že 4ka svojím príchodom na slovenský trh zamiešala cenami smerom dole a podľa operátora hrozí, že ak odíde z trhu, zvyšní operátori zvýšia ceny. V predajniach MobilOnline, Smartshopoch, ale aj v uliciach miest prebieha podpisová akcia pod petíciou ua udržanie konkurenčného prostredia. Podpísať sa dá aj online

Aktuálne je zozbieraných už viac než 12-tisíc podpisov. Operátor zároveň spustil aj informačnú webstránku, na ktorej vysvetľuje všetky súvislosti.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu