Kao the Kangaroo - skákačka zo starej školy

Boxujúci klokan Kao the Kangaroo je lepší než kedykoľvek predtým a ponúka zábavný mix hrateľnosti zo starej školy. Na druhej strane je škoda, že neprekročil tieň konkurencie.

Séria Kao the Kangaroo od poľského vydavateľa Tate Multimedia sa prvýkrát na našich monitoroch objavila ešte v roku 2000. Priniesla niekoľko hier, z ktorých poslednú sme tu mali pred sedemnástimi rokmi. 

Plošinovky s boxujúcim klokanom Kaom v hlavnej úlohe však veľkú dieru do sveta neurobili. Svojich fanúšikov síce mali, ale v zásade išlo skôr o priemerné tituly. Aj preto sa nikdy nedočkali slávy podobnej, akú zažil Crash, Ratchet, Spyro, Rayman a ďalší králi tohto žánru. 

Teraz sa však Kao the Kangaroo vracia v úplne novej hre, s ktorou by si rád vyboxoval priazeň v srdciach fanúšikov skákačiek. A keďže patrí medzi nich, novinku som si, samozrejme, nemohol nechať ujsť. Kao síce primárne cieli skôr na mladších hráčov, ale ak máte radi plošinovky zo starej školy v novom kabáte, rozhodne vám má čo ponúknuť. 

Príbeh v znamení hľadania rodiny

Zápletka nového Kao the Kangaroo začína v čase, kedy je otec hlavného hrdinu nezvestný. Keď sa stratí aj Kaova sestra, sympatický klokan sa rozhodne zobrať osud rodiny do vlastných rúk. 

Stratených členov sa vyberie hľadať s pomocou otcových starých boxerských rukavíc, ktoré rozprávajú a majú magickú moc. Kaovi však budú robiť spoločnosť aj koalý sensei Walt a trochu pripečený káčer Šikula. 

Celú situáciu navyše skomplikujú záhadné kryštály, ktoré zatemňujú myseľ obyvateľov sveta. Je teda len na vás, aby ste našli stratených členov rodiny a zistili, čo sa v okolí vlastne deje. 

Jadro príbehu je pomerne jednoduché, čo hre vzhľadom na cieľovku rozhodne nezazlievam. Zápletka bude rozprávaná prostredníctvom prestrihových scén či rozhovorov medzi postavičkami, ktoré stretnete. 

Príjemným bonusom je, že im budete dokonale rozumieť vďaka podareným českým titulkom. Na druhej strane je škoda, že dej neponúka výraznejšie postavy a možno kvalitnejší humor. Vo výsledku každopádne určite neurazí a svoju úlohu spĺňa. 

Hrateľnosť zo starej školy

Najväčšie čaro Kao the Kangaroo však spočíva v hrateľnosti. Je poctivá, zábavná a presne taká, akú si starší hráči môžu pamätať vďaka 3D plošinovkám zo starej školy. Práve vďaka tomu ma nový Kao bavil od začiatku až do konca.  

S boxujúcim klokanom navštívite celkovo štyri veľké lokality. Slúžia ako hub, z ktorého pokračujete ďalej do jednotlivých levelov. Môžete sa v nich voľne pohybovať, zbierať predmety, nakupovať či prehodiť pár slov s miestnymi. 

V každej z lokalít si popri prieskume odomykáte jednotlivé levely. Podmienkou je zbieranie runových kameňov slúžiacich ako kľúč k ďalšiemu postupu. Spolu s nimi budete zbierať aj ďalšie, pre postup menej dôležité predmety. 

Za zmienku stoja hlavne mince, za ktoré si následne môžete kúpiť napríklad kozmetické úpravy hlavného hrdinu alebo ďalšie životy. Základ hrateľnosti v Kao the Kangaroo tvoria skákacie pasáže, súboje a jednoduché puzzle elementy v prostredí. 

Klokan Kao zvláda dvojskok, ktorý budete využívať pomerne často. Okrem toho príde aj na kotúle či lezenie po stenách pripomínajúce rapídne zjednodušený parkúr. Ale aj na šplhanie za pomoci klokaních uší po pletive nad hlavou. 

Budú tu známe levely, v ktorých kĺžete po potrubí, prípadne také, kde vás niekto naháňa. Síce ich poznáte z iných hier, ale tu si ich užijete rovnako. Podiel na tom má aj skvele vyladené ovládanie. Fanúšikovia žánru s ním budú ako doma. Je presné a v každom prípade funguje tak, ako má. 

Plošinovkový základ v Kao the Kangaroo dopĺňajú boxerské súboje orientované na rýchle údery, počas ktorých sa vám nabíja sila. S plným ukazovateľom môžete aktivovať fatálny úder a ukončiť niekoľkých nepriateľov naraz. Celé je to ohromne jednoduché, čo mladší hráči rozhodne ocenia. 

Za mňa je však škoda, že súboje nie sú aspoň trochu viac komplexnejšie. Cestu vám v nich skrížia napríklad žaby, opice či kozy. Väčšinou ich vybavíte veľmi rýchlo zopár údermi. Autori mohli pridať aspoň zopár komb alebo zapracovať hlbšie mechaniky. 

O čosi viac však potešia súboje s bosmi, ktoré sú prepracovanejšie a dostatočne zábavné. Kaove rukavice však okrem rozprávania a rozdávania hákov dokážu ovládať aj prírodné sily. Ide o oheň, ľad a vietor, medzi ktorými sa dá ľubovoľne prepínať. 

Nemenia vašu silu ani spôsob súbojov, ale umožnia vám prekonávať prostredie. Napríklad oheň využijete v prípade, že vám v ceste stojí pavučina, ktorú dokážete veľmi rýchlo spáliť. Ľadový úder zas zmrazí vodu, čo vám otvára nové možnosti v pohybe. 

Okrem toho vás čaká aj hádzanie bumerangov, aktivácia plošín a jednoduché puzzle elementy. Celková obťažnosť je nastavená veľmi fajn. Na začiatku sa vám hra môže zdať až príliš jednoduchá, no neskôr dokáže potrápiť, aj keď to nie je žiadny hardcore. 

Kao the Kangaroo si svoje tempo udržiava tiež striedaním rozmanitých úrovní a dobrým miešaním rôznych pasáží. Aj keď je trochu škoda, že do žánru neprináša nič nové alebo sa aspoň nepokúša preskočiť tieň klasiky. 

Toto môže hráčom zhýčkaným modernými skákačkami trochu chýbať. Na druhej strane však ponúka stávku na istotu a verím, že všetci fanúšikovia plošinoviek si hru užijú rovnako ako ja. 

Sympatický farebný vizuál

Prispieva k tomu tiež sympatická a farebná vizuálna stránka na Unreal Engine. Kao the Kangaroo vďaka nej pôsobí veľmi príjemne a v zásade sa na hru pozerá dobre. S boxujúcim klokanom navštívite džungľu, husté lesy či zasnežené hory, pripomínajúce Himaláje. 

Už na uvedených fotkách z hrania môžete vidieť, že jednotlivým lokalitám nechýba ostrosť či detaily, ktoré dokopy vytvárajú sympatický vizuál. Pozorné oko si však občas všimne slabšie textúry. Síce vyložene nakazia celkovú grafickú stránku, ale keď na nich narazíte, v hre dnešnej generácie pôsobia prinajmenšom zvláštne.  

Naopak pomerne rozšírené sú v podobnom žánri zaváhania kamery, ktorým sa ani Kao the Kangaroo nevyhne a kamera občas neposlúcha. Naraziť môžete aj na niekoľko technických chybičiek. Spomeniem napríklad zaseknutie postavy, kvôli ktorému som musel reštartovať celú úroveň tesne pred koncom. 

Pomerne decentne je na tom aj audio, kde hlavne dabing mohol byť o kúsok lepší. Celkový soundtrack je príjemný a jeho inšpirácia Crashom je dosť zjavná. Často však počuť, že sa opakuje, čo zamrzí najmä v dlhších leveloch. 

Výhody:

  • zábavná hrateľnosť zo starej školy

  • pekný pestrofarebný vizuál 

  • rozmanité úrovne a slušné tempo 

  • sympatický hlavný hrdina

  • české titulky 

Nevýhody:

  • do žánru neprináša nič nové a až príliš sa spolieha na istotu 

  • slabší soundtrack 

  • chýba viac zapamätateľných postáv 

  • drobné technické chybičky

Hodnotenie: 7/10

Orientačná cena: od 34 eur

Platformy: PC (Steam), PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X / S, Nintendo Switch 

Záver

Kao the Kangaroo je vo výsledku vydarená hra, ktorá poteší malých i veľkých fanúšikov skákačiek. Aj keď tí náročnejší by sa mali pripraviť na to, že do žánru neprináša nič nové a možno sa až príliš spolieha na overený recept. 

Na druhej strane ponúkne zábavnú hrateľnosť zo starej školy, ktorú výborne dopĺňa sympatický pestrofarebný vizuál. Okrem toho má aj slušné tempo, sympatickú cenovku a príjemným bonusom sú tiež české titulky. V prípade pokračovania však autorom odporúčam, aby sa nebáli posunúť latku a prekročiť tieň konkurencie.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu