Koronavírus: Apple a Google spolupracujú na vyhľadávaní kontaktov pomocou Bluetooth

Dve veľké firmy spolupracujú na úprave svojich operačných systémov, aby do nich integrovali funckionalitu na vyhľadávanie kontaktov s nákazou na COVID-19 pomocou Bluetooth. Sledovanie polohy nebude nutné.

Nedávno dve veľké spoločnosti Apple a Google oznámili, že spolupracujú na projekte, ktorý má pomôcť v boji proti koronavírusu. Zároveň ubezpečujú, že súkromie a bezpečnosť používateľov je na prvom mieste. Všetko má byť anonymné a monitorovania polohy nebude nutné. 

Keďže COVID-19 sa môže prenášať blízkym kontaktom z postihnutého jednotlivca na zdravých ľudí, úradníci verejného zdravotníctva označili sledovanie pozitívne testovaných za cenný nástroj, ktorý pomôže obmedziť šírenie vírusu. Nová funkcionalita bude využívať Bluetooth Low Energy. 

V máji sprístupnia obidve firmy API, ktoré umožní vzájomnú komunikáciu medzi zariadeniami s Androidom a iOS pomocou aplikácie úradu verejného zdravotníctva. Softvér bude neskôr k dispozícii na stiahnutie v príslušných obchodoch - App Store a Google Play. 

V nadchádzajúcich mesiacoch sa budú Apple a Google snažiť, aby funkciu na sledovanie kontaktov pomocou Bluetooth zabudovali do svojich platforiem. To by umožnilo interakciu so širším ekosystémom aplikácií a vládnymi zdravotníckymi orgánmi.

Na záver spoločného vyhlásenia Apple a Google uviedli, že nikdy nebol dôležitejší moment na spoluprácu pri riešení jedného z najnaliehavejších problémov na svete. Úzkou spoluprácou s vývojármi, vládami a poskytovateľmi verejného zdravia dúfajú, že využijú technologickú silu a pomôžu krajinám celého sveta spomaliť šírenie COVID-19, a urýchliť tak návrat do každodenného života.

Na Slovensku máme mobilnú applikáciu ZostaňZdravý, ktorá nás má upozorniť, pokiaľ sme v minulých dňoch stretli niekoho pozitívneho na COVID-19. Zatiaľ veľmi nápomocná nie je, lebo jej účinok závisí od počtu používateľov. 

Aj naša vláda pracuje spolu so Sygicom na aplikácii, ktorá má monitorovať pozitívne otestovaných a vďaka údajom od operátorov, pre ktoré sa dokonca musel meniť zákon, budú mať štátne inštitúcie informácie napríklad o pohybe ľudí v karanténe. Vývoj mobilnej aplikácie však ešte nie je ukončený a na jej spustenie sa stále čaká. 

Zdroj: apple.com 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu